Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Întotdeauna mai e loc în vârf

5

Întotdeauna mai e loc în vârf

Articol scris de Ciprian Homm

Ca diplomat  străin în România ai parte de o experiență inedită: pe de-o parte regulamentul diplomatic îți impune ceva, iar pe de altă parte, în viața de zi cu zi te manifești ca un om obișnuit. Este și cazul lui Yoshihiro Katayama – diplomat, consilier și șef adjunct al Ambasadei Japoniei la București, care a devenit celebru datorită pasiunii pentru dans. A testat prima dată ce înseamnă acest sport al bucuriei în Ucraina, unde lucra pe post de consilier al Ambasadei Japoniei la Kiev, însă România i-a oferit timp de  trei ani și jumătate ringul pe care să-și exprime creativitatea și inspirația din afara orelor de serviciu.

O poveste în pași de dans

Yoshihiro Katayama și Elena Măruță s-au întâlnit într-o seară de iarnă a anului 2009 în sala de dans clubului Hobbydance din București. Cum nici unul nu avea partener, au dansat împreună la antrenamentul respectiv, apoi la încă unul și la încă unul. Au decis să formeze o pereche, au început să se antreneze serios și după numai trei luni intrau în primul concurs.  Nu e ușor să mergi la competiții unde toți ceilalți au vârste care mai de care mai fragede, iar arbitrii sunt și ei mult mai tineri ca tine. Așteptările când ești în ring sunt mult mai mari decât atunci când privești de pe margine – astfel, competiție de competiție, cei doi au fost fericiți când ajungeau pe podium și dezamăgiți când sutele de ore de antrenament nu se vedeau în prestația de pe ring.

În noiembrie 2009 câștigau primul concurs neoficial pentru seniori și în martie 2010 urcau din nou pe podium, la prima competiție oficială dedicată acestei categorii de vârstă, organizată cu ocazia Campionatului Național de Dans Sportiv. Întrucât concursurile pentru seniori erau abia la început în acea perioadă, ele nu se organizau prea des. Acesta nu a fost însă un impediment pentru cei doi. Fiindcă dansau cu pasiune, s-au înscris adesea în concursurile pentru tineret-adulți, deși competiția era mult mai dură, concurenții aparținând categoriei 16-35 ani. Astfel, perechea cu înfățișare exotică a devenit o prezență constantă la majoritatea concursurilor de dans sportiv.

Rezultatele modeste obținute în competițiile de tineret-adulți nu i-au descurajat, dimpotrivă, i-au ambiționat să persevereze, astfel că participau atât la antrenamente de grup cât și la ore particulare. Antrenorul principal și totodată ”producătorul” perechii ”Yoshi și Elena” – așa cum este cunoscută în rândul dansatorilor – este domnul Virgil Boroș, antrenor de dansuri standard. La secțiunea latino perechea este antrenată de domnișoara Ana-Maria Dinu-Nedelea, dansatoare clasată în top 50 mondial la dansurile latino-americane. În decursul celor trei ani și jumătate, perechea a mai fost antrenată și de Alexandra Răuță, Justin Istrate, Melania Istrate, Irene Bocan.

Dansatori în turneu

Yoshihiro Katayama este actualmente consilier și  șef adjunct al Ambasadei Japoniei la București. În tinerețe a jucat fotbal și nici prin minte nu i-a trecut că într-o zi va dansa. A început dansul cu cinci ani în urmă, pe când lucra la Kiev, în Ucraina, însă doar ca hobby, fără intenția de a participa la competiții. Elena Măruță a început dansul cu cincisprezece ani în urmă, la o școală de dans sportiv unde a activat doi ani, după care a urmat timp de opt ani cursuri de dans de club. Abia cu cinci ani în urmă – cam pe vremea când Yoshihiro descoperea dansul  la Kiev – a aflat că se poate face performanță și peste vârsta de 35 de ani. Așa a ajuns la clubul Hobbydance și la primul partener de dans cu care a dansat timp de un an. Apoi l-a întâlnit pe Yoshihiro Katayama și de aici a început o frumoasă poveste în pași de dans.

În cei trei ani și jumătate de când dansează împreună au câștigat peste 30 de trofee printre care unele de o deosebită importanță: locul I la Cupa României standard (2010) și latino (2011). Fiindcă le-a plăcut foarte mult să călătorească și să descopere locuri și oameni noi, au preferat mereu competițiile desfășurate în orașele pe care nu le vizitaseră încă, de multe ori în detrimentul comodității (un exemplu – deloc singular – ar fi participarea la o competiție la Arad, în timp ce simultan se desfășura un concurs în București).

