Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

JA Europe și EIT RawMaterials își unesc forțele pentru a stimula antreprenoriatul bazat pe inovare în sectorul materiilor prime

0

Uniunea Europeană s-a angajat ca în perioada imediat următoare să creeze 10.000 de noi locuri de muncă în sectorul european al materiilor prime. Parteneriatul dintre JA Europe și EIT RawMaterials îmbină educația STEM cu dezvoltarea competențelor antreprenoriale pentru a-i ajuta pe elevii din România și Bulgaria să găsească soluții inovatoare în vederea îmbunătățirii performanței sectorului materiilor prime. 

 

Noul parteneriat inovator dintre JA Europe și EIT RawMaterials urmărește dezvoltarea competențelor antreprenoriale și a abilităților STEM în rândul a 1.200 de elevi din România și din Bulgaria (cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani) și sporirea interesului acestora pentru sectorul materiilor prime. Inițiativa îmbină educația STEM cu cea antreprenorială prin intermediul unor activități care beneficiază de consultanță din partea unor voluntari cu experiență în domeniul afacerilor, care îi încurajează pe elevi să încerce lucruri noi și să își transforme ideile inovatoare în oportunități reale. În cadrul celor patru competiții naționale Innovation Camp care au avut loc în cele două țări în primăvara anului 2018, elevii au venit cu soluții pentru reciclarea resurselor naturale și adoptarea conceptului de economie circulară. În anul școlar 2018-2019, ei vor putea participa la un program de educație antreprenorială cu durata de un an, JA Mini-compania, la finalul căruia vorobține un Certificat de Competențe Antreprenoriale (Entrepreneurial Skills Pass) recunoscut la nivel internațional.

„Suntem foarte bucuroși să colaborăm cu Junior Achievement și să putem contribui la sporirea eforturilor de conștientizare a tinerilor asupra importanței domeniului materiilor prime, cu ajutorul unui program de educație antreprenorială inovator.” – Dr. Rima Dapous, Director Departament Educație, EIT RawMaterials

Sectorul industrial constituie în prezent o prioritate pentru Comisia Europeană. În consecință, programul privind dezvoltarea competențelor a fost extins pentru a include și alte sectoare cheie, precum industriile construcțiilor, oțelului, hârtiei, tehnologiilor ecologice și energiilor regenerabile, industria prelucrătoare și cea de transport maritim. Această inițiativă este doar una dintre componentele amplului program al Uniunii Europene privind stimularea competitivității și inovației în contextul creșterii economice și creării de noi locuri de muncă. JA Europe împărtășește viziunea și misiunea EIT RawMaterials de a transforma materiile prime într-un element de importanță majoră pentru Europa, prin stimularea competitivității sectorului de-a lungul întregului lanț valoric, inovație, noi abordări educaționale și încurajarea spiritului antreprenorial.

Experții au ajuns la concluzia că aproape toate cele treizeci de slujbe cu cea mai rapidă răspândire în următorul deceniu vor necesita un minimum de competențe STEM*. Această colaborare urmărește să crească gradul de conștientizare în rândul factorilor de decizie politică europeni în ceea ce privește importanța educației antreprenoriale și a celei STEM, pe toată durata președinției Bulgariei (2018) și României (2019) la Consiliul Uniunii Europene.

„Îmbinarea educației STEM cu dezvoltarea competențelor antreprenoriale deschide oportunități extraordinare pentru viitor. Programele JA Europe sunt recunoscute pentru valorificarea bunelor practici europene în domeniul dezvoltării celor mai căutate competențe pe piața forței de muncă. Prin creșterea gradului de informare în rândul tinerilor cu privire la sectorul materiilor prime, JA Europe și EIT RawMaterials susțin inovația în domeniu și contribuie la crearea a noi locuri de muncă.” – Caroline Jenner, CEO JA Europe

* Harmon, H., & Wilborn, S. (2016). The Math Learning Gap: Preparing STEM Technicians for the New Rural Economy. The Rural Educator, 37(3). 

Despre JA Romania

Junior Achievement (JA) România este o organizație non-profit, având ca misiune dezvoltarea în România a programelor internaționale JA de educație antreprenorială, economică, financiară, orientare profesională, sănătate și viață activă și dezvoltarea abilităților pentru viață. 40 de țări din Europa și 100+ de țări din toată lumea urmează programele JA. În România, acestea sunt urmate de peste 250.000 de elevi din 1.800 de școli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educației Naționale și cu susținerea financiară a comunității de afaceri.

Mai multe informații puteți găsi pe site-ul www.jaromania.org și pe pagina de Facebook www.facebook.com/JuniorAchievementRO.

Despre JA Europe

JA Europe este cea mai mare organizație educațională non-profit din Europa orientată spre educația antreprenorială și formarea profesională a tinerilor. JA Europe este membră a JA Worldwide, care, de aproape 100 de ani, derulează programe de formare antreprenorială, profesională și financiară menite să sporească șansele de angajare, succes în carieră și prosperitatea financiară a tinerilor.

Datorită sprijinului primit din partea a 140.000 de consultanți voluntari din mediul de afaceri și a 130.000 de profesori/educatori, peste 4 milioane de tineri din 40 de țări au putut beneficia anul trecut de programele JA Europe.

www.jaeurope.org

 

 

Despre EIT Raw Materials

EIT RawMaterials, fondat și finanțat de EIT (European Institute of Innovation and Technology), un organism independent al UE, este cel mai mare consorțiu din lume în sectorul materiilor prime. Scopul său este transformarea materiilor prime într-un element de importanță majoră pentru Europa, prin stimularea competitivității și sporirea atractivității sectorului materiilor prime din Europa prin intermediul inovației, al noilor abordări educaționale și al încurajării spiritului antreprenorial.

Comunitatea EIT RawMaterials reunește peste 120 de parteneri din mediul de afaceri, instituții de învățământ superior și organizații de cercetare și tehnologie din peste 20 de țări ale UE. Partenerii EIT RawMaterials participă la întregul lanț valoric al materiilor prime: de la extracția materiilor prime și prelucrarea mineralelor, până la substituție, reciclare și adoptarea conceptului de economie circulară. Ei colaborează pentru a identifica noi soluții inovatoare pentru furnizarea materiilor prime și îmbunătățirea acestui sector în Europa.

EIT RawMaterials va genera un impact semnificativ asupra competitivității industriale din Europa, stimulând inovația și tranziția tinerilor, antreprenorilor și partenerilor din domeniul educației către o economie circulară. Acest lucru va duce atât la crearea unor produse, procese și servicii inovatoare și durabile, cât și la apariția unor oameni talentați, care vor asigura sustenabilitatea economică, socială și a mediului în întreaga Europă.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.