Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Între 1-7 august, cinsprezece orașe din țară sărbătoresc Săptămâna Internațională a Alăptării

0

VIDEO: Asociația SAMAS lansează campania pro-alăptare “Îți mulțumesc, mamă, pentru că m-ai alăptat!

  • Între 1-7 august, cu ocazia Săptămânii Internaționale a Alăptării, Asociația SAMAS organizează evenimente pe tema alăptării, cu acces gratuit pentru părinți în cinsprezece orașe din țară: București, Constanța, Pitești, Timișoara, Droberta Turnu Severin, Bistrița, Bacău, Târgu Mureș, Rădăuți, Suceava, Șimleul Silvaniei, Focșani, Râmnicu Vâlcea, Piatra Neamț și Moinești.

  • 2016 este al doilea an în care România se aliniază țărilor din întraga lume, dând importanța cuvenită alăptatului și beneficiilor acestuia pentru copii. Asociația SAMAS lansează campania pro alăptare ”Îți mulțumesc, mamă, pentru că m-ai alăptat!” și, cu ajutorul Educatorilor Perinatali din întreaga țară, organizează împreună cu parteneri locali, în fiecare zi a săptămânii, diverse evenimente pentru părinți: vizionarea filmului ”The Milky Way” – trailer film http://bit.ly/2alfx6w, ateliere cu psihologi, medici, kinetoterapeuți, specialiști în nutriție, flashmob-uri cu mame care alăptează, expoziții de fotografie, cursuri de alăptare SAMAS gratuite etc.

  • În București, Asociația SAMAS invită mamele pe 5 august, de la ora 17:00, la Centrul SAMAS din str. Parângului nr. 43, Sector 1, la evenimentul ”Alăptarea și silueta” în cadrul căruia,  Andreea Andrei – moașă și educator perinatal SAMAS, Codruța Gabriela Nedelea – consilier în nutriție și remodelare corporală și Adyna Cozma – kinetoterapeut și educator perinatal SAMAS vor vorbi despre diverse subiecte legate de alăptare, nutriție și gimnastică în timpul sarcinii, dar și de după naștere.

    Asociatia SAMAS

Persoanele care doresc să participe se pot înscrie pe pagina de Facebook a Asociației SAMAS, la link-ul: http://bit.ly/2ao8Nov

Este momentul ca promovarea și susținerea alăptării în România să devină o prioritate națională de sănătate. Toate forurile mondiale de sănătate, și chiar și cele economice, au luat act de legătura direct proporțională, dovedită prin nenumărate studii, între alăptarea bebelușului și starea sa de sănătate, ritmul de dezvoltare, inclusiv intelectuală, pe toată durata vieții. În acest context, asociația SAMAS își dorește să ofere unui număr cât mai mare de mame din România, informații corecte despre alăptare încă din perioada prenatală și, cel mai important, suport practic mamelor care întâmpină dificultăți în cursul alăptării. Este obiectivul nostru să

susținem alăptarea bebelușilor întocmai după recomandările OMS. De aceea, am lansat anul acesta o campanie pro-alăptare prin care, pe de-o parte, punem la dispoziția mamelor informații și suport pentru alăptare, iar pe de alta, le mulțumim, pentru această primă investiție neprețuită în sănătatea și viitorul copiilor lor.”, a declarat Ana Măiță – Purtător de Cuvânt, Asociația SAMAS.

Lipsa de informații teoretice și practice, motivul pentru care româncele renunță la alăptare

Deși în ultimii ani s-a observat o creștere a numărului de mame care alăptează exclusiv, beneficiile laptelui matern încă nu sunt îndeajuns cunoscute. Conform unui studiu online realizat la cererea Parenting Ads, pe un eșantion de 475 de mame cu copii între 0-36 luni, 56% dintre mamele care nu alăptează sau nu au alăptat declară că nu au avut lapte suficient. Conform studiilor medicale, 98% dintre mame pot alăpta dacă primesc ajutorul și susținerea necesare imediat după ce nasc. Astfel, rezultatele studiului Parenting Ads reconfirmă nevoia de educație și informare a mamelor pe această temă. Maternitățile joacă un rol decisiv în educarea mamelor, în perioada lăuziei, însă doar 33% dintre mămici spun că au fost instruite despre alăptarea exclusivă (sursa: studiu realizat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului ”Alfred Rusescu” și UNICEF în 2011)

Dacă la nivel global rata medie a alăptării este de 32%, la noi în țară – conform studiului din 2011 – este de

12,6 %. Un copil este considerat ca fiind alăptat exclusiv dacă în afară de laptele matern nu mai primește niciun fel de alte lichide (apă, ceai, suc etc.) Rezultatele acestui studiu arată că ponderea copiilor alăptați exclusiv în prima lună de viață este de 31%, în urmatoarea lună de 22.7%, ajungând în luna a şasea la doar 3.4%.

Educaţia mamei este un factor ce influenţează alăptarea exclusivă, de menționat că, atât mamele cu educație superioară, cât şi cele cu un nivel scăzut de educație înregistrează cele mai mari procente, 15% şi respectiv, 17%. De asemenea, conform aceluiaşi studiu, prevalenţa alăptării exclusive, în mediul urban, este aproape de două ori mai mare decât în mediul rural, 15,4% față de 9,8%, existând variații importante în privința alăptării exclusive de la o regiune la alta: cea mai ridicată rată de alăptare a fost înregistrată în zonele Moldova și Dobrogea – 16.1%, cea mai mică, aproximativ 10%, în regiunile Muntenia – București, Banat și Oltenia.

