Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

O fabulă modernă despre România, scrisă de moldoveanca Tatiana Ţîbuleac la Paris

0

Maria este mai mult decât o vânzătoare de ziare la Paris, care o face mereu pe Tatiana Ţîbuleac să se oprească din drum. „Să îi vorbesc româneşte. Tare şi răspicat. Ca să audă toată lumea din jur că şi eu vorbesc această limbă”, spune Tatiana.

Tatiana Ţîbuleac | STIRIPOZITIVE.EU

În drum spre magazinul în care îmi fac cumpărăturile e o femeie. O cheamă Maria şi vine din Maramureş. Are peste 50 de ani, vorbă blândă, ochi plecaţi. E ca o sfântă şi, ca orice sfântă, stă la intersecţie.

Nu cerşeşte, ca să nu dramatizăm… Vinde ziare pe care nu le cumpără nimeni. Lumea care are inimă îi dă un euro şi nu-i mai cere păcătoşenia de publicaţie. Ceilalţi zic ah, biensur, e româncă. Să stea…

Căci ce altceva te poţi aştepta de la aceşti români?

Pentru mine Maria este mai mult decât o vânzătoare de ziare. Privirea ei de muntean mândru, umilită de sărăcia unei ţări şi de ruşinea unei naţiuni, mă face să mă opresc mereu din drum. Să îi vorbesc româneşte. Tare şi răspicat. Ca să audă toată lumea din jur că şi eu vorbesc această limbă dizgrațioasă. Că şi eu, chiar dacă sunt blondă şi bine, am ce discuta cu o femeie din intersecţie. Cu respect faţă de ea. Pentru vârsta ei. Pentru suferinţa ei. Pentru ţara ei.

Pentru ţara mea. România mea. Pentru că Maria îmi aminteşte de România mea.

De alfabetul latin, învăţat cu tata, pe furiş, când încă cel chirilic era la putere.

De prima carte a lui Eminescu, una mare, galbenă, ascunsă în biblioteca la ţară.

De primul pod de flori pentru care ne-am îmbrăcat toţi cu haine noi şi despre care, cu unii prieteni, povestim şi acum, când ne vine.

De primul Duminical TV, privit la televizorul alb-negru, care trebuia lovit la spate ca să pornească. Cu mama plângând de emoţia acelei frumoase limbi – şi vechi, şi noi.

De prima lecţie de limbă moldovenească în limba română la şcoală.

De prima mea Timişoară, primul meu Iaşi, primul Bucureşti.

Primii Şeicaru, Bertzi şi Hruşcă.

Primele filme în limba română. Nici nu ştiam că filmele pot fi şi în română.

Primii colegi români. Primul munte din viaţă.

Primul paşaport European.

Ştiu că România este mai mare. Ştiu că are şi hoţi, şi cerşetori, şi taximetrişti mincinoşi, şi câini turbaţi, şi manele, şi de toate.

Această Marie este însă din România mea. A mea.

Toate fabulele moderne scrise de Tatiana Ţîbuleac la Paris sunt AICI pe STIRIPOZITIVE.EU:

www.stiripozitive.eu

Fabula_M_Tatiana_Tibuleac_Sange

Despre autor

TATIANA ŢÎBULEAC este o jurnalistă, originară din Chişinău, care lucrează acum la Paris şi Bruxelles. Acum este autoarea unui serial de „Fabule moderne” emoţionante pe portalul www.stiripozitive.eu.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.