Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

NeoNlitic 2.0 – 3 expozitii in Bulgaria, Ucraina si Romania

0

Cea de-a doua editie a NeoNlitic este un proiect itinerant care si-a propus reinterpretarea esteticii culturilor Cucuteni si Hamangia in viziune contemporana. De asemenea, prin acest demers se urmaresc sustinerea si promovarea creatiei artistice. Proiectul va fi vizibil pentru public anul acesta, intre 9 octombrie si 28 noiembrie.
19 artisti din 3 tari vor expune in cadrul proiectului


Editia din 2020 a proiectului NeoNlitic a avut la origine initiativa Atelierului Wood Be Nice de a coopta artisti internationali si de a apropia culturi cu origini comune. Prin urmare, demersul a implicat documentari pe teren cu privire la civilizatiile neolitice din trei tari, Romania, Ucraina si Bulgaria.

Artistii care expun sunt: Alex Manea (RO), Ana-Maria Panaitescu (RO), Astian Rey (UKR), Schoppel Cut (RO), Evghenia Gritscu (UKR), Gergana Ivanova (BG), Denisa Grosu (RO), IRLO (RO), Ina Valentinova (BG), Lora Markova (BG), Neno Belchev (BG), Sofia Hussein (BG), Teodor Stefan (RO), Tatiana Zubchenko (UKR), Daniel Loagar (RO) si Andrei Cornea (RO). Alaturi de ei vor expune si artistii romani invitati – Marian Codrea, Marius Gheorghe, Raluca Bajenaru si Roxana Tomescu.

Expozantii aduc la un loc lucrari de mixed media, instalatii luminoase, sculpturi din lemn, rasina, metal, picturi, obiecte din ceramica si material textil, animatie si video mapping, toate creatiile avand ca sursa de inspiratie motivele estetice ale culturilor preistorice: Hamangia si Cucuteni-Trypillia.

Trei tari cu origini artistice comune

Expozitiile pentru public vor avea loc in urmatoarele perioade:
9-16 octombrie – Muzeul Regional de Istorie, Varna, Bulgaria
24-31 octombrie – Galeria Vernissage, Cernauti, Ucraina
5-28 noiembrie – Muzeul National de Istorie al Romaniei, Bucuresti

Calendarul celei de-a doua editii a NeoNlitic a fost anuntat in cadrul prezentarii proiectului, pe data de 5 octombrie, la Muzeul National de Istorie al Romaniei. Au participat Cristina Elena Florea, arheolog, Alexandra Ion, antropolog, Mihaela Ion, istoric de arta si curatorul NeoNlitic, Daniel Loagar si Andrei Cornea, artisti si initiatori ai proiectului.
Pe durata workshop-ului au fost abordate subiectul artei in Neolitic, corpul si imaginarul acestuia in Balcani, lumea disparuta a culturii Gumelnita, precum si rezultatele documentarii pe teren realizate de echipa NeoNlitic in siturile si muzeele arheologice din Bulgaria.

NeoNlitic este un proiect initiat de Wood Be Nice, atelier de fotografie pe lemn, colaj si design de obiect, in anul 2018, cu scopul de a prelua elemente artistice stravechi si de a valorifica patrimoniul cultural comun si estetica civilizatiilor primitive ale caror vestigii au fost descoperite pe teritoriile celor trei tari. Pentru materializarea acestui proiect s-au folosit tehnici moderne de creatie artistica si materiale upcycled.

Prima editie a constat in doua documentari pe teren si intalniri de lucru, 4 workshop-uri destinate networking-ului activ intre creatori, artisti, arheologi, makeri si persoane implicate in industriile creative si culturale si 4 expozitii in Bucuresti (Institutul Cultural Roman), Brasov (Visssual), Timisoara (Galeria Subterana) si Buzau (Muzeul Judetean). Editia a reunit 15 artisti nationali si internationali, care au adus la un loc peste 30 de lucrari.
Expozitiile au fost si sunt curatoriate de Mihaela Ion, manager cultural cu o experienta de peste 12 ani in domeniul industriilor creative si culturale internationale, doctorand in istoria artei si fondator al Revistei Atelierul.

Parteneri media: Radio Guerrilla, AGERPRES, Zile si Nopti, Iqads, Electronic Beats, The Institute, Igloo, Revista Atelierul, Modernism, Cultura la duba, Bookblog, 4arte, Romania Pozitiva, Munteanu, Smark.

Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finantarii.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.