Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

MECEFF „7+1” 2015: TROFEUL FESTIVALULUI MERGE ÎN UNGARIA. „ORAȘUL CÂINILOR” CÂȘTIGĂ MARELE PREMIU

0

Sâmbătă, 5 septembrie, s-a încheiat cea de-a cincea ediție Mediaş Central European Film Festival (MECEFF) „7+1”, unicul festival de film competitiv si tematic dedicat țărilor central europene.

Între 01 și 05 septembrie, orașul Mediaș a găzduit în Piața Primăriei, Sala Traube, Cinema Mediensis, Sinagogă și Centrul de Urbanism și Incubator de Afaceri pentru IMM-uri, proiecțiile și evenimentele speciale din cadrul ediției a V-a a MECEFF „7+1”.
DSC_4404

DSC_4433
Peste 10.000 de spectatori: oameni ai locului, cinefili prezenți din toată țara, artiști proeminenți, critici și jurnaliști de film, turiști străini au primit cu entuziasm filmele premiate național în 2014 în Austria, Cehia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria, acum în competiția MECEFF „7+1”; 26 de capodopere cinematografice din patrimoniul universal pe tema PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL; filmele venind din țara invitată special în acest an, Franța, medalionul omagiu – Mircea Veroiu și filmele în limba Yiddish, adevărate comori ale cinema-ului universal.

Tema ediției, Marele Război, a fost completată de o serie de activități culturale ce s-au bucurat de un succes deosebit: trei expoziții de afișe și fotografii inedite din perioada Marelui Război, patru colocvii susținute de mari istorici de talie europeană: Lucian Boia, Alexandre Sumpf, Adrian Majuru, Bianca Pîrvulescu, precum și un concept multimedia inedit: Sala Read & Screen, în care spectatorii MECEFF 7+1” au ascultat mari actori români aducând la viaţă fragmente sugestive din literatura română şi universală, legate de Primul Război Mondial, în timp ce pe pereţii din jur au fost proiectate non-stop imagini de arhiva din perioada acestui cataclism copleșitor.

În cadrul ceremoniei de închidere, Wolfgang J. Ruf, scriitor şi conferenţiar din Germania și Președintele Juriului; Anca Mitran, Profesor Universitar Doctor; James Ulmer, redactor la New York Times, editor şi cronicar pentru revista online Cinema Without Borders, Costel Safirman, critic şi istoric de cinema, programator şi cineast documentarist din Israel și Călin Stănculescu, critic de film, traducător și autor al unor cărți de cinema, au decis că cei mai buni dintre cei mai buni au fost următorii:

Cea mai buna interpretare: Tomasz Kot pentru rolul din Bogowie / Dumnezeii, Polonia
În rolul chirurgului Zbigniew Religa, care a reușit în Polonia anului 1985 să efectueze primul transplant de inimă, Thomasz Kot impresionează printr-o interpretare extrem de nuanțată dilema eroului prins între vicisitudinile cotidianului, luptele personale și obiectivele superioare ale medicinei.

Premiul a fost oferit de doamna Ioana Abramiuc, din partea Romgaz, partener principal al MECEFF „7+1”, încă de la prima ediție, 2011.

Cea mai bună regie: Lukasz Palkowski, pentru filmul Bogowie / Dumnezeii, Polonia
Regizorul reușește în acest omagiu adus chirurgului polonez Zbigniew Religa, un medic obsedat de munca sa, să folosească posibilitățile creatoare ale filmului atât de convingător, încât lupta acestuia pentru fiecare dintre pacienții săi capătă valențe metaforice ce transced contextul istoric al filmului.

Premiul a fost înmânat de domnul Radu Gabrea, Președintele MECEFF “7+1”.

Cea mai bună imagine: Marcell Rév, pentru filmul Fehér Isten / Orașul câinilor, Ungaria
Directorul de imagine Marcel Rev are o contribuție decisivă în vizualizarea conceptului regizoral al filmului, ce face trecerea de la realitatea apăsătoare la o lume fantastică și perfectă.

Premiul a fost înmânat de domnul Horia Barna, din partea ICR.

Cel mai bun film: Fehér Isten / Orașul Câinilor
Regia: Kornel Mundruczo
Printro suită impresionantă de imagini, cu puncte de cotitură surprinzătoare ale poveștii, filmul reușește să ridice confruntarea dintre oameni și câinii care se întorc împotriva torționarilor lor la rangul unei parabole despre represiune, rebeliune și înțelegere. O recunoaștere admirativă merită în special descrierea neverosimilă și, în același timp, atât de realistă a lumii canine, pe care filmul o înfățișează printr-o îmbinarea plină de virtuozitate a dresurii de animale cu toate mijloacele cinematografice.

Premiul a fost înmânat de domnul Teodor Neamțu, Primarul municipiului Mediaș.

Premiul Publicului: Das finstere Tal / Valea Întunericului, în regia lui Andreas Prochaska
Trofeul a fost înmânat de domnul Lucian Costea, Directorul Direcţiei Municipale pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret, Mediaș.
O Mențiune de onoare a fost acordata de Juriul MECEFF „7+1“, Festivalului și Președintelui său, Radu Gabrea, pentru retrospectiva Mari Filme despre Marele Război.
Conceptul informat și bine documentat, ce adună laolaltă filme din diferite timpuri, cu abordări diferite ale experienței Primului Război Mondial, demonstrează cu prisosință importanța deosebită pe care o are filmul în înțelegerea istoriei.

MECEFF “7+1” – Mediaş Central European Film Festival “7+1”este organizat de Ecran Cinema Management, Primăria Municipiului Mediaş prin Direcţia Pentru Cultură, Ministerul Culturii, CNC, ICR, A.D.I. Regiunea Tarnavelor
Website: meceff.ro
Facebook: facebook.com/MeCEFF
Afis MECEFF 2015

Parteneri principali: LUXTEN, ROMGAZ, KROMBERG & SCHUBERT
Suporteri: BACHMANN, Federația Comunităților Evreiești din România, Jidvei, Hotel Traube, Meditur
Cu sprijinul: Forumului Cultural Austriac, Centrului Ceh, Institutului Francez în București, Ambasadei Frantei în Romania, Institutului Polonez din București, Institutului Maghiar din București, Ambasadei Republicii Slovace în România, Ambasadei Republicii Slovenia în România, Asociatiei Euro Fest, Muzeului Municipiului București, The National Center for Jewish Film, Asociatiei Culturale Replika.
Parteneri media: Observator Cultural, AaRC.ro, Cinemagia, Film New Europe, Radio Romania București fm, ArtActMagazine, Bursa, Liternet, CineFan.ro, Blog de Cinema, CinemaRx, revistatango.ro, calendarevenimente.ro, Nova TV, Radio Mediaș 725, Monitorul de Mediaș, Mediaș News, Mediaș News Blog, Feri Teglas Blog, Studentie.ro, înfestival.ro, CasianSoneriu.ro, Mediașlive.ro, obiectivmedia.ro, Sibiu 100%

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.