Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Lipsa facilităților de spălare a mâinilor cu săpun expune milioane de persoane unui risc crescut de contractare a COVID-19 și a altor boli infecțioase

0

BUCUREȘTI, 15 octombrie 2020 – Cu toate că spălarea mâinilor cu săpun este crucială în lupta împotriva bolilor infecțioase, inclusiv a COVID-19, milioane de oameni din întreaga lume nu dispun de acces facil la un loc în care să se spele pe mâini, arată UNICEF cu ocazia Zilei Mondiale a Spălatului pe Mâini.

Pandemia a scos în evidență rolul crucial pe care îl joacă igiena mâinilor în prevenirea bolilor. De asemenea, a revelat o problemă preexistentă în cazul multora: milioane de copii nu au posibilitatea să se spele pe mâini cu săpun în locul în care s-au născut, trăiesc și învață”, a afirmat Kelly Ann Naylor, director adjunct al UNICEF pe probleme de apă, salubritate și igienă. „Este inacceptabil faptul că, în cele mai vulnerabile comunități, oamenii nu pot recurge la cel mai simplu mod de a se proteja pe ei înșiși și pe cei dragi. Trebuie să acționăm fără răgaz pentru a ne asigura că spălatul mâinilor cu săpun devine un lucru accesibil oricărei persoane oriunde – acum și în viitor”.

Potrivit ultimelor estimări:

 • La nivel mondial, doar 3 din 5 oameni dețin dotări minime ce permit spălarea mâinilor.

 • O proporție de 40% din populația lumii, adică 3 miliarde de oameni, nu are acasă dotările necesare pentru a se putea spăla pe mâini cu apă și săpun.

 • Aproape trei sferturi din populația țărilor celor mai puțin dezvoltate nu dispun acasă de condiții minime pentru spălatul mâinilor.

 • 43% dintre școli nu sunt dotate corespunzător pentru a permite spălarea mâinilor cu apă și săpun, ceea ce afectează 818 milioane de copii de vârstă școlară.

 • În țările cele mai puțin dezvoltate, 7 din 10 școli nu au niciun loc în care copiii să se poată spăla pe mâini cu apă și săpun.

 • În cele 60 de țări identificate ca fiind cele mai expuse riscului de criză sanitară și umanitară din cauza noului coronavirus:

 • 2 din 3 persoane – 1 miliard de oameni în total – nu au acasă condiții minime pentru spălarea mâinilor cu apă și săpun. Aproximativ jumătate dintre acestea sunt copii.

 • La debutul pandemiei, 3 din 4 copii nu aveau acces la dotări minime pentru spălarea mâinilor în școală; jumătate dintre copii nu aveau acces la servicii minime de alimentare cu apă; peste jumătate dintre ei nu aveau acces la servicii minime de salubritate.

 • În Africa Subsahariană, 63% din populația urbană, adică 258 de milioane de oameni, nu au posibilitatea de a se spăla pe mâini. Aproximativ 47% dintre sud-africanii care trăiesc la oraș, de exemplu, adică 18 milioane de persoane, nu dispun acasă de instalațiile necesare spălării mâinilor, pe când probabilitatea de a avea acces la dotări ce permit spălatul mâinilor este aproape de 12 ori mai mare în cazul locuitorilor celor mai bogați din mediul urban.

 • În Asia Centrală și de Sud, 22% din populația urbană, adică 153 de milioane de persoane, nu au posibilitatea de a se spăla pe mâini. Aproape 50% din populația urbană a Bangladeshului, de exemplu, mai precis 29 de milioane de oameni, și 20% dintre indienii care trăiesc în mediul urban, adică 91 de milioane de oameni, nu au acasă condiții pentru spălarea mâinilor.

 • În Asia de Est, 28% dintre indonezienii din mediul urban, mai precis 41 de milioane de oameni, și 15% dintre filipinezii care locuiesc la oraș, adică 7 milioane de persoane, nu au condiții pentru spălarea mâinilor acasă.

UNICEF este activ în întreaga lume pentru a asigura copiilor și familiilor acces la condiții adecvate pentru spălarea mâinilor. Pe lângă promovarea spălatului pe mâini în peste 130 de țări, UNICEF și OMS au lansat inițiativa Igiena mâinilor pentru toți menită să sprijine dezvoltarea unor planuri naționale de acțiune care să accelereze și să susțină progresele în sensul transformării igienei mâinilor într-un pilon al intervențiilor de sănătate publică. Aceasta presupune creșterea rapidă a accesului la dotări pentru spălarea mâinilor, apă, săpun și dezinfectant de mâini, precum și promovarea intervențiilor ce vizează schimbarea comportamentului în vederea adoptării celor mai bune practici de igienă a mâinilor. Reunind parteneri internaționali, naționali și locali, inițiativa dorește să asigure produse și servicii sustenabile și disponibile la prețuri convenabile, mai ales în comunitățile vulnerabile și defavorizate.

Sunt disponibile imagini foto-video aici.

Mai multe sfaturi despre spălatul mâinilor aici.

Aflați mai multe despre inițiativa Igiena mâinilor pentru toți aici.

Datele privind accesul la dotări pentru spălarea mâinilor sunt preluate din rapoartele Programului comun de monitorizare al UNICEF și OMS. Datele referitoare la decesele provocate de diaree din cauza lipsei de apă, salubritate și igienă au la bază evaluarea OMS a ratei de îmbolnăvire provocate de apa, salubritatea și igiena neadecvată și ultimele estimări privind mortalitatea infantilă realizate de către Grupul interinstituțional al ONU pentru estimarea mortalității infantile.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în unele dintre cele mai dificile locuri din lume, pentru a-i ajuta pe cei mai defavorizați copii ai planetei. În 190 de țări și teritorii, pretutindeni, ne desfășurăm activitatea în sprijinul fiecărui copil, pentru a construi o lume mai bună pentru toți. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.