La Berlin, penitenciarele şi-au deschis porţile pentru public

0

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin sprijină simpozionul internaţional „Teatru în închisori”, care a inceput joi, 7 iulie 2011, la Berlin şi la care România este reprezentată prin Dana Cenuşă de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi de Bogdan Georgescu, coordonatorul proiectului „Casa Poporului” – teatru activ la Penitenciarul Craiova.

Proiectul are rolul de a crea o legătură între metodele şi instituţiile diverselor ţări şi de a analiza situaţia actuală a culturii teatrale în penitenciare. În opinia lui Holger Syrbe, reprezentantul societăţii aufBruch, care a organizat simpozionul, România poate fi luată drept exemplu în ceea ce priveşte activitatea teatrală în penitenciare, mai ales datorită Festivalului de Teatru pentru Deţinuţi – proiectul care se desfăşoară anual şi la care participă în jur de 80 de deţinuţi este, până acum, unic în lume.

La deschiderea simpozionului, joi dimineaţa, a participat senatoarea pentru justiţie a Berlinului, Gisela von der Aue, care a lăudat implicarea persoanelor care se dedică teatrului în închisori. Ea a subliniat importanţa pe care o au aceste proiecte în procesul de reintegrare a infractorilor în societate, dar şi faptul că acestea le redau deţinuţilor încrederea în sine şi în forţele proprii. După cum menţionează şi cotidianul berlinez TAZ, mesajul pe care aceste proiecte doresc să îl transmită societăţii este „Suntem oameni, nu monştri!” Numai prin desfăşurarea acestui tip de proiecte este posibilă o renunţare la ideile preconcepute, care există de ambele părţi (în societate, dar şi printre deţinuţi) – conchide von der Aue.

La ediţia din acest an a simpozionului, republica Chile este invitatul principal, piesele de teatru prezentate fiind rezultatul unei colaborări dintre deţinuţii germani şi ansamblul profesionist de teatru chilian „CoArtRe”. Pe parcursul simpozionului, dar şi după încheierea acestuia, vor fi prezentate două piese: „Teroare în Pacific” şi „Don Quijote” (după Cervantes).

Proiectul „Teatru în închisori” se bucură de un mare interes din partea publicului şi a presei, locurile la spectacolele de teatru prezentate în penitenciar pe durata simpozionului fiind toate rezervate cu mult timp înainte, deşi spectatorii trebuie să se supună unor controale riguroase înainte de a putea vedea reprezentaţiile.

Petru anul viitor, ICR Berlin şi societatea aufBruch doresc să organizeze un simpozion cu focus pe România, incluzând o prezentare la Berlin a pieselor puse în scenă cu ocazia Festivalului pentru Deţinuţi de la Bucureşti, din toamna acestui an, o expoziţie de fotografii, un atelier de creaţie şi prezentarea unor filme documentare realizate în închisori.

Detalii: http://symposium.gefaengnistheater.de/

Foto: Senatoarea pentru justiţie a Berlinului, Gisela von der Aue, la deschiderea simpozionului

 

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează