Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Integrarea socială a resortisanților țărilor terțe cu drept de ședere legală în România

0

Fundaţia ICAR, în parteneriat cu Asociaţia Novapolis – Centrul de Analize si Initiative pentru Dezvoltare a implementat, în perioada ianuarie-iunie 2013, proiectul „Integrarea RTT cu ședere legală în România prin Educație și Sănătate”.

Proiectul a fost finanţat din Fondul European de Integrare a resortisanților țărilor terțe prin Programul General “Solidaritatea şi gestionarea fluxurilor migratorii” (ref: IF/11.02/02.02) al Uniunii Europene, gestionat în România de Ministerul Afacerilor Interne – Direcţia Generală Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale, ca Autoritate Responsabilă, şi Inspectoratul General pentru Imigrări, ca Autoritate Contractantă.

Obiectivul general al proiectului a fost de a susține integrarea socială a resortisanților țărilor terțe (RTT) cu drept de ședere legală în România prin asigurarea unei palete diverse de servicii în domeniul educațional și sanitar, cu focus principal pe copii și tineri și secundar pe adulții aparținători, din regiunea de maximă aglomerare a grupului, București-Ilfov.

Beneficiarii direcți ai proiectului l-au constituit cetățenii din țări terțe cu ședere legală pe teritoriul României, în special cei cu rezidență în regiunea București-Ilfov.

tara colorata

Rezultate obținute în cadrul proiectului:

–   400 de pliante (română și engleză) și 50 de postere, materiale informative și de prezentare a proiectului elaborate și diseminate pentru recrutarea și informarea grupului țintă despre serviciile proiectului.

–   50 de unități de învățământ din București-Ilfov au fost abordate și au primit materiale promoționale și informații despre proiect.

–   Cartografierea situației copiilor străini din sistemul educațional public și privat, în regiunea București-Ilfov.

–   10 instituții școlare cu un număr important de elevi străini din București-Ilfov au beneficiat de sesiuni de instruire generală despre imigrație și integrarea străinilor, diversitate, inter-culturalitate, anti-discriminare și cum să construim o societate românească deschisă și primitoare pentru imigranți.

–   220 de persoane dintre care 102 copii RTT au participat la sesiunile de instruire generală din școli.

–   30 de copii străini au beneficiat de activități educative extra-curriculare de tip after-school oferite de o echipă de psiho-pedagogi. Copiii străini participanți la activități și-au crescut nivelul de încredere în sine și și-au îmbunătățit performanțele școlare, abilitățile de relaționare și de lucru în echipă.

–   1 Ghid de bune practici în lucrul cu copiii școlari și preșcolari străini a fost elaborat și distribuit în scopul promovării intervențiilor inovative de instruire pentru RTT.

–   85 de minori și adulți, RTT cu ședere legală în România au beneficiat de servicii medicale adaptate cultural: 3 sesiuni de educație sanitară și profilaxie, 374 de consultații de medicină generală și de specialitate și respectiv, 153 de tratamente, investigații și analize medicale.

–   1 eveniment final de încheiere a proiectului, de tip dezbatere pentru diseminarea și multiplicarea rezultatelor proiectului.

–   150 de broșuri cu rezultatele proiectului (română și engleză) distribuite și asigurarea vizibilității și promovării rezultatelor proiectului.

 

Fundatia ICAR este o organizatie care oferă  de peste 20 de ani asistentă specializată (medicală, psihologică, socială, juridică) persoanelor vulnerabile, cetăteni români sau străini (solicitanti de azil, refugiati, migranti). Echipa multidisciplinară a Fundatiei ICAR cuprinde specialisti cu înaltă pregătire si experiență îndelungată în lucrul cu persoane traumatizate, în acordarea de servicii adaptate cultural, atât pentru adulti, cât si pentru copii.

Asociaţia Novapolis – Centrul de Analize si Initiative pentru Dezvoltare este o organizaţie non-guvernamentală specializată în derularea de proiecte în domeniul social, al imigratiei si integrării străinilor în România, al mobilitătii fortei de muncă în spatiul european, în domeniul educatiei şi promovării valorilor democratice. În aceste domenii Asociatia Novapolis, prin membri săi, a dezvoltat expertiză tehnică în cercetare, comunicare si relaţii publice, management de proiect, formare si activităti educative, implicare în proiecte de incluziune socială a străinilor.

 

 

 

 

************************

Integrarea este un proces îndelungat care se bazează nu numai pe acţiunea susţinută a migranţilor după sosirea în ţara de destinaţie, ci şi pe deschiderea, respectul si sprijinul populaţiei locale şi al autorităţilor faţă de noii veniţi.

***** Conform Inspectoratului General pentru Imigrări, la data de 31.12.2012, în România se aflau înregistrați, cu drept de ședere legală, un număr de 55823 de străini, dintre care 44992 – cu ședere temporară și 10831 – cu ședere permanentă. Din punct de vedere al scopului pentru care străinii au obținut drept de ședere temporară, cei mai mulți  – 19763 persoane fiind membri de familie ai cetățenilor români, un număr semnificativ – 8794 persoane – aflându-se în România la studii, iar 5124 persoane – în scop de muncă. Din punct de vedere al ţărilor de origine, cei mai mulţi străini cu şedere temporară erau din Moldova (13.254), Turcia (8.935) şi China (6.902).

În regiunea București-Ilfov sunt înregistrați cei mai mulți străini cu ședere legală, numărul lor fiind la sfărșitul anului trecut de 23470 persoane dintre care 3299 sunt minori.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.