Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

London Philharmonic Orchestra şi cunoscutul dirijorul britanic Vladimir Jurowski pregătesc “Oedipde” de George Enescu

0

Muzica lui George Enescu depăşeşte graniţele.

London Philharmonic Orchestra şi cunoscutul dirijorul britanic Vladimir Jurowski pregătesc “Oedipde” de George Enescu pentru deschiderea ediţiei 2017 a Festivalului.

 Dirijorul Vladimir Jurowski ridicind partitura enesciana pe scena Royal Festival Hall din Londra Credit foto Cristian Alexa

La peste 80 de ani de când George Enescu a compus opera “Oedipe”, ediţia 2017 a Festivalului care îi poartă numele se va deschide în premieră extraordinară cu interpretarea acestei lucrări în versiune concertantă de către o orchestră străină de prestigiu: London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski. Informaţia vine la scurt timp după ce, la începutul lunii februarie, a avut loc premiera londoneză a Simfoniei a III-a de George Enescu, pe scena Royal Festival Hall, în aceeaşi interpretare.

Ediţia 2017 aFestivalului Internaţional George Enescu se va deschide în premieră cu interpretarea operei “Oedipe” de George Enescu, în versiunea uneia dintre cele mai cunoscute orchestre briatnice din lume: London Philharmonic Orchestra, avându-l la pupitru pe Vladimir Jurowski, “un dirijor invitat în întreaga lume şi recunoscut pentru stilul său incisiv şi felul aventuros în care abordează muzica”. Acest eveniment vine la scurt timp după premiera londoneză a Simfoniei a III-a de Enescu, pe 7 februarie, în aceeaşi interpretare. Simfonia a fost prezentată iniţial de London Philharmonic Orchestra tot pe scena Festivalului Enescu, în ediţia 2013, la Sala Palatului.

”Este o bucurie şi pentru noi, şi pentru public să putem anunţa deja deschiderea ediţiei 2017 a Festivalului Enescu cu una dintre dintre compoziţiile reper în întreaga lume ale lui George Enescu într-o versiune contemporană, sub bagheta unuia dintre cei mai cunoscuţi dirijori la nivel mondial. Festivalul Enescu a început discuțiile cu maestrul Vladimir Jurowski încă din anul 2010. Ele s-au concretizat cu interpretarea Simfoniei a III-a în Festival, apoi cu includerea lucrării enesciene în reporetoriul London Philharmonic Orchestra şi cu premiera londoneză. Este parte din identitatea Festivalului să promoveze muzica lui George Enescu și, iată, să o ducă peste granițe. Mai mult, maestrul Jurowski îşi doreşte să propună Oedipe şi pentru celebrul festival BBC Proms, după interpretarea din Festivalul Enescu.  Este o reușită extraordinară pentru România şi o onoare pentru Festival să ducă mai departe, în acest fel şi la un nivel internațional, muzica lui George Enescu.”, a declarat Mihai Constantinescu, Director Executiv al Festivalului Enescu.  

În ecadrul ediţiei 2015 a Festivalului Enescu (30 august – 20 septembrie), mai bine de 20 de lucrări de George Enescu vor fi interpretate. Printre acestea, celebrul violonist David Garrett, care a doborât recordul de viteză la vioară – 13 note pe secundă – va interpreta pe scena Ateneului Român Balada pentru vioară şi orchestră de George Enescu. De asemenea, orchestra americană San Francisco Symphony, deținătoare a unui Pulitzer Prize for Music va interpreta o lucrare a compozitorului român. În premieră pe scena Festivalului se vor afla nume reputate la nivel internațional precum Orchestra Filarmonicii din Berlin sau violonista Anne-Sophie Mutter.

Pe 7 februarie 2015, la Londra, într-unul dintre centrele culturale de grad zero, Southbank Centre, chiar pe malul Tamisei, 235 de muzicieni ai Orchestrei și Corului London Philharmonic au interpretat Simfonia a III-a de George Enescu în fața unui public peste 2000 de oameni. Patru rânduri de aplauze s-au auzit în sala Royal Festival Hall la finalul concertului. Dirijorul Vladimir Jurowski a ridicat partitura lucării enesciene către public. “Muzica lui George Enescu este muzica unui geniu”, a punctat atunci dirijorul Vladimir Jurowski într-un interviu acordat pentru Radio România Muzical chiar înaintea premierei londonze.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.