Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

O școală din București se află printre câştigătorii Academiei Şcolilor din Europa Centrală!

0

Şcoala Emil Racoviţă din Bucureşti se află printre câştigătorii Academiei Şcolilor din Europa Centrală, la care au concurat 103 instituţii din 15 ţări europene

Pe 29 martie 2012, Şcoala Emil Racoviţă din Bucureşti a primit unul dintre cele 5 premii ale juriului în cadrul evenimentului de închidere al Academiei Şcolilor din Europa Centrală (aces) din Senec, Slovacia. Şcoala Emil Racoviţă este una dintre cele 103 care au participat la ciclul aces 2011-2012, ce a avut ca temă « voluntariatul ». Proiectul câştigator se numeşte “AS OUR HANDS ALIGN” şi a fost dezvolat în parteneriat cu o şcoală din Croaţia şi una din Macedonia.

Proiectul a urmărit creşterea nivelului de conştientizare faţă de problemele bătrânilor instituţionalizaţi şi evidenţierea valorii pe care aceştia o au pentru generaţiile viitoare. Pe baza informaţiilor obţinute din interacțiunea cu bătrânii, copiii implicaţi în proiect au editat o carte,  intitulată « Povestea vieţii mele ». Experienţa directă cu aceștia i-a ajutat pe copii să înţeleagă ce înseamnă acceptarea reciprocă şi solidaritatea între generaţii. Mai mult, copiii au realizat că bătrânii au foarte multe poveşti interesante şi că experienţa şi cunoştinţele acestora sunt foarte valoroase pentru educaţia şi dezvoltarea generaţiilor viitoare.

aces i-a invăţat pe copii ce înseamnă voluntariatul, respectul faţă de oameni în situaţii dificile şi  toleranța față de aceștia. Activităţile noastre au vizat sprijinirea bătrânilor dintr-un centru şi înţelegerea stilului de viaţă al acestora. Dacă la început copiii nu ştiau ce înseamnă volutariatul,  acum, la încheierea proiectului, îşi doresc să continue să viziteze centrul de bătrâni. Este foarte important să implicăm elevii în astfel de proiecte care presupun schimb intercultural cu şcoli din Europa, pentru că astfel pot cunoaşte elevi din alte ţări, pot exersa limba engleză şi pot lega prietenii.” a declarat Cornelia Codilă, Director Şcoala Emil Racoviţă, Bucureşti.

 

Aproximativ 350 elevi şi profesori, reprezentanţi ai Ministerelor Educaţiei şi experţi în educaţie din 15 ţări diferite s-au reunit săptămâna trecută în Senec, Slovacia, la ceremonia de închidere a Academiei Şcolilor din Europa Centrală, ediţia 2011-2012. Printre aceştia s-a aflat şi o delegaţie de elevi şi profesori din România. La această întâlnire reprezentanţii şcolilor au prezentat rezultatele proiectelor lor dezvoltate în parteneriat pe tema voluntariatului şi au facut schimb de experinţă cu reprezentanţii celorlalte şcoli participante.

Voluntariatul- tema aces in 2011

aces este este una dintre cele mai mari reţele internaţionale de şcoli din Europa Centrală şi în fiecare an în cadrul acesteia are loc un concurs de proiecte dezvoltate în parteneriate şcolare. În 2011 tema concursului de proiecte a fost «  Voluntariatul ». Academia aces funcţionează ca o platformă participativă ce are ca scop realizarea de conexiuni între şcolile din regiune şi experţi în educaţie, crearea unui cerc al practicienilor precum şi a unei comunitati cu cele bune practici în domeniul educaţiei. În cadrul evenimentului, pe lângă prezentarea şi evaluarea rezultatelor proiectelor lor dezvoltate în parteneriat, participanţii au avut timp să îşi împărtăşească experienţele şi lecţiile învăţate. Pe durata celor 4 zile participanţii au legat prietenii, au  făcut schimb de experienţă, au dobândit  noi abilităţi şi mai mult de atât şi-au însuşit o nouă atitudine faţă de acţiunile voluntare din şcoli, comunităţi şi societate. De asemenea, au avut loc diferite workshop- uri despre noi metode de predare şi învăţare, precum şi despre noua temă aces a editiei 2012-2013: « Cum percepem şi construim lumea prin intermediul mass mediei »


aces – o reţea internaţională în expansiune

Reţeaua de şcoli aces a fost creată în 2006 de către Fundaţia ERSTE şi este coordonată de către organizaţiile non-profit Interkulturelles Zentrum şi VČELÍ DOM. La început au fost implicate în proiect 6 ţări iar în prezent 15 ţări fac parte din reţea. Reţeaua aces este sprijinită de către  Ministerele Educaţiei din toate ţările participante. Obiectivul aces este acela de a aduce laolaltă profesori şi elevi din şcolile din Europa centrală şi de sud–est. Anual, un comitet de selecţie internaţional alege cele mai bune proiecte care sunt premiate cu o bursă. Şcolile premiate sunt sprijinite în implementarea proiectului şi sunt invitate la întâlnirile internaţionale ale reţelei, precum cea din Senec.

 

Fundaţia ERSTE

În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii din Austria. Fundaţia ERSTE este acţionarul principal al Grupului Erste şi investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea societăţii civile din Europa Centrală şi de Sud-Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere informaţii despre istoria recentă a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a trei programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa. www.erstestiftung.org

Interkulturelles Zentrum

Interkulturelles Zentrum (IZ) este o organizaţie independentă non–profit cu sediul în Viena, Austria. Din anul 1987, IZ sprijină parteneriatele internaţionale între şcoli, cooperarea internaţională în domeniul educaţiei, activităţile desfăşurate de tineri la nivel internaţional, precum şi educaţia interculturală şi managementul diversităţii în Austria şi în străinătate. Proiecte importante precum

aces sau YouthNET promovează dialogul intercultural dintre ţările din Uniunea Europeană şi ţările din estul şi sud–estul Europei. Din ianuarie 2007, Interkulturelles Zentrum a devenit Agenţia Naţională pentru programul Uniunii Europene “Tineret în acţiune”. În prezent 21 de persoane lucrează pentru IZ, fiind sprijinite de un comitet executiv şi un board de conducere onorific. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.iz.or.at

 

VČELÍ DOM

VČELÍ DOM este o asociaţie non–profit înfiinţată în mai 2009 la Bratislava,  care dezvoltă idei şi iniţiative care ajută societatea să facă faţă provocărilor unei Europe noi şi unite. Asociaţia joacă un rol activ în descoperirea resurselor existente şi crearea unora noi care să poată stimula viaţa culturală şi socială din Slovacia, dar şi în alte ţări, în special din centrul şi sud–estul Europei. VČELÍ DOM are ca scop dezvoltarea de strategii, crearea de platforme şi reţele şi sprijinirea, promovarea şi organizarea de proiecte pentru binele public în Slovacia şi în străinătate. Întărirea societăţii civile şi dialogul în interiorul Europei este un obiectiv important al asociaţiei VČELÍ DOM. Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul www.vcelidom.sk.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.