Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Liceenii propun solutii la problemele de mediu intr-un proiect de cooperare romano-norvegian

0

Peste 900 de elevi din Romania si Norvegia vor cauta solutii pentru problemele de mediu din zonele in care traiesc si vor incerca sa convinga primarii din localitatile lor sa le implementeze in cadrul proiectului ”Greenovation Challenge”.

greenovation

Proiectul este implementat in comunitatile montane din Romania si Norvegia, in parteneriat cu Asociatia Romontana si cu organizatia Ungt Entreprenørskap Sogn og Fjordane (UESoF) si are ca obiectiv imbunatatirea calitatii mediului prin formarea unui comportament responsabil in randul elevilor de liceu si orientarea acestora catre cariere in domeniul dezvoltarii durabile.

Pe parcursul a doi ani, elevii vor propune proiecte de dezvoltare sustenabila, vor crea campanii de comunicare si vor mobiliza membrii comunitatii pentru a convinge autoritatile locale sa sprijine sau sa puna in aplicare ideile lor.

Proiectele vor viza principalele probleme de mediu cu care se confrunta comunitatile din zone montane, precum consumul nesustenabil, exodul populatiei, lipsa locurilor de munca, corelata cu activitati ilicite, daunatoare mediului.

Elevii vor avea ocazia sa participe la schimburi de experienta cu colegii lor norvegieni si vor afla cum sunt gestionate problemele de mediu in tarile scandinave. Tinerii  vor lua parte la activitati educationale privind managementul inteligent si sustenabil al resurselor, vor invata cum se pot implica in comunitate si cum pot dobandi cunostinte si abilitati pentru o viitoare cariera in domeniul protectiei mediului.

”Este important ca elevii sa dezvolte competente concrete in dezvoltare durabila, ceea ce inseamna ca ei sa aiba ocazia de a intelege relatiile dintre economie, mediu si societate. Fara aceasta intelegere, alegerile lor ca si consumatori si profesionisti nu vor putea deveni sustenabile, iar zonele montane din Romania, pe care le-am ales ca interes special pentru acest proiect, ar avea mult de castigat daca tinerii ar constientiza oportunitatile pe care le au la nivel local”, a spus Lucian Gramescu, Senior Program Manager, Junior Achievement Romania.

Ideile elevilor vor fi inscrise in Greenovation Challenge, o competitia pentru inovatie in domeniul sustenabilitatii de mediu, ce se va derula la nivel local, national si international. La finalul competitiei, elevii romani vor lucra in echipe mixte cu elevi din Norvegia. Mai multe detalii despre pasii de inscriere, mecanismul de derulare si tema de lucru sunt disponibile pe www.greenovationchallenge.jaromania.org.

Proiectul ”Greenovation Challenge, dezvoltarea competentelor tinerilor pentru inovare in dezvoltarea durabila” este finantat prin granturile SEE (Spatiul Economic European) 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania si beneficiaza de o finantare nerambursabila in valoare de 140.890 Euro.

La proiect participa licee din orasele Cugir (Alba), Campulung (Arges), Nasaud (Bistrita Nasaud), Brasov (Brasov), Teregova (Caras Severin), Intorsura Buzaului (Covasna), Toplita (Harghita), Petrila (Hunedoara), Baia Mare (Maramures), Piatra-Neamt (Neamt), Cimpulung Moldovenesc (Suceava).

Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org si www.fondong.fdsc.ro.

Despre autor

avatar

Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie antreprenoriala, economica, financiara, orientare profesionala, sanatate si viata activa si dezvoltarea abilitatilor pentru viata. 39 de tari din Europa si 123 de tari din toata lumea urmeaza programele JA. In Romania, acestea sunt urmate anual de peste 200.000 de elevi din 1.400 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si cu sustinerea financiara a comunitatii de afaceri. Mai multe informatii pe www.jaromania.org.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.