Noi lansări de carte academică românească la Madrid

0

Joi, 26 martie 2015, a avut loc, la Madrid, a treia întâlnire din cadrul programului editorial Vida Universitaria, inițiat de editura Niram Art în colaborare cu Universitatea Complutense din Madrid, ediție desfășurată și cu participarea Universității  Santiago de Chile. Evenimentul a avut loc la Facultatea de Științe ale Informației  (Universitatea Complutense), în prezența mai multor profesori universitari și studenți din România, Spania și Chile. Intâlnirea academică a fost deschisă de vicedecanul Facultății de Științe ale Informației, José Ignacio Población Bernardo, care a subliniat necesitatea de a “descoperi alte idei, din alte părți ale lumii” și moderată de Fabianni Belemuski, scriitor și jurnalist de origine română.

Fabianni_Belemuski--Livia_Durac

Au fost prezentate și dezbătute ultimele apariții de carte academică ale editurii Niram Art: în domeniul criticii de artă,  volumul El ocaso de lo bello de Petru Bejan, directorul Departamentului de Filosofie din cadrul Univ. Al. I. Cuza din Iași; în domeniul sociologiei, Corrientes de pensamiento en la investigación psicosociológica y jurídica, de Livia Durac, profesoara în cadrul Facultății de Psihologie, Univ. Petre Andrei, Iași și volumul de științe economice, El capitalismo, itinerarios económicos, de Ion Pohoață, profesor de economie la Universitatea Al. I. Cuza. In cadrul aceluiași proiect, este de menționat  apariția în limba spaniolă a amplului studiu despre filosofia lui Lucian Blaga, realizat de prof. Carmen Cozma de la aceeași universitate ieșeană: Lucian Blaga: El filosofar “bajo la especie del misterio”.  

Volumul de critică de artă semnat de Petru Bejan  reunește  articole publicate în presa culturală românească de-a lungul anilor. In cuvintele autorului, „cititorul va fi familiarizat cu tendințele notabile din câmpul artei: ajustări și transgresiuni estetice, strategii, pro­grame și proiecte artistice, personaje de referință, institutii reprezentative.” Analistul de artă Diego Vadillo Lopez a rezumat principalele aspecte reliefate de criticul român, făcând referire la “dematerializarea artei”, “arta gazoasă” și alte definiții ale artei contemporane, termeni adoptați în mod original de Bejan. Dezbaterea despre artă s-a terminat cu un mesaj cheie al  criticului român: “arta nu mai caută frumosul. Categoria estetică a devenit caducă. Arta vrea să fie acum mai mult interesantă, inovatoare, inteligentă, conceptuală.”

O temă de mare actualitate, cea a capitalismului, a fost introdusă în discuție de  profesoara Yanna Guttierez Franco, de la Departamentul de Economie Aplicată, care a dezbătut împreună cu profesorul Ion Pohoață rațiunile din spatele succesului capitalismului. In opinia Prof. Ion Pohoață, “capitalismul este, în ciuda defectelor sale, cel mai bun sistem creat de om”. Atenția s-a centrat, în mod special, și pe cazul României, pe tranziția de la comunism la capitalism. La dialogul academic spaniol-român pe teme economice, s-a adaugat contribuția profesorului José Noguera Santaella, de la Universitatea Santiago de Chile, cercetător asociat al Centrului de Studii Latino-americane, care a prezentat o scurtă istorie a ideilor economice..

Prezentată de studenta Victoria Sanchez Acero, profesoara Livia Durac, membră a International Association of Women Philosophers și autoare  a patru volume, a luat cuvântul, explicând importanța comunicării în viața umană și principalele trăsături ale comportamentului nonverbal, așa cum reies din cartea sa, recent disponibila în Spania.

Directorul editurii Niram Art, colonelul Reales Tercios Miguel Angel Galan Segovia, a evidențiat nivelul înalt de pregatire al profesorilor universitari români, subliniind totodată faptul că „deși academice, este vorba de cărți de cultură generală, de sinteze și introduceri în domeniu, accesibile publicului tânăr, curios și interesat”.

Urmatoarele ediții ale proiectului Vida Universitaria vor avea loc în lunile iunie și iulie 2015, în colaborare cu aceeași universitate madrilenă și cu mai multe contribuții academice din România, Spania și America Latină.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.