Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

O nouă ediție a festivalului Săptămâna Haferland încununată de succes

0

Cea de-a șasea ediție a festivalului Săptămâna Haferland, cel mai mare eveniment local dedicat promovării zonei săsești din Transilvania, s-a încheiat ieri, după 5 zile pline, cu numeroase evenimente în localitățile Archita, Roadeș, Saschiz, Homorod, Rupea, Criț, Meșendorf, Cloașterf, Bunești și Viscri.

Turiștii au venit atât pentru tradițiile săsești, mulți dintre ei luând parte la atelierele de meșteșuguri, dintre care cele mai căutate au fost cel de pictat pe lemn și cel de olărit, pentru experiențele muzicale, fie că vorbim despre concertul de jazz din biserica fortificată din Cloașterf, despre picnicul muzical de la Viscri sau despre concertul susținut de Alexandru Tomescu în biserica fortificată din Criț, cât și pentru brunch-urile delicioase.

Cea mai populară zi din cadrul festivalului a fost ziua de sâmbătă, 4 august, când, la Criț, turiștii s-au bucurat de muzică, dansuri, ateliere de meșteșuguri și de balul săsesc.

Acestora li s-au alăturat și oficialități din România și din Germania, precum: Președintele Parlamentului Landului Hessen – Norbert Kartmann, Vicepremierul României și Ministrul Mediului – Grațiela Gavrilescu, Împuternicitul Guvernului Federal German pentru Imigrare și Minorități Naționale – Bernd Fabritius, Ambasadorul Republicii Federale Germania în România – Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România – Hans Klemm, Ambasadorul României în Republica Federală Germania – Emil Hurezeanu și Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord – Dan Mihalache care au subliniat cu toții importanța sprijinirii minorităților naționale, precum și păstrării tradițiilor acestora, așa cum este și cazul comunității săsești.

Ediția din acest an a festivalului a fost organizată cu susținerea sponsorilor Rompetrol, Remarul 16 Februarie, Automobile Bavaria Group, MHS Truck & Bus Group, Selgros, Aqua Carpatica și Domeniile Sâmburești, Hochland, Mikim, Ursus, Bavaria Tour și Schaeffler România și a partenerilor Muzeul Astra Sibiu, Asociația Sașilor din Germania, Cantus Mundi, Colinele Transilvaniei, Icon Arts și Muzeul Satului Dimitrie Gusti din București, fiind cofinanțată de Consiliul Județean Brașov și de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Organizatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt susținută de Fundația Adept, Vecinătatea Femeilor din Saschiz, Fundația Mihai Eminescu Trust, Fundația Tabaluga și Asociația Nowero Rupea și-au propus să promoveze nu doar satele săsești, ci și comunitatea și pe cei care duc mai departe tradițiile săsești în materie de olărit, brodat, pictat sau alte activități specifice zonei.

Despre Fundația Michael Schmidt

Fundația Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, precum și dezvoltarea de proiecte educaționale pentru promovarea limbii germane în România. Printre proiectele implementate de fundație se numără: restaurarea orgii bisericii din Criț, finanțarea filmului Orgile din Transilvania, o întoarcere în timp, reconstruirea casei parohiale din Criț după planurile inițiale, redată circuitului turistic sub denumirea de Casa Kraus, editarea volumelor Povestea sașilor din Transilvania spusă chiar de ei și Criț, istoria, poveștile și viața unui sat de sași în limba română și germană, parteneriate culturale cu manifestări de renume precum Sonoro Conac și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

Începând din 2017, fundația acordă o atenție specială copiilor din comunitățile în care își desfășoară activitatea prin înființarea unui program de sprijin educațional care este menit să prevină abandonul școlar și să susțină performanța pe termen lung.

Ne revedem la Săptămâna Haferland anul viitor!

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.