Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

NEW YORK. „Tzara, Tzara vrem DADAˮ, un proiect marca Mihai Zgondoiu, la 125 de ani de la nașterea scriitorului Tristan Tzara

0

Un performance original, realizat exclusiv pentru ICR New York, va avea premiera vineri, 16 aprilie, ora 14.00 (New York)/ ora 21.00 (România), în spațiile de promovare online ale ICR (Facebook) și ICR New York (Facebook, Instagram, Youtube, Twitter).

Evenimentul este prilejuit de aniversarea a 125 de la naşterea scriitorului de origine română Tristan Tzara, iar echipa ICR New York a ales să-l prezinte în cadrul seriei permanente online “Vinerea Artelor”. Materialul video special creat pentru această ocazie de artistul Mihai Zgondoiu, intitulat „Tzara, Tzara vrem DADAˮ este întemeiat pe mijloacele expresive ale artelor vizuale și își propune să arate că formula artistică a Dadaismului rămâne încă fertilă, fiind capabilă să inspire creativitatea contemporană.

Mișcarea dadaistă, fondată de Tristan Tzara, artist născut și format în România, a avut un impact deosebit, iar forța ei inovatoare se mai face simțită și acum, la mai bine de 100 de ani de la apariție. Răspunzând absurdului existenței prin absurdul artistic, provocator și iconoclast, acest important curent de avangardă a fost infuzat de personalitatea ireverențioasă a lui Tzara, de simțul său pentru spectacol și de profundul său dispreţ pentru ideea unei arte iremediabil compromise prin convenţionalism, artificialitate şi platitudine.

De-a lungul carierei sale, Mihai Zgondoiu a explorat adeseori curentul Dadaist, realizând mai multe proiecte care au avut în centrul lor acest filon artistic. Preluând atitudinea și spiritul mișcării fondate de Tzara, artistul se concentrează pe crearea unor situaţii absurde și comice care subliniază filiația dadaistă, cu trimitere la copilărie prin reluarea ironică a strigătului din cunoscutul joc „Ţară, ţară, vrem ostaşi! ˮ, ea însăși o referință la numele poetului avangardist (Tzara – Țară).

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.