Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Noua legislație europeană pentru îmbunătăţirea performanţelor a echipamentelor electrice şi electronice (EEE)

0

Noua Directivă DEEE a fost adoptată! 

Directiva 2012/19/UE privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE) a fost publicată oficial la 24 iulie 2012 in Official Journal of the EU. Din momentul intrarii in vigoare,  Statele Membre U.E. au la dispoziţie 18 luni pentru transpunerea noii  directive în legislaţiile nationale.

Prezenta directiva europeană urmăreşte îmbunătăţirea performanţelor de mediu ale tuturor operatorilor implicaţi în ciclul de viaţă al echipamentelor electrice şi electronice (EEE), precum producători, distribuitori şi consumatori şi, în special, operatorii direct implicaţi în colectarea şi tratarea DEEE-urilor.  Sub incidenta noii directive intră toate EEE utilizate de consumatori, precum şi cele destinate utilizarii profesionale.

Noua Directivă introduce ţinte superioare de colectare a DEEE-uri. Pana la transpunerea prezentei directive în legislaţiile naţionale, rata de colectare actuală de 4 kg/loc  rămâne în vigoare, urmând ca, de la mijlocul anului 2016, rata de colectare minimă să fie de 45%, calculata pe baza greutăţii totale a DEEE colectate într-un an, exprimată ca procent din greutatea medie a EEE introduse pe piata în cei trei ani precedenţi. 

In cea de-a doua etapă prevăzută de directivă, începând cu 2019, rata de colectare minimă care trebuie realizată anual este de 65% din greutatea medie a EEE introduse pe piaţă în cei trei ani precedeţi in fiecare Stat Membru sau, alternativ, 85% din volumul DEEE generate pe teritorul statului respectiv. Important de mentionat este faptul că România, ca şi alte ţări din centrul şi estul Europei, va beneficia de o perioadă de tranzitie, tradusă prin realizarea, în prima etapă (2016-2019), a  unei rate de colectare între 40% si 45%, şi amânarea realizării ratei de colectare de 65% (aplicabilă în UE din 2019) până la o dată decisă de Statul Membru respectiv, dar nu mai târziu de 2021.

ECOTIC, prima organizatie de gestionare a DEEE constituită în Romania, beneficiază de o bogată experienţă acumulată în cei peste şase ani de activitate de management al DEEE, precum şi de know-how-ul şi suportul constant al WEEE Forum,  platforma organizaţiilor de profil din Europa.   ECOTIC, ca membru al Grupului de coordonare a Standardului WEEELABEX, este pregatită să implementeze în Romania acest standard de calitate în operaţiunile de colectare selectivă şi tratare a DEEE, în deplină concordanţă cu prevederile specifice  ale prezentei directive europene.

 

In acest context, ECOTIC vede în ambiţioasele ţinte stabilite de prezenta directivă o nouă şi binevenită provocare pentru viitor, atât pentru creşterea cantităţilor de DEEE colectate, cât şi pentru creşterea gradului de valorificare a acestui tip de deşeuri, considerate ca o resursă importantă pentru viitoarele procese de producţie. Acestea sunt, de altfel, şi imperativele definitorii ale noii Societăţi a reciclarii,  sintagma propusa de Comisia europeana pentru recenta viziune asupra utilizării eficiente a resurselor naturale ale continentului.   

—————————– 

Despre Ecotic

În aprilie 2012 ECOTIC a împlinit 6 ani de când a fost constituită ca organizaţie de preluare a responsabilităţilor de colectare și reciclare a deșeurilor electrice și electronice ale producătorilor. A fost prima organizaţie de acest gen apărută în România. ECOTIC a desfăşurat, împreună cu autorităţile centrale şi locale, peste 50 de proiecte pilot şi campanii de informare şi constientizare, atât în mediul urban cât şi în mediul rural, campanii care au avut, în acelaşi timp, ca obiectiv si colectarea DEEE din gospodăriile populaţiei.

www.ecotic.ro

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.