Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

MAKING WAVES: Festivalul Filmului Românesc  la New York celebrează 10 ani

0

Astăzi începe cea de-a 10-a ediție aniversară a Making Waves: New Romanian Cinema. Festivalul, considerat de New York Times una dintre „comorile anuale” ale circuitului cinematografic newyorkez, are loc pentru al treilea an consecutiv în două centre culturale importante: Film Society of Lincoln Center (2-7 decembrie) și Jacob Burns Film Center (3-8 decembrie). Organizat independent de Romanian Film Initiative (Corina Șuteu, Oana Radu și Mihai Chirilov), Making Waves oferă publicului american o selecție riguroasă a celor mai recente pelicule românești, alături de filme clasice și retrospective. E modul nostru de a spune „La mulți ani, România!”

MW_lung

„Suntem bucuroși să găzduim din nou Making Waves la aniversarea a 10 ani de existență”, spune Dennis Lim, director de programe FSLC. „A fost încă un an extraordinar pentru cinematografia românească și suntem nerăbdători să prezentăm această selecție bogată și variată de filme noi și titluri clasice de referință.”
Mihai Chirilov, director artistic al festivalului, adaugă: „Faptul că vom revedea două dintre hiturile Noului Val, Moartea domnului Lăzărescu și California Dreamin’ (nesfârșit), și că vom omagia un cineast esențial cum e Mircea Daneliuc printr-o retrospectivă de autor fac din această ediție aniversară una extrem de specială. Anul acesta avem în program câteva filme extraordinare pentru a celebra 10 ani de film românesc la New York, dar și pentru a reconfirma un curent cinematografic capabil să surprindă și să impresioneze în continuare.”
Cele mai titrate filme ale anului ajung la New York după ce au avut premiera la festivaluri prestigioase precum Cannes și Berlin: Comoara, basmul contemporan al lui Corneliu Porumboiu; Aferim!, de Radu Jude, candidatul românesc la Oscar; subtila lecție de moralitate a lui Radu Muntean, Un etaj mai jos; și De ce eu?, thrillerul politic al lui Tudor Giurgiu, bazat pe fapte reale. Lista filmelor noi mai include debutul lui Nicolae Constantin Tănase, Lumea e a mea (mențiune specială la Festivalul de la Karlovy Vary), cel de-al cincilea film al lui Dan Chișu, București Nonstop, și trei documentare: Toto și surorile lui de Alexander Nanau, Pașaport de Germania de Răzvan Georgescu și Aliyah DaDa de Oana Giurgiu.

 

Această ediție aniversară e un prilej ideal de întoarcere în timp, grație proiecției speciale a Morții domnului Lăzărescu (2005), în versiune restaurată digital. Reper fundamental al Noului Val și „vinovatul” major pentru nașterea Festivalului Filmului Românesc la New York, comedia neagră a lui Cristi Puiu aniversează, la rândul ei, zece ani de la premieră. De o proiecție specială va avea parte și debutul postum al lui Cristian Nemescu, California Dreamin’ (nesfârșit), în prezența actorului Andi Vasluianu.
Ca în fiecare an, Making Waves omagiază un cineast român de referință. După retrospectivele de la TIFF și Festivalul de la Salonic, Mircea Daneliuc va prezenta la New York, în persoană, cinci dintre capodoperele sale: Croaziera, Probă de microfon, Iacob, Senatorul melcilor și, nu în ultimul rând, satira dezlănțuită Patul conjugal, căreia îi revine onoarea de a deschide oficial ediția a zecea a Making Waves.
Selecția acestui an e completată de un concentrat eclectic de opt scurtmetraje: Ramona de Andrei Crețulescu (premiat la Cannes și deja proiectat în trei festivaluri americane majore: New York, Telluride și Chicago), Das Spektrum Europas de Cristi Puiu, Omulan! de Matei Branea, O lume nouă de Luiza Pârvu, Black Friday de Roxana Stroe, Scor alb de Marius Olteanu, Mesagerul de Radu Potcoavă și Nu există-n lumea asta de Andreea Vălean.

Evenimentele paralele ale Making Waves includ dezbateri cu invitați speciali și continuarea programului Creative Freedom Through Cinema, care analizează relația dintre artă și politică în Europa de Est, prezentând anul acesta filme din Georgia și Republica Moldova. Georgia trece printr-o renaștere cinematografică mulțumită unor succese festivaliere precum Blind Dates sau In Bloom. Moldova e mai rar prezentă pe ecrane, cu toate că această țară l-a dat pe Oleg Mutu, deja celebrul operator care a colaborat cu regizori precum Cristian Mungiu sau Sergey Loznitsa. Ambele țări sunt reprezentate anul acesta de filme despre supraviețuire în condiții extreme: câștigătorul marelui premiu de la Karlovy Vary 2014, Corn Island, de George Ovashvili și La limita de jos a cerului, de Igor Cobileanski, acesta din urmă beneficiind de imaginea lui Oleg Mutu. Lor li se adaugă recentul scurtmetraj moldovean Raisa de Pavel Cuzuioc, care o are ca protagonistă pe Cristina Flutur (După dealuri).

 

Invitații speciali ai festivalului din acest an sunt regizorii Mircea Daneliuc, Tudor Giurgiu, Dan Chișu, Oana Giurgiu, Andrei Crețulescu, Luiza Pârvu și Andreea Vălean; actorii Cecilia Bârbora, Andi Vasluianu, Emilian Oprea și Mihai Constantin; producătorii Ada Solomon, Codruța Crețulescu și Toma Peiu.
Trailer: https://youtu.be/mKuHkxZUpGo

Broșură: http://goo.gl/WkHigI

Bilete: http://www.filmlinc.org/festivals/making-waves-new-romanian-cinema

Mai multe detalii: www.filmetc.org

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.