Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Meditaţie ebraică“ Concert susţinut de Andrei Kivu şi Mara Dobresco

0

Ambasada României în Republica Austria şi Institutul Cultural Român de la Viena organizează luni, 20 februarie, de la ora 19.00, la sediul ambasadei din Prinz Eugen-Str. 60, 1040, un concert de muzică clasică în interpretarea violoncelistului Andrei Kivu şi a pianistei Mara Dobresco. Evenimentul face parte din seria de manifestări desfăşurate în contextul deținerii de către România în perioada martie 2016 – martie 2017 a președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Program:

Maurice Ravel – KaddishEnigma eternă
Ernest Bloch – 
RugăciuneImplorareJewish SongMeditaţie ebraică
Pablo Casals – 
Cântecul păsărilor
Joseph Sulzer – 
Sarabande op.8

Anatol Vieru – Dar (violoncel solo)

Serge Kaufmann – Suită idiş: Cântec, PsalmodieRugăciune
Frédéric Chopin – 
Mazurka op.17 nr. 4 (pian solo)

Partea a 3-a din Sonata pentru violoncel

Max Bruch – Kol Nidrei

Violoncelistul român Andrei Kivu, elev al Ancăi Vartolomei, este solist şi profesor. Repertoriul său este foarte vast, cuprinzând stilurile cele mai diverse, de la Bach la muzica contemporană. A cântat ca solist acompaniat de Orchestre Royal de Wallonie (Belgia), New York University Orchestra, Katowice New Music Orchestra (Polonia), Orchestra de Cameră Radio România, Orchestra Simfonică Radio România, Orchestra Philharmonia, Orchestre Traditions Musicales Françaises ș.a. Andrei Kivu a fost invitat în repetate rânduri să susțină cursuri de măiestrie la New York University, Academia de Muzică Givat Ram (Ierusalim) și la University of Minnesota (S.U.A.). Este primul violoncelist român care a cântat integrala Suitelor de Bach într-un singur concert (2009, Paris), fiind de asemenea primul violoncelist român invitat să cânte la Royal Festival Hall (Londra), Wiener Konzerthaus – Neue Saal, Onassis Cultural Centre (Atena), Merkin Concert Hall (New York) și la mari festivaluri internaționale precum Wien Modern, Warsaw Autumn, SPARK (Minneapolis, S.U.A.), Parramasala (Sydney, Australia), CTM (Berlin), Tectonics (Israel), dar și la Japan Expo (Paris). El apare ca solist și/sau invitat al diferitelor ansambluri pe mai mult de 30 de CD-uri și DVD-uri cu o largă distribuție internațională, colaborarea cea mai onorantă fiind realizată cu prestigioasa casă de discuri Mode Records (New York). Din 2001 este membru al International School of Ki, iar din 2005 este membru al Harmonic Presence Foundation (New York/Paris). Din 2009 trăiește la Paris.

Renumita pianistă de origine română Mara Dobresco, stabilită în Franţa, şi-a început studiile muzicale la Liceul de Muzică George Enescu, la clasa prof. Gabriela Stepan. Foarte repede este remarcată de public şi critici pentru calitatea interpretărilor sale pline de temperament, dar şi eleganţa şi fineţea frazărilor sale. Obţinerea Bursei Guvernului Francez timp de trei ani îi permite să absolve studiile Conservatorului Naţional Superior din Paris cu cele mai înalte distincţii şi devine foarte repede laureată a numeroase concursuri internaţionale şi bursieră a Fundaţiilor Yamaha, Meyer, Tarazzi, Nadia şi Lili Boulanger. Încheie totodată un master în muzica contemporană la Conservatorul Naţional Superior din Geneva. Mara Dobresco este invitată să concerteze în recital sau ca solistă pe cele mai importante scene din Paris: Théâtre Mogador, Théâtre de Chatelet, l’Auditorium du  Musée d’Orsay, Cité de la Musique, Salle Cortot, Orangerie de Bagatelle, cât şi în numeroase  festivaluri ca Festivalul din Aix en Provence, PianoLille Festival, Saintonge Festival, ArsTerra Festival, precum şi pe scenele Concertgebouw din Amsterdam, Bozar şi La Monnaie din Bruxelles. Susţine, de asemenea, recitaluri şi concerte în Spania, Germania, Austria, Bulgaria, Rusia, Cehia, Japonia, Argentina, Australia, iar debutul său în Statele Unite ale Americii, la Chicago şi New York, se bucură de un mare succes. Înregistrează pentru Radio România şi Televiziunea Română, pentru Radio France şi  Radio Swiss-Romande, iar discografia sa este foarte apreciată de presa de specialitate (Le Monde de la Musique, Classica, Repertoire). În paralel cu cariera solistică, Mara Dobresco este pasionată de dramaturgia gestului muzical şi participă la numeroase proiecte bazate pe îmbinarea între literatură, muzică şi teatru. Fiind o mare iubitoare de muzică de cameră, evoluează în compania celor mai talentaţi muzicieni din generaţia sa, făcând parte şi din Quartetul Face à Face (2 piane şi 2 percuţii) cu care concertează în toată lumea. Mara Dobresco se bucură de îndrumarea unor mari maeştri precum Martha Argerich, Jean Claude Pennetier, Pierre-Laurent Aimard şi Dominique Merlet.Mara Dobresco © David KRÜGER

Institutul Cultural Român de la Viena

Argentinierstr. 39, 1040

Tel.: +431 319 10 81

office@rkiwien.at

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.