Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

La Summitul European al Romilor, Romano ButiQ a solicitat schimbarea sistemului educațional din România și adaptarea politicilor de ocupare a forței de muncă

0

Nicoleta Biţu, directoare executivă a asociaţiei Romano ButiQ, a solicitat, astăzi, 4 aprilie 2014, la Bruxelles, în cadrul celei de-a treia ediţii a Summitului European al Romilor, adaptarea politicilor de ocupare a forței de muncă, modificarea percepției pe care o au politicienii români despre romi, dar și schimbarea sistemului educațional din România pentru a răspunde nevoilor beneficiarilor.

„Politicile desenate pentru integrarea persoanelor de etnie romă pe piața forței de muncă nu sunt adaptate realității. Este nevoie de un efort de înțelegere și adaptare a acestora la realitățile locale și naționale. De asemenea, se simte acut nevoia de schimbare în sistemul educațional astfel încât acesta să răspundă nevoilor și cerințelor elevilor. Elevii se plictisesc la școală, sistemul de educație nu este adaptat cerințelor, mai ales atunci când vine vorba de comunitatea romă”, a declarat Nicoleta Bițu.

sigla Romano ButiQ
Reprezentanta Romano ButiQ a afirmat totodată că situația în care se află romii acum se datorează și liderilor acestora, care au dat dovadă de lipsă de maturitate în abordarea problemelor cu care se confruntă minoritatea.
În fața a aproximativ 500 de invitați, Nicoleta Bițu a menționat înființarea de către asociația Romano ButiQ a primului Muzeu al Culturii Romilor la nivel național, precum și acțiunile de integrare a acestei minorități la nivel local prin revalorizarea și revitalizarea meșteșugurilor tradiționale.

„Avem exemple pozitive în colaborarea cu autoritățile locale prin prisma proiectului cooperativelor Romano ButiQ”, a declarat Nicoleta Bițu. Cu o experiență de 23 de ani în activism, Nicoleta Bițu a fost invitată la summit în calitate de ambasadoare a romilor și a subliniat nevoia de a include pe agenda publică și aspecte ce țin de drepturile femeilor și ale copiilor, de cele mai multe ori ignorate.

Evenimentul de la Bruxelles s-a desfășurat în contextul în care la nivel european urmează să fie formată o comisie având ca obiectiv continuarea strategiei europene de incluziune a romilor, prin identificarea unor soluții locale.
Printre participanții la eveniment s-au numărat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, vicepreşedintele Viviane Reding, comisarii europeni László Andor, Androulla Vassiliou şi Tonio Borg, preşedintele României Traian Băsescu, iar din sfera neguvernamentală au luat cuvântul George Soros, preşedintele Open Society Foundations și Zoni Weisz, supraviețuitor al holocaustului romilor. Prin dezbateri în grupuri de lucru, evenimentul s-a concentrat asupra identificării unor răspunsuri la trei provocări privind îmbunătățirea integrării romilor la nivel local: politici favorabile incluziunii tuturor romilor, facilitarea direcționării finanțărilor europene către nivelul local și regional pentru a susține integrarea romilor și transformarea în realitate locală a integrării romilor în țările implicate în procesul de aderare.

Asociaţia Romano ButiQ este recunoscută la nivel internaţional după ce anul trecut, reţeaua de cooperative Romano ButiQ a fost desemnată de Comisia Europeană drept una dintre cele mai bune 10 idei de inovare socială. Proiectul Romano ButiQ a construit timp de trei ani o reţea de 30 de cooperative cu 500 de meşteşugari romi membri cooperatori care lucrează atât produse tradiţionale, cât şi un portofoliu de produse moderne create împreună cu designeri şi studenţi ai Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Facultatea de Arhitectură de Interior, obiecte ce pot fi achiziţionate online pe www.mbq.ro.

romanob la ongfest 2011

Despre Asociația Romano ButiQ și Muzeul Culturii Romilor

Asociația Romano ButiQ  s-a înființat din nevoia de a prezenta într-un mod realist și necosmetizat comunitatea romă și de a crea spațiul în care oamenii să descopere experimental valoarea pe care membrii acestei comunități o aduc în societate, dincolo de stereotipul negativ sau de paradigma de victimă.

Muzeul Culturii Romilor este o instituție în construcție ce își propune să fie un ansamblu dinamic de idei și povești ilustrate prin obiecte, instalații și oameni, capabil să genereze o reală dezbatere pentru toate nivelurile de publicuri. Muzeul Culturii Romilor este o inițiativă privată, susținută de Asociația Romano ButiQ în parteneriat cu o serie de instituții publice și private, precum Agenția Națională pentru Romi, Agenția Împreună, Primăria Sectorului 6, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și alții.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.