MASTERCLASS de pian susţinut de M° Catalina Diaconu

0

A patra ediție a FESTIVALULUI PROPATRIA – Festivalul Internațional al tinerelor talente româneşti, continuă cu cea de a doua sesiune care se va desfăşura la Roma în perioada 5 – 7 septembrie 2014.

Sediul prestigios al Academiei României din Roma, va găzdui în perioada 5-6-7 septembrie un Masterclass de pian  susţinut de M° Catalina Diaconu.

Având în vedere  obiectivele propuse de  Festivalul Propatria  și anume promovarea talentelor în rândul tinerilor români din diaspora și implicit promovarea  imaginii unei Românii culturale peste hotare, M° Catalina Diaconu oferă posibilitatea cursanţilor de a participa gratuit  fie în calitate de elevi  efectivi  cât  și de auditori.

Masterclass-ul este organizat şi promovat de către Asociaţia culturală româno-italiana Propatria cu colaborarea Ambasadei României în Italia și a Academiei României din Roma.

foto festival

Cursul face parte din programul celei de  a 4-a ediții a  Festivalului Internațional Propatria și se adresează tinerilor pianiști cu vârsta cuprinsă între 8 și 18 ani,  elevi la Școlile Medii cu profil muzical și studenților  înscriși la cursurile pre-universitare ale  Conservatoarelor de Muzică, Școli de Muzică, Licee cu profil muzical, etc..

Au prioritate în vederea înscrierii tinerii pianiști de origine română și studenții cursurilor pre-universitare de pian ai Conservatorului de Muzică “Santa Cecilia” Roma, numărul efectiv de cursanți fiind stabilit la un maxim de 13 elevi, ținând cont de prioritatea indicată.

Participarea adulților care acompaniază cursanții este permisă pe toată durata seminarului , fiind gratuită.

Cursul se va incheia duminica 7 septembrie  2014, ora 18.00 cu un concert final cu intrarea liberă, susţinut în sala de concerte a Academiei de către tinerii muzicieni, ocazie cu care se vor înmâna și atestatele de participare.

Înscrierile sunt deschise până pe data de 1 septembrie 2014 iar formularul de înscriere poate fi descărcat de la următoarele link-uri:

http://www.propatriavox.it/ro/masterclass-de-pian-m-catalina-diaconu-5-6-7-septembrie-2014/

http://www.propatriavox.it/ro/wp-content/uploads/sites/3/2014/08/Scheda-discrizione-masterclass-Acc-di-Romania.pdf

_Catalina Diaconu (2)Pianista Catalina Diaconu, născută la București, dublă cetăţenie româna –italiană, a început să studieze pianul la vârsta de patru ani. A absolvit cu nota maximă Conservatorul George Enescu din București specializându-se la Conservatorul P. I. Ceaikovski din Moscova, sub conducerea lui Lev N. Naumov, cu un grant de la Ministerul Educației de la București.  A continuat studiile cu profesori de renume, cum ar fi G. Amiraș, un elev al lui Heinrich Neuhaus, Aldo Ciccolini și Guido Agosti  la Accademia Chigi din Siena, Amadeus Webersinke la Musik Hochschule fur de la Weimar, Jork Demus Nicolini la Conservatorul din Piacenza, Tatiana Nikolaeva la Conservatorul din Berna, cu  Lev N. Naumov la “Académie Internationale d’Art Musical di Tours, la Hochschule fur Musik Lubeck-Schleswig Holstein Musik Festival, Festivalul de Muzică de la la Conservatorul din Castelfranco Veneto Asolo și altele.

A efectuat studii în muzicologie și analiză muzicală la Institutul Pontifical de Muzică Sacră din Roma.

După debutul într-un recital la București, la vârsta de șapte ani, Catalina Diaconu a efectuat continuu concerte în diferite țări, cum ar fi România, Italia, Germania, Franța, Spania, Rusia, Monaco, atât ca solistă cât și în ansambluri de muzică de cameră.  Debutul său cu orchestra a avut loc la vârsta de paisprezece ani în Concertul BWV 1052 în re minor de J.S. Bach și, ulterior cu Orchestra Simfonica a Filarmonicii de Stat din Sibiu ( România ), in Concertul op. 37 în do minor de L. van Beethoven.

A câștigat numeroase competitii pianistice  și este invitată ca membru al juriului la mai multe concursuri naționale și internaționale de muzică, ultima participare fiind în calitate de Președintă a juriului în concursul “Gala Tinerelor Talente” din cadrul Festivalului Internațional Propatria a 4-a ediție 2014. Cu această ocazie Catalina Diaconu a acordat premiul special al Președintelui juriului  care consistă în două burse de perfecționare în  tehnică și artムinterpretativă pianistică.

A desfășurat dintotdeauna o intensă activitate de promovare a tinerilor muzicieni talentați  de diferite  naționalități prin crearea a numeroase stagiuni concertistice. Printre acestea amintim colaborarea cu Conservatorul Nicolini din Piacenza, în cadrul careia Catalina Diaconu a propus publicului interpretările celor mai buni cursanți și absolvenți ai acelui Conservator pentru cateva stagiuni consecutive. Alte contribuții semnificative ca director artistic al A.I.D.A. au fost ” Concerti della libertà „, realizate  în colaborare cu jurnalul cotidian  “Libertatea”  din  Piacenza,  în sprijinul spitalelor pentru copiii cu dificultaţi, în diverse orașe din România în anii de după Revoluție.

Numeroase proiecte muzicale ale artistei au obtinut rezultate deosebite  in cadrul mai multor scoli din Provincia Roma, printre care semnalam Liceul Tacito, Institutul Comprensiv  “Lesen “ din Campagnano, Insitutul Comprensiv  Riano, The American University of Rome etc.

Catalina Diaconu desfășoară o intensă activitate didactică  la Academia Liberă din Roma – LAR (“Libera Accademia di Roma”) – prin cursuri de pian, seminare de interpretare, conferințe și concerte.

În prezent este profesor de pian principal  la  cursurile pre- universitare  la  Conservatorul de Muzica “Santa Cecilia” din Roma.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.