Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

O misiune de patru zile la Roșia Montană, localitate istorică inclusă în programul ‘The 7 Most Endangered’

1

Experții organizației Europa Nostra, for activ în conservarea patrimoniului european, și ai Institutului Băncii Europene de Investiții au ajuns ieri în România pentru o misiune de patru zile la Roșia Montană, localitate istorică inclusă în programul ‘The 7 Most Endangered’ (Cele mai periclitate 7 situri, nominalizată de ProPatrimonio) din Europa în 2013. Delegația europeană formată din specialiști din domeniile conservării patrimoniului și financiar se vor întâlni la Cluj, București și Roșia Montană cu actori, parteneri și factori de decizie locali, regionali și naționali pentru a discuta modalități de a asigura o dezvoltare durabilă a Roșiei Montane bazată pe prezervarea patrimoniului său cultural și natural foarte bogat.

centru rosia montana

Vicepreședinții Europa Nostra, John Sell și Costa Carras, vor lua parte la această misiune tehnică. Insitutul Băncii Europene pentru Investiții va fi reprezentat de decanul său, Guy Clausse. Din partea programului ”7 Most Endangered” al Europa Nostra va fi prezentă dna. Maria Berza, membră a comitetului consultativ intern. Vicepreședintele Pro-Patrimonio, Şerban Sturdza și vicepreședintele ARA – Arhitectură, Restaurare și  Arheologie, Ştefan Bâlici (totodată membru al Consiliului Europa Nostra) vor participa de asemenea la această întâlnire, ca reprezentanți ai părții române.

 

Misiunea actuală este precedată de o vizită iniţială la Bucureşti a reprezentanţilor Europa Nostra, desfăşurată în 19-20 noiembrie 2013 la invitaţia Academiei Române. Cu acest prilej s-au stabilit contacte de lucru cu principalele organizaţii ştiinţifice, civice şi profesionale implicate în proiectul de salvare a peisajului cultural Roşia Montană prin activarea resurselor sale culturale şi naturale. Mai multe informatii

 

Misiunea are ca fundament un lung şir de acţiuni întreprinse de Europa Nostra pentru sensibilizarea autorităţilor române şi europene, dar şi a publicului în privinţa valorii patrimoniului de la Roşia Montană şi a pericolului de a pierde acest patrimoniu dacă proiectul minier propus ar fi pus în aplicare. Mai multe informatii

 

 

 

 

Pentru mai multe informații legate de programul detaliat al misiunii, vă rugăm să îl contactați pe Ștefan Bâlici, stefanbalici@yahoo.com, +4 0731 34 3333.

 

  PENTRU MAI MULTE INFORMAȚII

www.simpara.ro

www.adoptaocasa.ro

www.rosiamontana.org

www.europanostra.org/rosia-montana

www.flickr.com/photos/europanostra/sets

www.youtube.com/user/EuropaNostraChannel

twitter.com/europanostra

 

‘Programul Cele mai periclitate 7 monumente’ a fost lansat în ianuarie 2013 de către Europa Nostra alături de Institutul Băncii Europene pentru Investiții ca partener fondator și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei ca partener asociat.

Europa Nostra reprezintă Federația Europeană a organizațiilor de patrimoniu. Acoperind 50 de țări din Europa și din lume, organizația este vocea societății civile care se angajează să protejeze și promoveze patrimoniul cultural și natural al Europei. Fondată în 1963 la Paris, Europa Nostra are sediul central la Haga și un birou la Bruxelles. Rețeaua sa pan-europeană cuprinde: 250 ONG-uri cu peste cinci milioane de membri; 150 de organizații publice sau companii private și 1500 de membri individuali. Europa Nostra coordonează campanii pentru a salva monumente, situri și peisaje pe cale de dispariție, celebrează excelența printr-un sistem de premiere în parteneriat cu Comisia Europeana, și încearcă să influențeze politicile europene şi naţionale cu privire la patrimoniu. Plácido Domingo, renumitul cântăreț de operă, este Președintele Europa Nostra.

Banca Europeană de Investiții este instituția de împrumut pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele membre. Pune la dispoziție pe termen lung fonduri pentru investiții solide pentru a contribui la obiectivele politice ale UE.

Institutul Băncii Europene de Investiții promovează inițiativele europene pentru binele comun. A fost creat ca parte a Grupului European de Investiții Bancare în ianuarie 2012 cu scopul de a acționa ca un catalizator pentru activitățile de cercetare culturală, educațională și socială îndreptate spre dezvoltarea economică și socială în Europa. Informații detaliate despre organizație se pot obține de pe pagina de web.

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei este „banca socială a Europei’’. O bancă de dezvoltare multilaterală cu 41 de state membre, reprezintă un instrument major al solidarității politice în Europa. Iar conservarea patrimoniului cultural face parte din mandatul său.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

  1. avatar

    cred ca mineritul face parte din istoria, traditia, specificul locului si se poate practica in asa fel incat mediul sa fie protejat. Deci nu trebuie exclus. Nici turismul nu face minuni singur

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.