Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Lansarea Muzeului „Identități Fragile”/ Muzeul Pandemiei și a Campaniei de colectare a obiectelor – memorie

1

Care este obiectul de care te-ai atașat cel mai tare  în ultimele 12 luni? Dar cel pe care ai vrea să îl uiți?

Ia-l, împachetează-l și donează-l!

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei își așteaptă contributorii pentru a ilustra tranzițiile emoționale  (re)simțite individual, dar experimentate colectiv de fiecare dintre noi.

”Identități fragile” este un proiect muzeal fluid care pornește de la o realitate afectivă: big bang-ul epidemiologic  ne-a schimbat radical. De la rutine modificate sau anulate, distanțări fizice sau emoționale până la filtre noi de  percepție a interacțiunilor și înțelegere a emoțiilor (individuale sau colective).

”Identități fragile” este parte din amprenta emoțională a fiecăruia dintre noi, conturată de pandemie și cuprinsă într-un  obiect-memorie. Acel obiect care vorbește despre lucrul care ne-a marcat cel mai tare din martie 2020 și până acum.

Se spune că pe parcursul vieții putem uita chiar și evenimentele cele mai grave, dar niciodată obiectele care au  legătură cu sentimentele noastre. Este motivul pentru care, în perioada 5 martie – 15 aprilie, lansăm către public  apelul pentru contribuții.

Oricine poate trimite un obiect care „încorporează„ un sentiment ce l-a marcat în pandemie, o stare, un eveniment  sau orice lucru cu care asociază experiența trăită în această perioadă. În esență, acest obiect-artefact va fi o  poveste a pandemiei, din perspectiva celui care îl trimite.

Toate obiectele donate vor deveni parte din colecția Muzeului Identităților Fragile.

“Într-o lume dominată de adevăruri personale și de puncte de vedere radicale, muzeele au  un rol vital: acela de a încuraja conversația, de a face posibile dezbaterile necontaminate  ideologic și de a ne ghida, cu prietenie, către acea empatie necesară pentru a-l înțelege  pe cel de lângă noi.

Pornind de la această observație, ”Identități fragile” va fi un muzeu deschis – ca narativ, ca  mod de construcție și ca mesaj. Va fi o ancoră de înțelegere socială și un pretext de discuție.  Un muzeu care înțelege pandemia trăită în mod colectiv ca formă de patrimoniu imaterial – ca memorie afectivă – și ca formă de patrimoniu material – prin obiectele donate. Obiectele  sunt limbaj, memorie și metaforă, de aceea povestea fiecărei persoane poate deveni parte  din expoziția ”Identități fragile”, prin propriul obiect donat.“ (Andreea Lupu, co-curator & manager de proiect)

Detalii despre expoziție pot fi solicitate la contact@identitatifragile.com

Varianta online a expoziției “Identități fragile” este disponibilă pe www.identitatifragile.com unde vor fi expuse toate  contribuțiile primite și acceptate în colecție.

Expozița ”Identități fragile” este un proiect marca RNMR.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România este cea mai mare organizație profesională dedicată muzeelor, cu peste 70  membri instituționali și membri individuali. RNMR exploatează unul dintre cele mai mari avantaje competitive – munca  într-un context naţional şi internaţional, construirea flexibilităţii, difuzarea de informaţii şi dezvoltarea unui know-how  colectiv în interiorul unei reţele de largă acoperire. RNMR este afiliată la una dintre cele mai mari și influente reţele  pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations. Rețeaua organizează, de asemenea, în fiecare  an, două evenimente importante: Noaptea muzeelor și Museums meet Museums.

Rezidența BRD Scena9 este un centru de cultură contemporană creat de BRD – Groupe Société Générale, într-o clădire  declarată monument istoric de pe strada Ion Luca Caragiale, nr. 32. În prezent, împreună cu Fundația9, colectivul  Rezidenței BRD Scena9 dezvoltă programe în acest spațiu unde gânditorii și creatorii relevanți se întâlnesc cu publicul  și folosesc artele, cultura și dialogul pentru a înțelege mai bine lumea în care trăim.

Proiect co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național.  AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea  sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Un comentariu

  1. avatar
    Lupu Adrian George on

    Formidabil ! Minunat ! Idee GENIALA ! Ma simt mândru ca sunt contemporan cu asemenea oameni valoroși ! Vreau sa donez .

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.