Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Îți pasă de comunitatea în care trăiești și de modul în care se iau deciziile în jurul tău, dar nu știi cum să te implici?

0

Școala pentru Democrație 2014

Cu siguranță ai auzit de multe ori termeni precum stat de drept, anticorupție, transparență decizională, participare publică; dar ai auzit și de oligarh, mogul, clientelism, populism. Toți acești factori influențează modul în care trăiești, cum se cheltuie banii publici, cum se pune la cale guvernarea țării sau cum se desfășoară relațiile politice și economice. Mai mult, influențează gradul de democrație din țara ta sau din regiune, cât de corect este votul, cât se investește în educație, sănătate sau în drumul din fața casei tale.

Îți pasă de comunitatea în care trăiești și de modul în care se iau deciziile în jurul tău, dar nu știi cum să te implici?

scoala-600x226

DESPRE ȘCOALA PENTRU DEMOCRAȚIE

ȘCOALA PENTRU DEMOCRAȚIE, un program al Expert Forum,  susținut de Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova și Ambasada Canadei la București, cu participarea British Council îți oferă explicații, soluții și instrumente pentru a înțelege, monitoriza, contribui la prevenirea cheltuirii clientelare a banului public, procedurilor netransparente privind politicile publice și nerespectării dreptului omului. Pornind de la experiența îndelungată anterioară  a celor două organizații și a partenerilor lor, te invităm să participi alături de alți 20 de tineri, cu potențial de lideri la un seminar interactiv și non-formal cu durata de o săptămână din care vei învăța și schimba experiențe alături de experți și activiști din mediul ONG și reprezentanți ai instituțiilor publice din România.

Mai mult, vei învăța alături de tineri din România și Republica Moldova cum să identifici și să rezolvi problemele unei comunități, cum să scrii un proiect și să îl implementezi. Te vom susține cu sfaturi și financiar. Temele pe care le abordăm cu pasiune și interes în cadrul Școlii pentru Democrație sunt: democrație, stat de drept și buna guvernare; rețele de putere și mecanisme anticorupție; politică, populism și extremism; drepturile omului și cetățenie activă.

PARTICIPARE

Seminarul va avea loc în județul Brașov (locația va fi anunțată în curând), între 22 și 28 august 2014. La seminar vor participa 21 de tineri, cu vârste între 20 și 30 de ani, cetățeni din Republica Moldova (15 persoane) sau România (6 persoane). Înscrierile se pot face până la data de 31 iulie, ora 17.00 pe adresa de e-mailoffice@expertforum.ro. Pentru a participa trebuie să ne trimiți un curriculum vitae, o scrisoare de intenție de maximum o pagină și un eseu de două pagini despre ce înseamnă să fii lider și despre cum ai produce o schimbare pentru îmbunătățirea situației economice, politice sau sociale din comunitatea sau regiunea din care vii. Propunerea trebuie să includă argumente și detalii privind identificarea nevoii, planul de acțiune și potențiali aliați și susținători. Participanții selectați vor fi anunțati până pe data de 3 august.

Organizatorii vor asigura cazare și masă, precum și transport (mașină, tren clasa a-II-a sau autocar) în limita a 130 RON (dus-întors). Din București, deplasarea se va face pentru toți participanții cu autocarul până la Fundațica, atât la sosire, cât și la plecare, iar costurile vor fi asigurate de catre organizatori.

TRAINERI

Septimius Pârvu
SPSeptimius este coordonatorul Școlii pentru Democrație încă de la prima ediție, din 2011. Lucrează ca manager de program în cadrul Expert Forum și este expert ȋn reforma administrativă, bună guvernare și procese electorale. Septimius administrează programe destinate dezvoltării cetățeniei active și implicării cetățenilor în luarea deciziilor publice și a coordonat mai multe campanii naționale de monitorizare a proceselor electorale. Septimius a colaborat cu unele dintre cele mai importante organizații neguvernamentale din România, precum Asociația Pro Democrația sau Societatea Academică din România.

Alina Constantinescu

ac Trainer acreditat CNFPA, Alina Constantinescu lucreaza de cinci ani ca manager de proiecte de buna guvernare la British Council Romania. In ultimii 10 ani, a tinut cursuri de formare pentru peste 700 de tineri si profesionisti , in domeniile cetatenie activa, dialog intercultural, conflicte etnice, libertate de exprimare, drepturile omului, scriere si management de proiect, in cadrul mai multor institutii nationale si internationale ca British Council, Freedom House, Balkan Investigative Reporting Network, Agentia Nationala pentru Romi.

INVITAȚI

Sorin Ioniță

siSorin este expert ȋn reforma administraţiei publice, dezvoltare şi politici locale și Președinte al Expert Forum. Lucrează constant ca consultant al Consiliului Europei, Băncii Mondiale şi UNDP pe Europa de Est şi Balcani. De asemenea, Sorin Ioniță este reprezentant al României ȋn Comitetul Economic şi Social European (EESC), sectiunile Transport-Energie şi Mediu-Agricultură și lector asociat al Maastrict School of Management (MSM). A terminat Institutul Politehnic Bucureşti (IPB); Master la Central European University (CEU), Budapesta; a fost Fulbright fellow la Georgetown University, Washington DC.

Laura Ștefan

lsLaura Ștefan este expert anticorupție la Expert Forum și lucrează constant cu instituții și organizații internaționale, din cadrul Organizației Națiunilor Unite sau Uniunii Europene. Are o experiență de peste 13 ani în domeniul luptei împotriva corupției și creșterii transparenței decizionale. Domeniile sale de expertiză sunt analiză legislativă, pregătirea funcționarilor publici și dezvoltarea capacității organizațiilor neguvernamentale pe teme precum conflicte de interese, incompatibilități, politici publice, acces la informații și transparență decizională, achiziții publice, evaluare de politici, management de proiect și formularea și implementarea de politici publice legate de anticorupție, crimă organizată, reforma sistemului de justiție, buna guvernare și reforma statului. Laura a fost directoare ȋn Ministerul de Justiţie, consultant internaţional pe reforma statului de drept al Comisiei Europene şi Consiliului Europei. A absolvit Dreptul la Universitatea Bucureşti şi Master in Law la Cambridge University.

Otilia Nuțu

onOtilia este expert în politici de energie și infrastructură de transport, companii publice, consultant al Băncii Mondiale. A lucrat un an în sectorul privat în audit financiar (Andersen, Ernst & Young) şi aproape cinci ani la Banca Mondială în calitate de consultant. Aici a lucrat pe proiecte de energie şi infrastructură, dar şi pe analiză, statistici şi proiecţii macroeconomice. A contribuit la diverse studii ale Băncii privind infrastructura municipală şi utilităţile publice la nivel local şi a primit premii speciale (“Spot Awards”, 2003, 2006) din partea Băncii pentru performanţă pe proiecte privind piaţa de electricitate şi servicii municipale. Ulterior, a studiat Politici Publice şi Descentralizare Fiscală la Universitatea Central-Europeană, Budapesta.

Lista de invitați în actualizare.

ISTORIC

Vezi mai multe despre editiile trecute ale Școlii pentru Democrație aici.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.