Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

La mulţi ani Geta Brătescu!

0

Geta Brătescu a împlinit 90 de ani pe 4 mai 2016. Hamburger Kunsthalle a marcat aniversarea printr-un eveniment special organizat în cadrul amplei expoziţii Geta Brătescu. Retrospektive, cu participarea Ambasadorului României în Republica Federală Germania, Emil Hurezeanu, a Consilierului de Stat pentru Cultură, Mass-Media şi Medii Digitale din Germania, dr. Carsten Brosda, a consulului onorific al României la Hamburg, Klaus Rainer Kirchhoff, a directorului ICR Viena, Irina Cornişteanu şi a directorului adjunct ICR Berlin, Claudiu Florian.

Geta Bratescu 02
Curatorul Brigitte Kölle a realizat un tur special al expoziţiei, care conţine cele mai importante lucrări şi serii de lucrări ale artistei din peste şase decenii de activitate, reunite cu sprijinul Ivan Gallery, Tate Modern, mumok (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien), MAK (Österreichisches Museum für angewandte Kunst / Gegenwartskunst) şi Galerie Barbara Weiss.

Galeria Contemporană a Kunsthalle Hamburg şi-a deschis porţile în luna aprilie după ample lucrări de modernizare şi prezintă până pe 7 august 2016 expoziţia Geta Brătescu. Retrospektive. Este prima expoziţie de acest fel găzduită de un muzeu german şi este una dintre cele mai ample prezentări ale operei Getei Brătescu realizate până acum, reunind lucrări din colecţii internaţionale.

Expoziţia Geta Brătescu. Retrospektive este realizată cu sprijinul „Ausstellungsfonds der Freien“, al ,„Hansestadt Hamburg“ şi al Institutului Cultural Român.

Geta Brătescu este considerată la grande dame a artei conceptuale românești.

Opera artistei care trăieşte în Bucureşti este extrem de variată şi nu poate fi atribuită unui singur stil. Geta Brătescu lucrează atât abstract cât şi reprezentaţional, atât fragmetar cât şi în spaţiu extins, folosind diferite medii precum desen, fotografie, film, lucrări textile şi sculptură. Ea însăşi se consideră în primul rând un ilustrator în folosul liniei şi descrie propriile colaje de hârtie pline de culoare drept „desene cu foarfeca“ şi lucrările textile drept „desene cu maşina de cusut“. Totodată, interesul artistei se îndreaptă în noi serii de lucrări abstracte, aşa numitele „Cut Outs“ (decupaje cu foarfeca), înspre relaţia dintre linie şi suprafaţă pe care o redă în sevenţe şi modulaţii aparent fără sfârşit. Fascinată de literatură şi filosofie, artista se dedică marilor figuri ale literaturii universale precum Medeea, Didona sau Faust. Geta Brătescu a fost responsabilă timp de mai multe decenii şi pentru conceptul grafic al revistei „Secolul 20“ (actualmente „Secolul 21“), cea mai importantă publicație culturală şi intelectuală a României, căreia i-a rămas fidelă până în ziua de astăzi. (sursa: www.hamburger-kunsthalle.de/index.php/Geta-Bratescu-Retrospektive.html)

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.