Laptele de mamă este primul și, cred, unul din cele mai importante daruri pe care mama îl face copilului său. Punerea nou-născutului la sân în prima oră de viață facilitează instalarea secreției lactate, adaptarea copilului la viața extrauterină și formarea legăturii incredibile dintre mamă și copil. Laptele de mamă este alimentul perfect pentru sugar și conține toate substanțele nutritive necesare dezvoltării normale a organismului, precum și o mulțime de factori imunitari și imunomodulatori. Copilul alimentat natural nu este protejat doar pe perioada alăptării, el este apărat și pe termen lung împotriva infecțiior, alergiilor și a unor boli cronice grave. Alimentația naturală are rol în stabilirea unui comportament alimentar corect pe termen lung și îmbunătățește performanțele școlare ale copilului. Ca medic neonatolog, încurajez mamele să alăpteze exclusiv la sân până la șase luni și apoi, în paralel cu diversificarea, până la doi ani, laptele de mamă fiind unica sursă pură și perfect adaptată pentru necesitățile copilului.”, a declarat dr. Cornelia Preda, medic primar neonatolog.

Îți mulțumesc, mamă, pentru că m-ai alăptat!”, o campanie susținută de vedete-părinți

Demersul Asociației SAMAS de a le transmite femeilor din România că nu sunt singure atunci când devin mame sau când încep să alăpteze este susținut de vedete-părinți din showbiz-ul românesc. Dorin Chioțea – jurnalist, prezentatorul emisiunii „Dimineața de Știri” (Realitatea TV), Daniel Osmanovici – prezentatorul emisiunii „Observator” (Antena 1), Eli Roman – jurnalist, prezentator Realitatea TV, Adrian Nartea – actor, prezentator evenimente și Bianca Ioniță – jurnalist s-au alăturat cauzei asociației de a promova beneficiile alăptării și de a susține mamele din România pentru sacrificiile și eforturile pe care le fac în creșterea copiilor lor.

Mai multe detalii despre campanie puteți găsi pe website-ul www.programsamas.ro, la link-ul: http://bit.ly/2asGkPQ. Campania ”Îți multumesc, mamă, pentru că m-ai alăptat!” a fost dezvoltată cu sprijinul Philips Avent – accesorii pentru alăptat.

Despre Asociația SAMAS

Asociația SAMAS este o organizație nonprofit, care a dezvoltat prima rețea națională de educatori perinatali SAMAS (din rândul asistenților medicali și moașelor), specializați în educația prenatală și postnatală, în nutriția mamei și copilului. Obiectivele asociației pe termen lung sunt: promovarea beneficiilor alăptării exclusive, creșterea ratei de alăptare exclusivă în conformitate cu obiectivele Organizației Mondiale a Sănătății, informarea corectă a mamelor despre procesul nașterii, îmbunătățirea stării de sănătate a mamei, dar și a bebelușului, printr-o nutriție echilibrată din timpul sarcinii, cât și postnatal.

Asociația SAMAS oferă cel mai extins program de sănătate și suport pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult. Activitatea educatorului SAMAS este inspirată din modelul occidental de educație și sprijin al gravidelor și proaspetelor mame. În țări precum Franța, Germania, Austria sau Elveția, peste 70% din mame apelează la servicii similare.

Educatorul SAMAS este aproape de comunitate, mai ales că începând cu acest an, a fost lansată Școala Mamei SAMAS în peste 20 de orașe, cu cinci centre în București, Bistrița, Constanța, Pitești și Timișoara, unde

echipe de educatori perinatali oferă cursuri, consiliere și sfaturi gravidelor și mamelor. Gravidele, mamele sau tăticii îi vor putea contacta pe site-ul programsamas.ro, pe pagina de Facebook Școala Mamei SAMAS și în centrul SAMAS din oraș.

În paralel, Asociatia SAMAS și-a propus extinderea Rețelei de Educatori Perinatali SAMAS, oferind burse de formare cadrelor medicale (asistenti medicali si moase), care în urma cursurlor intensive și a perioadei de practică, devin Educatori Perinatali Certificați SAMAS, cu acreditarea Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR). 

Rezultatele Asociației SAMAS

Din anul 2013, de când a fost inițiat proiectul, până în prezent, au fost specializați 619 educatori perinatali, 7972 de mame au participat la cursurile SAMAS, dintre care 1720 în cadrul programelor sociale desfășurate de către asociație și peste 210.000 de mame au beneficiat de consultanță perinatală în întraga țară.

Asociația a fost înființată datorită extinderii și dezvoltării Programului  SAMAS, inițiat de către Fundația Crucea Albă, Fundația Nutricia și Crucea Roșie – Filiala Sector 6.

Programul SAMAS este primul proiect social de educație perinatală de anvergură națională din România, premiat în cadrul Galei Societății Civile, unde a câștigat locul al 3-lea la categoria proiectelor sociale pentru sănătate.

Contact Asociatia SAMAS: contact@programsamas.ro www.programsamas.ro 0766.864.567

Programul SAMAS este susţinut de instituţii din domeniul medical:

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.