Așa au ajuns Yoshi și Elena să colinde România – de la Arad la Constanța și de la Baia Mare la Craiova, marcând pe hartă nu mai puțin de 30 de localități, fiecare concurs reprezentând o treaptă pe drumul expresivității în dans. Apoi, când perechea s-a sudat și a devenit stăpână pe ea, s-a ajuns și la competiții internaționale în Ucraina, Ungaria, Grecia și Bulgaria. În afara activității competiționale, cei doi s-au implicat și în proiecte sociale, un exemplu  fiind ediția 2011 a Galei Persoanelor cu Dizabilități, pentru care Yoshi și Elena au pregătit un moment de vals vienez împreună cu doi tineri care suferă de sindromul Down.

Obișnuit de o viață întreagă cu rigorile funcției de diplomat, Yoshihiro pare să devină o altă persoană atunci când îmbracă fracul de concurs pe care poartă cu mândrie drapelele celor două țări. Zâmbește mult și spune cât se poate de des că niciodată nu și-a imaginat că într-o zi va avea parte de atâta culoare și strălucire, de atâtea surprize și motive de satisfacție câte a avut în decursul acestor trei ani și jumătate. În pauzele de la competiții, în vestiare sau în spatele ringului, copiii privesc cu admirație și curiozitate o figură descinsă parcă din poveștile cu samurai și sunt foarte surprinși când constată că Yoshihiro vorbește românește la fel de bine ca și ei. Deși în trecut a mai locuit în România cu ocazia mandatelor precedente de diplomat care însumează în total 11 ani,  și deși a avut ocazia să viziteze multe orașe, acum le-a descoperit sau redescoperit altfel, prin ochii unui dansator în turneu, mereu cu valiza și husa de costume la purtător, așteptând trenul sau autobuzul indiferent că e dimineața devreme sau noaptea târziu, ger sau caniculă, ploaie sau ninsoare. Preferința perechii  de a călători cu CFR le-a oferit destule surprize nu tocmai plăcute (întârzieri, legături pierdute, vagoane încuiate sau necorespunzător indicate, gări al căror nume este scris în mod derutant sau chiar lipsește cu desăvârșire) însă au trecut cu bine prin toate și acum fac haz amintindu-și și povestind toate aceste peripeții.

100 de concursuri împreună

La Cupa Hobby dance 2012, eveniment de tradiție în dansul sportiv românesc, care anul acesta a reunit în cele trei zile de concurs peste 500 de perechi din întreaga țară, periplul competițional al perechii Yoshi și Elena a ajuns la un apogeu, marcând concursul cu numărul 100.  Acestei cifre remarcabile i se mai adaugă încă o coincidență interesantă: vârstele cumulate ale partenerilor însumează exact 100 de ani. Poate că cifrele nu sunt relevante, dar având în vedere că un an are doar două sezoane competiționale, un calcul simplu ne arată că acumularea unui astfel de palmares nu ar fi fost posibilă decât cu participare la competiții cu o frecvență săptămânală, de-a lungul celor șapte sezoane parcurse împreună.

Performanța perechii ”centenare” de a fi împlinit împreună 100 de concursuri a fost răsplătită cu un premiu pentru întreaga activitate, acordat celor doi de către domnul Justin Istrate, președintele și antrenorul principal al clubului Hobbydance. Mai presus de rezultatele cuantificabile în puncte și locuri obținute în acest răstimp a fost apreciată perseverența și longevitatea perechii, tenacitatea cu care a trecut de momentele mai puțin – sau chiar deloc – glorioase și a continuat să meargă înainte în dorința continuă de progres și autodepășire, demonstrând că vârsta nu este un obstacol atunci când vrei cu adevărat să faci ceva, că niciodată nu este prea târziu ca să reușești în viață. O pereche de nota 100!

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

5 comentarii

  1. avatar

    Nu pot avea decat admiratie pentru doi oameni care au dovedit nu nuai talent ci si seriozitate si perseverenta in urmarirea unei pasiuni, a unui vis. Felicitari!

  2. avatar

    Oameni deosebiti cu o misiune deosebita: de a arata celor care inteleg sa-si traiasca viata numai intre casa si serviciu, iar timpul liber doar in fata televizorului, ca se poate si altfel, ca viata merita traita si ca poti spune ca ai trait cu adevarat doar atunci cand iesi din rutina si incerci sa daruiesti ceva celor din jur. Sunteti un exemplu pentru toti, inclusiv (sau mai ales) pentru dansatorii tineri cu care va luptati pe ring, pentru ca le dati sansa sa inteleaga ce inseamna dans din pura pasiune, fara incrancenare pentru pozitii cucerite pe podium sau in clasamente. Jos palaria! Felicitari!

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.