Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Mesajul UNICEF în contextul Zilei Internaţionale a Tinerilor, 12 august

0

 UNICEF: părerea tinerilor contează 

În contextul Zilei Internaţionale a Tinerilor, celebrată în fiecare an pe 12 august, UNICEF în parteneriat cu Holt România organizează la Iaşi două focus grupuri menite să contribuie la dezvoltarea primei curricule de educaţie parentală dedicată părinţilor cu adolescenţi. Este pentru prima oară când adolescenţii au un cuvânt de spus: prin intermediul focus grupurilor, ei au ocazia să-şi exprime părerile legate de cum ar trebui să fie comunicarea şi relaţia lor cu părinţii, care sunt subiectele pe care ar dori să le poate aborda cu aceştia.

Ne bucurăm că, în preajma Zilei Internaţionale a Tinerilor, putem organiza la Iaşi o întâlnire cu tinerii şi le putem oferi prilejul să-şi spună opiniile despre cum şi-ar dori să relaţioneze cu părinţii lor, ce şi-ar dori să afle şi ce ar trebui să ştie aceştia. Opiniile tinerilor contează, trebuie să îi încurajăm să şi le exprime şi să ţinem cont de ele căci viitorul nostru, al tuturor, depinde de ei”, a declarat Luminiţa Costache, Specialist Politici Sociale, UNICEF România. „Considerăm că este important şi benefic să le oferim părinţilor cu adolescenţi informaţii relevante care să îi ajute să înţeleagă mediul în care copiii lor adolescenţi cresc, provocările la care ei trebuie să răspundă şi să găsească noi modalităţi de a comunica şi de a-i sprijini astfel încât tinerii să devină adulţi independenţi şi să se bucure de reuşite”, a completat Luminiţa Costache.

Curricula de educaţie parentală pentru părinţi cu adolescenţi vine să completeze seria de curricule de educaţie parentală dezvoltate în ultimii ani de UNICEF România în parteneriat cu Holt România (pentru părinţi cu copii între 0-3 ani, părinţii cu copii în ciclul primar şi părinţii cu copii în ciclul gimnazial).

Conform publicaţiei UNICEF Starea copiilor lumii 2011 cu tema „Adolescenţa: o vârstă a oportunităţilor”, în România, în 2009, erau 2,4 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani. Ei au peste două milioane de speranţe şi vise pentru un viitor mai bun şi peste două milioane de idei pentru a schimba lumea. Ei reprezintă, de asemenea, peste două milioane de vieţi care au nevoie să fie hrănite, îngrijite şi susţinute.

Fiecare tânăr şi fiecare tânără trebuie să aibă şansa să aibă un cuvânt de spus în legătură cu deciziile care le pot schimba viaţa şi care vor defini viitorul al nostru, al tuturor. Trebuie să ţinem cont de părerile tinerilor pentru a putea lupta eficient împotriva problemelor care îi pot afecta: a şomajului şi săcăciei, pentru a învinge inegalitatea de şanse şi toate formele de discriminare, pentru a reduce bolile şi marginalizarea.

La 17 decembrie 1999, Adunarea Generală a ONU a declarat 12 August ca fiind Ziua Internaţională a Tinerilor. În fiecare an, această zi are o temă care sintetizează scopul, direcţia şi obiectivele iniţiativelor legate de tineri din anul respectiv. În 2012, tema este „Să construim o lume mai bună cu implicarea tinerilor” şi este un îndemn global pentru tinere şi tineri, dar şi pentru alţi actori din întreaga lume să dezvolte şi să se implice în parteneriate cu şi pentru tineri pentru a construi o lume mai bună.

Mai multe detalii despre Ziua Internaţională a Tinerilor, precum şi o hartă cu toate evenimentele organizate în lume pentru a celebra această zi puteţi vedea aici.

Despre UNICEF România

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă.

 

În România, UNICEF susţine drepturile copiilor prin programe de sănătate şi nutriţie, educaţie de calitate, precum şi prin protecţia copiilor împotriva violenţei, neglijenţei şi HIV/SIDA. UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţilor, fundaţiilor şi a guvernelor.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.