Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Monumente in miscare: sculpturi monumentale pentru comemorarea Revoltei de la Brasov din anul 1987

0

Proiectul „Monumente in miscare – Memoria Rezistentei” organizat de Nasui Collection & Gallery itinereaza monumente temporare in orase din Romania unde au existat miscari de rezistenta impotriva comunismului sau spatii opresive de detentie.

 

Din 20 octombrie 2017, 21 de sculpturi de mari dimensiuni ale artistului Aurel Vlad vor comemora Revolta de la Brasov din anul 1987 in fata Muzeului Judetean de Istorie Brasov din Piata Sfatului.

De la ora 14.00, artistul, curatorul proiectului Cosmin Nasui, directorul Muzeului Judetean de Istorie Brasov Nicolae Pepene si Irina Hasnas, expert IICCMER, vor inaugura ansamblul sculptural numit „Nelinistea unei multimi”.

Vernisajul face parte si din atelierul „Pledoarie pentru muzee ale comunismului in Romania” organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc si Fundatia Konrad Adenauer.

La Brasov este comemorata Revolta de la Brasov din anul 1987, o actiune de protest impotriva politicilor economice si sociale impuse de Nicolae Ceausescu, cand 61 de muncitori de la Întreprinderea de Autocamioane Steagul Rosu au fost arestati. Ansamblul sculptural creat de sculptorul si profesorul Aurel Vlad, „Nelinistea unei multimi”, are 21 de personaje, fiecare avand 2,9 metri.

Proiectul propune sculpturi monumentale, cu impact puternic si imediat, care sa atraga atentia atat publicurilor tinere, care nu au trait in perioada comunista, cat si adultilor 40+ care au trait diferitele perioade si aspecte ale dictaturii. Sculpturile sunt create din materiale contemporane si sunt gandite a fi „in miscare”: prin itinerarea ulterioara si in alte spatii, „incarcandu-se” simbolic si valoric in contextele diferite ale spatiilor publice.

Proiectul „Monumente in miscare – Memoria Rezistentei” deschide problematica memoriei istoriei recente a dictaturii comuniste prin crearea si amplasarea de monumente de arta contemporana in orase unde au existat miscari de rezistenta impotriva comunismului sau spatii opresive de detentie: Pitesti, Ramnicu Sarat, Brasov, Fagaras, Oradea.

Din 20 iulie 2017 Memorialul Închisoarea Pitesti gazduieste 11 sculpturi de mari dimensiuni (3,5 m inaltime) ale artistului Catalin Badarau, expuse sub forma unei instalatii. Memorialul Închisoarea Pitesti este un spatiu memorial deschis publicului din 2014 in fostul penitenciar de detentie politica de la Pitesti.

La Ramnicu Sarat este comemorata „Închisoarea Tacerii” prin plasarea unei sculpturi monumentale a artistului Bogdan Rata, din 20 august 2017. În perioada in care a functionat ca inchisoare politica (1948 – 1963), caracteristicile regimului de detentie de la Ramnicu Sarat au fost izolarea, infometarea si bataia detinutilor politici de catre gardienii si comandantul penitenciarului, Alexandru Visinescu.

Lucrarile monumentale din cadrul proiectului sunt create de artistii Bogdan Rata, Catalin Badarau si Aurel Vlad, sculptori si cadre didactice la Facultatea de Arta si Design din Timisoara si respectiv la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti. Artistii au in portofoliu sculpturi monumentale, atat temporare cat si permanente – Rata in Piata Libertatii din Timisoara (bronz), Badarau pe faleza Dunarii din Galati (metal) si Vlad la Muzeul Memorial al Victimelor Comunismului si Rezistentei Sighet (bronz).

Proiectul este organizat de Nasui Collection & Gallery si co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Parteneri: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), Memorialul Închisoarea Pitesti, Muzeul Judetean de Istorie Brasov, Modernism.ro

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Programul „Moving Monuments“ / „Monumente in miscare” a fost lansat in 2014 de catre o echipa de curatori si manageri culturali, coordonator fiind curatorul Cosmin Nasui. Programul are ca scop productia, prezentarea si itinerarea de lucrari de arta de mari dimensiuni in spatii prestigioase si cu incarcatura simbolica, din Romania si din lume.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.