Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Lecţii de leadership de la Harvard

0

Ne face plăcere să îți aducem împreună cu prietenii de la Țara lui Andrei motive de optimism despre România inspirați fiind de raportul de implicare în comunitate al companiei Petrom. Este primul raport care nu arată a raport, ci spune o poveste şi este un instrument gândit să facă lumea mai optimistă. Alături de cifre, bugete şi detalii de implementare ale proiectelor, găseşti poveştile eroilor locali care au reuşit să îmbunătăţească viaţa comunităţilor.

Astăzi îți prezentăm povestea prin care s-a transformat o școală de vară înființată de studenți români care au studiat în străinătate într-o comunitate în care dezvoltarea personală e pe primul plan.

79_file1

Povestea Aspire Academy începe în iarna anului 2010 când fondatorii săi s-au gândit la posibilitatea înființării unui program care ar putea să aducă în România experiența de studiu pe care ei au avut-o în străinătate. Știind că există mulți studenți în România care și-ar dori să studieze la universități precum Harvard, fondatorii Aspire Academy (printre care se numără Alexandra Copos, Alex Radu, Irina Anghel-Enescu, Ana Sârbu, Dinu Gheorghe și Cosmin Ghiță) au constituit o școală de vară dedicată leadershipului, antreprenoriatului și dezvoltării personale.Șapte luni mai târziu, în iulie 2011, a avut loc prima ediție a școlii de vară. Unul dintre pașii importanți a fost găsirea unor sponsori dedicați sectorului de programe educaționale. ”Noi credem că Petrom a fost cheia succesului nostru prin faptul că ne-au susținut nu numai ca sponsor financiar principal, dar și cu o serie de sfaturi legate de cum ne putem dezvolta mai departe, cum ne putem face școala sustenabilă și desigur, ajutându-ne să creăm o viziune puternică organizațională”, spun reprezentanții Aspire Academy.

”Credem că pe toți ne-ar fi ajutat mult să avem în jurul nostru alți români foarte talentați, alături de care să putem crește și construi.”

38_photo_headerUrmătorul pas important l-a constituit promovarea programului pentru a recruta cei mai buni studenți din Europa de Est și România. După prima ediție a școlii de vară, generațiile de absolvenți Aspire au început să preia conducerea executivă, devenind astfel 100% implicați în organizare.

”De multe ori, valorile și oamenii cu care te aliniezi cel mai ușor și alături de care poți să muți munți îi poți găsi chiar la tine acasă.”

”Devotamentul și dedicarea studenților dovedesc nu doar că aceștia dețin maturitatea și pregătirea necesară pentru a duce la îndeplinire un proiect ca Aspire Academy, dar și faptul că au înțeles și simțit pe pielea lor puterea transformaționala a programului. Și-au dorit, astfel, să ofere o experiență similară și altor studenți ca ei”, spune Ana-Măria Dorobăt, co-preşedinte Aspire Academy.

77_file1Până acum, au avut loc două ediții Aspire Academy, iar la ultima dintre ele printre speakerii invitați s-au numărat Dan Pascariu, președintele board-ului UniCredit Țiriac Bank; Ivan Patzaichin; Lucian Mândruță; Maria Șandor, consilier al președintelui EximBank România.

”O mare parte dintre noi suntem tineri care suntem sau am fost plecați la studii în străinătate și care am avut șansa de a ne bucura de experiențe academice similare cu Aspire Academy.”

”O mare parte dintre noi suntem tineri care suntem sau am fost plecați la studii în străinătate și care am avut șansa de a ne bucura de experiențe academice similare cu Aspire Academy. Credem că pe toți ne-ar fi ajutat mult să avem în jurul nostru alți români foarte talentați, alături de care să putem crește și construi. De multe ori, valorile și oamenii cu care te aliniezi cel mai ușor și alături de care poți să muți munți îi poți găsi chiar la tine acasă. Aceasta este valoarea adăugată cu care vine Aspire și care ne-a făcut bine tuturor”, explicムAna-Maria Dorobăț, adăugând că, un aspect foarte important al școlii este chiar comunitatea de studenți pe care a fost creată. ”Toți sunt tineri talentați, cu activități extracuriculare deosebite și care sunt gata să se ajute unii pe ceilalți cu sfaturi, păreri sau chiar să colaboreze pentru noi proiecte.”

Petrom a susţinut Aspire Academy, program transformațional de o săptămână, care a adus împreună 47 de studenți şi profesori exclusiv de la Universitățile Harvard şi Wharton şi antreprenori regionali. Obiectivul a fost acela de a oferi studenților și elevilor de liceu din România oportunități similare celor din străinătate.
 78_file1

Povestea în cifre

12.000 euro a fost contribuția Petrom către Aspire Academy

370 de studenți din România şi Europa s-au înscris la ediția Aspire Academy 2012

120 de studenți au trecut de prima selecție, ajungând la interviu

47 de studenţi dintre care 13 străini (din 9 ţări), au fost selectați în final

84_file1

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.