Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

LONDRA: Au interpretat în premieră Simfonia a III-a de George Enescu în fața unui public cu peste 2000 de oameni

0

235 de muzicieni ai Orchestrei și Corului London Philharmonic au interpretat sâmbătă în premieră la Londra Simfonia a III-a de George Enescu în fața unui public cu peste 2000 de oameni.

Patru rânduri de aplauze s-au auzit în sala Royal Festival Hall a cunoscutului centru cultural londonez Southbank Centre la finalul concertului susținut de London Philharmonic Orchestra & Choir sâmbătă, 7 februarie, de la ora 19.30 (GMT). Dirijorul Vladimir Jurowski, care a decis să includă Simfonia a III-a în programul internațional al orchestrei după ce a interpretat-o în cadrul Festivalului Enescu, ediția 2013, a ridicat partitura lucării enesciene către public.

Vladimir Jurowski pe scena Festivalului Enescu 2013 credit foto Sergiu Iczkovits

 

foto: Cristian Alexa

Prezentată inițial în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, ediția 2013, în interpretarea London Philharmonic Orchestra & Choir, Simfonia a III-a de George Enescu a ajuns în acest weekend la Londra, într-unul dintre cele mai importante evenimente ale muzicii clasice internaționale, o premieră pentru România.

London Philharmonic Orchestra & Choir, sub bagheta lui Vladimir Jurowski au interpretat pentru prima dată pe o scenă londoneză lucrarea enesciană, în fața unui public de peste 2000 de oameni.  Pe scena Royal Festival Hall au urcat 115 instrumentiști și 120 de artiști din cor – partitura enesciană include și cor de copiii –  care au interpretat sâmbătă, 7 februarie, partitura de George Enescu.

“Ne bucurăm foarte mult că am inclus muzica lui George Enescu în programul orchestrei noastre”, a punctat Timothy Walker, Director artistic al London Philharmonic Orchestra.  De asemenea, acesta a anunțat în fața publicului de la Londra, o altă premieră: în ediția 2017 a Festivalului Enescu, London Philharmonic Orchestra va prezenta sub bagheta lui Vladimir Jurowski „Oedipe”, una dintre lucrările care i-au adus faima internațională  compozitorului George Enescu.

“Muzica lui Enescu este muzica unui geniu”, a subliniat dirijorul Vladimir Jurowski într-un interviu acordat pentru Radio România Muzical chiar înaintea premierei londonze.

              ”Festivalul Enescu a început discuțiile cu maestrul Vladimir Jurowski încă din anul 2010. Își dorea să interpreteze Enescu și i-am propus Simfonia a III-a. Trei ani mai târziu, cunoscutul dirijor urca pe scena de la Sala Palatului și aducea publicului interpretarea sa, nouă, a acestei lucrări enesciene. Acum, momentul de la Londra a fost unic și foarte emoționant, un triumf și țin să mulțumesc atât orchestrei, cât și lui Vladimir Jurowski! Este parte din identitatea Festivalului să promoveze muzica lui George Enescu și, iată, să o ducă peste granițe. În ediția 2015, publicul se va putea bucura de 20 de lucrări de George Enescu în interpretarea unor muzicieni internaționali de top. În 2017, London Philharmonic Orchestra va prezenta în Festivalul Enescu Oedipe. Mai mult, sunt în discuții să includă această interpretare și în cadrul celebrului festival BBC Proms. Este o reușită extraordinară pentru România și ne bucurăm că Festivalul Enescu duce mai departe, la un nivel internațional, muzica compozitorului George Enescu.”, a declarat Mihai Constantinescu, Director Executiv al Festivalului Enescu.

Prezent și el la concert în sala Royal Festival Hall, celebrul dirijor Antonio Pappano a fost fascinat de lucrarea enesciană și a spus că își dorește să interpreteze Simfonia a III-a de Enescu alături de Orchestra dell´Accademia Nazionale di Santa Cecilia în cadrul unei viitoare ediții a Festivalului Enescu.

Printre presonalitățile care s-au aflat la concertul de la Londra se numără și Baroneasa Prashar of Runnymede CBE, British Council Londra, Sir George Iacobescu chairman and chief executive officer al Canary Wharf Group, Andrew Popper, șeful Casei Regale din România, precum și actrița Anamaria Marinca.

În cadrul ediției 2015 aFestivalului Enescu (30 august – 20 septembrie, București) vor fi interpretate 20 de lucrări ale compozitorului român. Printre acestea, celebrul violonist David Garrett, care a doborât recordul de viteză la vioară – 13 note pe secundă – va interpreta pe scena Ateneului Român Balada pentru vioară şi orchestră de George Enescu. De asemenea, orchestra americană San Francisco Symphony, deținătoare a unui Pulitzer Prize for Music va interpreta o lucrare a compozitorului român. În premieră pe scena Festivalului se vor afla nume reputate la nivel internațional precum Orchestra Filarmonicii din Berlin sau violonista Anne-Sophie Mutter.

Cu ocazia premierei londoneze, ICR Londra a organizat Luna Enescu la Londra, care a cuprins mai multe dezbateri și concerte ce au avut loc la sediul instituției.

Dirijorul Vladimir Jurowski ridicind partitura enesciana pe scena Royal Festival Hall din Londra Credit foto Cristian Alexa

foto: Cristian Alexa

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.