Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ioana Pârvulescu la Festivalul Internațional „Góry Literatury”. Lansarea traducerii poloneze a volumului Inocenții

0

Cu ocazia premierei în limba polonă a volumului Inocenții, autoarea lui, Ioana Pârvulescu, va fi invitată în Polonia la Festivalul Literar „Góry literatury” („Munţii literaturii”, 13-20 iulie), organizat de cunoscuta scriitoare poloneză Olga Tokarczuk, laureata prestigiosului Booker Prize 2018. Festivalul a ajuns în 2019 la cea de-a V-a ediţie. ICR Varșovia este pentru prima dată partener al manifestării, care reuneşte în fiecare an, în cochetul orăşel Nowa Ruda din Munţii Sudeţi, cei mai importanţi scriitori polonezi ai momentului, cărora li se alătură invitaţi valoroşi de peste hotare.

Romanul Inocenţii, scris de Ioana Pârvulescu, a fost publicat recent în Polonia, la editura EMG din Cracovia, în traducerea Joannei Kornaś-Warwas.

În cadrul Festivalului, în data de 18 iulie, la Galeria Sztuki Niezależnej (Ludwikowice Kłodzkie) va avea loc o întâlnire cu Ioana Pârvulescu, moderată de poetul, traducătorul și criticul literar Jakub Kornhauser, în traducerea Joannei Kornaś-Warwas.

Bestseller la Gaudeamus 2016, Inocenţii e al treilea roman publicat de Ioana Pârvulescu, după Viaţa începe vineri (2009) şi Viitorul începe luni (2012). În Inocenţii se confruntă două viziuni asupra lumii: cea a unei fetiţe care vede lucrurile într-un fel extrem de personal şi cea a femeii care descoperă secretele înecate în trecut. Naivitatea comică a primei voci învinge melancolia celei de-a doua. Casa de pe strada Maiakovski (fostă şi viitoare Sfântul Ioan) din Braşov devine un surprinzător personaj cu memorie şi conştiinţă.

 

Ioana Pârvulescu predă literatură română modernă la Facultatea de Litere din Bucureşti. A fost timp de 18 ani redactor la România literară, unde a scris săptămânal. La Editura Humanitas a iniţiat şi coordonat colecţia „Cartea de pe noptieră“. În 2013 a obţinut Premiul Uniunii Europene pentru literatură cu volumul Viața începe vineri, tradus și în limba polonă la Editura Universității Jagiellone. Volume publicate: Lenevind într-un ochi (1990), Alfabetul doamnelor (1999), Prejudecăţi literare (1999), Întoarcere în Bucureştiul interbelic (2003, ediţia a doua, 2007), În intimitatea secolului 19 (2005), În Ţara Miticilor (2007, ediţia a doua, adăugită, 2008), Întoarcere în secolul 21 (2009), Viaţa începe vineri (2009), Cartea întrebărilor (2010), Lumea ca ziar. A patra putere: Caragiale (2011), Viitorul începe luni (2012), Cum continuă povestea (2014), Inocenții (2016), Dialoguri secrete (2018). A coordonat antologiile: De ce te iubesc. Paradoxurile iubirii în poezia lumii (2006), Intelectuali la cratiţă. Amintiri culinare şi 50 de reţete (2012), Și eu am trăit în comunism (2015). A tradus din Angelus Silesius, Maurice Nadeau, Laurent Seksik, Rainer Maria Rilke, Milan Kundera.

Festivalul polonez „Góry literatury” / „Munții literaturii” este organizat începând din 2015 în orașul Nowa Ruda și a fost inițiat de Olga Tokarczuk, cea mai importantă scriitoare contemporană din Polonia, laureata unor premii prestigioase poloneze și internaționale. În programul manifestării se regăsesc întâlniri literare și dezbateri, acțiuni educative, concerte, proiecții de film, ateliere literare, cinematografice și culinare, expoziții. Organizatorii Festivalului sunt: Asociația Culturală „Góry Babel”, Centrul pentru Cultură Nowa Ruda.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.