Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Înscrieri peste așteptări la Bursele de creație literară inițiate de Cărturești, Asociația Maria și ProPatrimonio

0

Perioada de înscriere pentru Bursele și rezidențele de creație literară susținute de Fundația Cărturești împreună cu Asociația Maria și Pro Patrimonio s-a încheiat la 15 octombrie 2020.

Ne bucurăm să anunțăm un total de 150 de candidaturi valide pentru cele patru burse de creație literară, la categoriile roman, proză scurtă, poezie și eseu. Trebuie să mărturisim că o astfel de cifră depășește așteptările noastre și că totodată ne onorează și ne responsabilizează, demonstrând încă o dată cât de mare este nevoia unor astfel de proiecte dedicate încurajării scrisului și scriitorilor români contemporani.

Le mulțumim tuturor celor care s-au înscris și ne bucurăm pentru încrederea acordată acestui proiect. Le mulțumim cititorilor noștri, care au făcut posibilă acordarea acestor burse, susținând campania #CititoriPentruScriitori, citind și cumpărând cărțile scriitorilor români.

Anunțăm pe această cale că intervalul de selecție comunicat inițial s-a dovedit prea scurt pentru un număr de candidaturi atât de mare, așa că, împreună cu membrii boardului de selecție am luat decizia de a amâna anunțul privind cei patru beneficiari ai burselor și rezidențelor până la data de 4 decembrie 2020.

Menționăm că această decizie nu va afecta în niciun fel scriitorii aleși, aceștia vor intra în posesia burselor odată cu perioada de rezidență stabilită de comun acord cu partenerii noștri, Asociația Maria și Pro Patrimonio, în primăvara sau vara anului 2021.

***

Bursele de creație literară Fundația Cărturești, Asociația Maria & Pro Patrimonio au luat naștere din dorința de a promova și încuraja dezvoltarea literaturii române contemporane, începând cu sprijinul acordat autorilor ei. Într-o piață de carte dominată de traduceri, unde pentru majoritatea autorilor, scrisul este al doilea, dacă nu chiar al treilea job, proiectul acestor burse și rezidențe își propune să redea scriitorilor contextul necesar pentru a se dedica scrisului: timp, „o cameră doar a lor” și cât mai puține constrângeri exterioare.

La baza acordării acestor burse de creație literară se află campania Cititori pentru scriitori, prin care 10% din vânzările cărților autorilor români în perioada 15.07. 2020 – 31.10. 2020 sunt direcționate către Fundația Cărturești pentru sprijinirea burselor oferite scriitorilor români.

Toate detaliile despre Bursele de creație literară Fundația Cărturești în parteneriat cu Asociația Maria și Pro Patrimonio sunt disponibile pe blogul Cărturești.

Parteneri media: Observator Cultural, Decât o Revistă, Radio România Cultural, RFI România

Identitatea vizuală a campaniei este semnată de artistul George Roșu.

Despre Cărturești

Cărturești este prima librărie-concept din România, deschisă la finalul lui 2000 și dedicată unei noi experienţe de cumpărare și promovare a cărţii şi a produselor culturale. Devenit cel mai important lanț de librării de pe piața din România, Cărturești are în prezent 37 de spații care redefinesc ideea de librărie. Printre librăriile flagship ale brandului se numără Cărturești Carusel, inclusă în topul The Telegraph al celor mai frumoase librării din lume, Cărturești Verona, cel mai mare spațiu dedicat lecturii și ofertei de carte din București sau Cărturești Modul, o librărie de cultură vizuală care aduce în plus o grădină interioară, o galerie de artă contemporană și o cafenea.

Asociația Maria (Țibănești) este o organizație non-profit înființată în anul 2000.

Președintele organizației este arhitectul Șerban Sturdza. Acțiunile Asociației Maria se desfășoară în comuna Țibănești, județul Iași.

Din 2006, la conacul Petre P. Carp din Țibănești, se organizează un program cultural intitulat Batem fierul la conac! Programul include o serie de workshopuri de meșteșuguri tradiționale și tehnici experimentale și este coordonat de Asociația Maria în parteneriat cu Fundația Pro Patrimonio. Toate activităţile grupate în jurul conacului P.P. Carp constituie o şcoală de meşteşuguri, destinată în primul rând sătenilor din zona Ţibăneştiului, dar şi tuturor celor care conştientizează valoarea patrimoniului cultural şi nevoia de a-l transmite urmaşilor.  Ansamblul istoric de importanță națională Petre P. Carp din Țibănești este compus din conac, biserică, mausoleu și clădirea anexă.

Fundația Pro Patrimonio este o organizaţie neguvernamentală nonprofit internaţională, cu filiale în România (București), Marea Britanie și Franţa. Înființată în anul 2000, fundația derulează o serie de proiecte care au ca misiune principală conservarea, salvarea și reactivarea patrimoniului cultural, cu precădere arhitectural. Acțiunile se concentrează pe proiecte practice de protejare și reabilitare a patrimoniului, precum și pe implicarea și conștientizarea de către comunități a propriei identități, a memoriei și valorii moștenirii culturale.
Fondatorul Pro Patrimonio este arhitectul Șerban Cantacuzino.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.