Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Innovation Norway: peste 26 de milioane de euro pentru companii si organizatii din Romania

0

50 de companii și ONG-uri au beneficiat de peste 26 de milioane de euro pentru eficiență “verde” prin tehnologii inovatoare și know-how norvegian.

green-industry-innovation-programme-kv

Prin programul „Inovare verde în industria din România”, parte a Granturilor norvegiene 2009-2014, în perioada martie 2013 – aprilie 2016 s-au investit peste 26 de milioane de euro în proiecte menite să reducă disparitățile sociale și economice și să consolideze relațiile bilaterale prin intermediul inovării și tehnologiilor verzi

 

 

București, 14 octombrie 2016 – Innovation Norway, cel mai important instrument al Guvernului Norvegian pentru inovare și dezvoltarea întreprinderilor și a industriei norvegiene, anunță rezultatele și impactul programului „Inovare verde în industria din România”, concretizat în urma semnării memorandumului bilateral 2009 – 2014 între Norvegia și România. Inițiativa a avut ca rezultate finanțarea implementării unor proiecte de succes de tehnologizare, inovare verde și antreprenoriat.

După deschiderea a două apeluri 50 de proiecte au fost acceptate, dintre care 60% au fost implementate cu parteneri norvegieni. În prezent, 49 dintre proiectele finanțate au fost finalizate cu succes, ultimul urmând să se finalizeze în aprilie 2017.

Impactul Programului Inovare verde în industria din România este vizibil într-o mare varietate de proiecte de dezvoltarea afacerii din diferite sectoare economice: de la colectarea și reciclarea deșeurilor la proiectarea construcțiilor și inginerie, inclusiv în servicii de amenajare a teritoriului. Programul a avut o contribuție importantă în toate regiunile, cu o distribuție geografică vastă a proiectelor în toată țara. În al doilea rând, la fel de important, cele mai multe proiecte au avut ecou în întreaga comunitate sau au antrenat întreaga comunitate și diferite publicuri țintă; astfel au contribuit la creșterea gradului de conștientizare despre importanța responsabilității sociale”, declară Anne Lise Rognlidalen, Manager de program Innovation Norway.

Rezultatele

Evaluarea impactului de mediu indică faptul că programul RO-17 „Inovare verde în industria din România” a contribuit la protecția mediului cu rezultate foarte bune (la nivelul anului 2015 și ianuarie – iulie 2016), analizând mai mulți indicatori:

eficiență la nivelul volumului de materiale utilizate – 127.321 de tone de deșeuri rezultate din procesele de producție și operaționale, au fost colectate pentru reutilizare sau reciclare; deșeuri prelucrate ca materii prime pentru alte procese de producție: 42.054 de tone de materiale plastice reciclate, 108.636 de tone de hârtie reciclată, 1.772 de tone de sticlă reciclată, 1.247 de tone de metale reciclate, 14.306 de tone de lemn reciclat;

eficiență în utilizarea resurselor naturale – 59.625 de litri de combustibil economisiți; 3.620.611 de metri cubi de gaze naturale economisiți; 15.291 de tone de biomasă produsă, parțial utilizată pentru încălzire; 17.578 de metri cubi de apă economisiți

utilizarea eficientă a energiei electrice – 2.784 Mwh economisiți și producerea a 631 de Mwh de energie verde

–  reducerea gradului de poluare – 552 de tone de produse care să conțină substanțe interzise sau cu risc, generarea a 598 de metri cubi de apă mai puțin poluată.

În urma implementării  proiectelor finanțate, a fost redusă emisia de gaze cu efect de seră, respectiv cu 62.587 tone de dioxid de carbon în 2015 și respectiv cu 47.533 tone pentru perioada ianuarie – iulie 2016.

Suma totală alocată între martie 2013 – aprilie 2016 a fost de 26.235.500 de euro, făcând parte din fondurile norvegiene destinate reducerii diferențelor sociale și economice și consolidării relațiilor bilaterale. Beneficiarii proiectelor au contribuit la dezvoltarea economiei românești și la transformarea ei într-una mai verde și mai competitivă. Mai mult, pe lângă fondurile norvegiene, cele mai interesante proiecte au atras și capital privat în valoare de 28 de milioane de euro.

Programul a inclus 14 organizații neguvernamentale și întreprinderi sociale implicate în dezvoltarea afacerii din perspectiva eco, plus 36 de companii active în sectorul privat. În ceea ce privește categoriile de companii, 12 sunt companii mari, cu peste 250 angajați, 13 companii sunt medii (mai puțin de 250 de angajați), 6 întreprinderi cu mai puțin de 150 de angajați, în timp de numai cinci sunt microîntreprinderi (cu mai puțin de 10 angajați).

Din cele 50 de proiecte, 20 de proiecte reprezintă investiţii în tehnologii ecologice, produse şi servicii eco-inovative, 16 proiecte vizează reducerea sau reutilizarea deşeurilor, eficienţa energetică şi utilizarea surselor regenerabile în afaceri, iar 14 proiecte, finanțate în cuantum mai mic, urmăresc inovarea şi dezvoltarea spiritului antreprenorial ecologic.

Colaborarea între cele două țări va continua sub forma unui acord de finanțare pentru intervalul 2014-2021, aflat în curs de finalizare.

Mai multe informații despre cele 50 de proiecte finanțate pot fi găsite aici: http://eeagrants.org/programme/projectoverview/RO17/PA21

 

Programul Norvegian Inovare Verde în Industria din România este administrat de către Innovation Norway, o companie publică norvegiană cu sediul în Oslo, deținută de Ministerul Norvegian al Comerțului, Industriei şi Pescuitului și de Municipalitățile Regionale. Innovation Norway este cel mai important instrument al Guvernului Norvegian pentru inovare și dezvoltare a întreprinderilor și a industriei norvegiene. În România, Innovation Norway are un birou de proiecte care funcționează în cadrul Ambasadei Regale a Norvegiei la București şi este Operator de Program pentru două dintre programele incluse în Granturile Norvegiene şi SEE 2009-2014. Mai multe informații despre program puteți găsi pe site-ul programului

www.norwaygrants-greeninnovation.no

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.