Municipiile din România fac eforturi pentru a reduce emisiile de carbon

0

ORAȘE VERZI – REGIUNI VERZI

Interesul autorităţilor locale, pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon este în creştere, aceasta este una dintre concluziile seminarului “Economie Verde pentru Oraşe Verzi” desfăşurat în data de 18 iunie la Hotel Ramada Parc din Bucureşti, în cadrul proiectului “Oraşe Verzi – Regiuni Verzi” implementat de Fundația TERRA Mileniul III în parteneriat cu organizația neguvernamentală R20 – Regiuni pentru Acţiuni Climatice din Elveţia şi Asociaţia Municipiilor din România şi co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

terra mileniului iii

În prezent 29 de municipii din România sunt semnatare ale Convenţiei Primarilor, iniţiativa pornită în 2008 prin care autorităţi publice locale din întreaga Europă îşi propun să contribuie la reducerea emisiilor de CO2 cu 20%,  la creşterea eficienţei energetice cu 20% şi la asigurarea unui procent de 20% de energie regenerabilă din mix-ul de energie până în anul 2020.

Un prim pas obligatoriu în îndeplinirea acestor angajamente este efectuarea inventarelor de emisii de gaze cu efect de seră la nivelul municipiilor și elaborarea unor Planuri de Acţiuni pentru Energie Durabilă, (PAED) pe care 19 municipii din cele 29 l-au finalizat, dar interesul pentru dezvoltarea de noi astfel de planuri este unul crescut, aşa cum au arătat cei 16 de factorii de decizie locală participanţi la seminarul de ieri.

Seminarul “Economie Verde pentru Oraşe Verzi” a fost un prilej ca reprezentanţii autorităţilor locale din Focşani, Roman, Făgăraş, Ploiești, Giurgiu, Tulcea, Brăila, Baia Mare, Reşiţa, Hunedoara, Piteşti şi Bucureşti (sector 2 și sector 6) să afle direct de la reprezentanţii Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor despre cadrul naţional al politicilor în materie de Schimbări Climatice şi Dezvoltare Durabilă şi tot acolo au fost prezentate ultimele mijloace de finanţare pe care Ministerul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale le pune la dispoziţie municipalităţilor care îşi propun să treacă spre economia verde.

Partenerul elvețian R20 a prezentat exemple de succes la nivel internațional unde implementează proiecte, iar reprezentanții TERRA MIleniul III și AMR au clarificat tendințele la nivel intern și internațional de a se realiza tranziția la o economie verde.

Au fost prezentate modele de succes în elaborarea Planurilor de Actiune pentru Energie Durabilă (PAED) ale municipiilor Făgăraș, Piteşti, Focșani şi Zalău, oraşe care şi-au propus reducerea emisiilor cu 20 de procente până în anul 2020 prin mijloace precum reabilitare energetică a clădirilor, construirea unor şoşele ocolitoare, modernizarea iluminatului public şi a transportului urban.

În cadrul proiectului alte 5 municipii vor beneficia de consultanţă în elaborarea Planurilor de Acţiune Pentru Energie Durabilă.  De asemenea proiectul îşi propune să organizeze în toamna acestui an a unui training de care vor beneficia reprezentanţi a 20 de municipalităţi, şi în primăvara anului viitor o vizită de studiu în Elveţia;  toate informaţiile acumulate în cadrul activităţilor vor fi diseminate întregii reţele de municipii a Asociaţiei Municipiilor din România.

În etapa următoare a proiectului vor fi selectate oraşele care vor beneficia direct de aceste facilitați, principalele criterii fiind angajamentul luat la nivel de primar, interesul manifestat pentru transformarea municipiului într-un oraș verde şi potenţialul municipiului de a deveni multiplicator de informație, transformându-se în nucleul unei regiuni verzi.

Proiectul Oraşe verzi – Regiuni Verzi se adresează factorilor de decizie locală, funcţionari publici şi angajaţi în cadrul companiilor pentru servicii publice care aparţin de administraţia locală. Acesta îşi propune să elaboreze un parteneriat durabil între partenerii elveţieni şi români cu scopul de a contribui la identificarea unor soluţii potrivite pentru tranziţia către economia verde şi de a transmite expertiza şi consultanţa necesară autorităţilor române.

Proiectul Orașe Verzi – Regiuni Verzi (Green Cities – Green Regions) se desfăşoară la nivel naţional pe o perioadă de 24 de luni şi este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Valoarea totală a proiectului este 277.565,00 CHF  din care 28.116 CHF reprezintă contribuţie proprie a partenerilor.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează