Noaptea Literaturii Europene la București

0

Noaptea Literaturii Europene la București

Artiști, traducători și jurnaliști dau glas unor pagini alese din creația literară actuală

Miercuri, 30 mai 2012, de la ora 20.30, la Fundaţia Löwendal (Piața Gh. Cantacuzino nr. 1, București), porțile se deschid pentru Noaptea Literaturii Europene. Până la ora 23.30, se vor deschide, pe rând, cărțile a peste 50 de autori din Cehia, Franța, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, România, Spania, Turcia, Ungaria și Valonia-Bruxelles. Fragmente traduse în limba română vor fi citite de scriitori, traducători, actori, studenți și jurnaliști de marcă. Organizată în premieră în România, Noaptea Literaturii Europene este un proiect susținut de Rețeaua Europeană a Institutelor Naționale de Cultură (EUNIC), şi are loc în seara deschiderii Târgului de carte Bookfest.

Lecturilor li se vor adăuga performance-uri și concursuri cu premii în cărți. Printre numele sonore ale Nopții Literaturii Europene: Julian Barnes în lectura scriitorului, traducătorului și publicistului Radu Paraschivescu; Fernando Pessoa, dar şi poetul spaniol Antonio Gamoneda citiţi de traducătorul său în limba română, poetul Dinu Flămând; polonezii Sławomir Mrożek, Olga Tokarczuk și Andrzej Stasiuk, Ryszard Kapuściński citiți de Matei Martin (Radio România Cultural, Dilema veche), Mihaela Dedeoglu (RFI România), Luca Niculescu (RFI România, Digi 24) și Ion Ioniță (Adevărul); poeme de Wisława Szymborska, laureată a Premiului Nobel în 1996, în lectura jurnalistului și poetului Emil Hurezeanu; fragmente din opera scriitorului și omului politic Václav Havel interpretate de cineastul Hanno Höfer; proza lui Roberto Bolaño cu vocea poetului Ciprian Măceşaru; Dominique Fernandez citind, alături de actorul Marius Manole, fragmente din Rapsodia Română; Nedim Gürsel prezentând pasaje din romanul său Fiicele lui Allah (alături de Iulia Badea-Gueritée); Matei Florian, Adina Rosetti, Petre Barbu în lectura lui Filip Florian; Dan Lungu citind din Ovidiu Nimigean, Ciprian Măceşaru și Octavian Soviany; Irina-Margareta Nistor citind din autorii belgieni francofoni Amélie Nothomb și Marguerite Yourcenar. De pe afiș nu lipsesc Orhan Pamuk, Salman Rushdie, Magda Szabó, Ian McEwan, José Saramago  Programul integral și mostre din textele citite sunt disponibile la adresele și http://www.icr.ro/nle și www.facebook.com/NoapteaLiteraturiiEuropene

Spicuiri din fragmentele Nopţii:

„(…) – Cărţi? îl întrebă.

–  Cărţi, de bună seamă.

– Nouăsprezece, răspunse Salcedo şi, arătând cu mâinile cam cât loc ocupau, preciză: Un balot mic… dar conţinutul e primejdios: Luther, Melanchton, Erasmus, două Biblii şi o colecţie completă din Patimile.“

Miguel Delibes, fragment din volumul Ereticul, tradus din limba spaniolă de Tudora Şandru-Mehedinţi

 

„S-a întâmplat pe vremea când lui Goldstein David i s-a arătat Diavolul în forma unui cârnat.“ Kepes András, fragment din volumul Deşert de scaiete (2011), traducere de Kedves Emőke

„ Îi salut pe toţi acei care mă citesc,

Cu gesturi largi îmi scot în faţa lor pălăria

Dinaintea porţii mele când ei mă zăresc

De îndată ce diligenţa apare pe vârful dealului.

Le dau bineţe şi le urez să aibă parte de soare,

Şi de ploaie, atunci când de ploaie e trebuinţă (…)“

Fernando Pessoa, Opera poetică, traducere din portugheză de Dinu Flămând

Noaptea Literaturii Europene este organizată, în acest an, în 24 de orașe din Europa. În România, Noaptea Literaturii Europene este un proiect coordonat de Institutul Cultural Român.

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 50 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.