Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Inițiativele de bine prind viață prin programul Raiffeisen Comunități. ONG-urile și școlile publice pot aplica pentru granturi în valoare de 50.000 lei

0

Raiffeisen Bank a dat startul celei de-a X-a ediții a programului de granturi Raiffeisen Comunități, prin care 10 proiecte educaționale implementate de ONG-uri și școli publice pot câștiga un grant în valoare de 50.000 lei. Termenul limită pentru depunerea ideilor pentru educație din acest an este 11 august, ora 17.00, pe platforma https://granturi.raiffeisencomunitati.ro/.

Programul Raiffeisen Comunități este un concurs de granturi care ajută organizațiile neguvernamentale și instituțiile de învățământ să implementeze proiecte în domeniul educației non-formale, care să contribuie, ulterior, atât la îmbunătățirea nivelului de educație, cât și a calității vieții oamenilor.

Până acum, programul de granturi Raiffeisen Comunități a acordat sprijin financiar în valoare totală de 870.000 de euro pentru 129 de proiecte dezvoltate în întreaga țară. O parte dintre proiectele finanțate anul trecut au adus, până în prezent, schimbări semnificative pentru comunități vulnerabile, și nu numai.

Proiecte de educație non-formală pentru un viitor mai bun – despre inițiative care sprijină comunități

Universitatea Vârstei a III-a Cluj Napoca este un program de cursuri susținute de profesorii Universității Babeș-Bolyai și alți voluntari din mediul universitar clujean, dezvoltat de Fundația UBB Alma Mater Napocensis, în parteneriat cu Asociația EduNation și DASM Cluj-Napoca pentru seniorii clujeni care sunt în căutarea unor activități de petrecere a timpului liber la vârsta pensionării. În ultimii doi ani, de când Unversitatea a fost înființată, aproximativ 150 de seniori din Cluj au urmat cursuri de economie, știință sau inginerie și și-au îmbunătățit semnificativ calitatea vieții. În 2019, programul s-a dezvoltat și a dublat numărul de beneficiari datorită grantului de 50.000 lei căștigat în prpogramul Raiffeisen Comunități.

#Pe Cont Propriu, proiect dezvoltat de Asociația Dream Project, este una dintre puținele inițiative care se adresează mamelor vulnerabile din România. Prin intermediul acestui proiect, mamele cu vârsta cuprinsă între 15 – 26 de ani beneficiază de consiliere vocațională și cursuri gratuite de calificare profesională, la finalul căruia primesc și un kit profesional, fiind, în același timp consiliate de specialiști pentru a se angaja sau a lucra independent. Programul a căștigat, de asemenea, un grant de 50.000 lei la ediția din 2019 a concursului Raiffeisen Comunități. Până în acest moment, 12 mame au finalizat cursuri de calificare sau urmează să termine în următoarele două luni, specialiștii asociației fiind în proces de interviuri cu alte cinci mame care plănuiesc să înceapă cursurile din luna septembrie.

ABCivic la Liceu este un proiect pilot al Asociatiei CIVICA, prin care facilitatorii organizației colaborează cu șase clase de liceeni de la Colegiul Național ”Emil Racoviță” și Colegiul Pedagogic ”Vasile Lupu” pentru a-i ajuta să-și dezvolte abilități precum spiritul de inițiativă sau un mod de gândire orientat pe găsirea de soluții, astfel încât să acționeze pentru binele comunităților din care fac parte.

Până în prezent, programul a implicat aproximativ 150 elevi de liceu din clasele a IX-a și a XI-a de la două colegii din Municipiul Iași, inițiativa fiind primită cu entuziasm de liceeni din oraș și de posilibatea de a face activități în afara curriculei prin care să se conecteze mai bine între ei și să învețe lucruri noi.

Instructori de dezbateri 2.0, proiect al Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR), promovează și susține dezbaterea ca instrument educațional, de dezvoltare a abilităților de gândire critică, argumentare și exprimare în public. Prin această inițiativă, tinerii sunt educați despre cum să își documenteze opiniile astfel încât să fie rezonabile și bine argumentate.

La începutul anului, cu ajutorul grantului Raiffeisen Comunități, ARDOR a organizat o tabără de pregătire la care au participat aproximativ 40 de instructori de dezbatere din toată țara. În timpul taberei, ei au avut ocazia să-și diversifice metodele de instruire în dezbateri, să facă practică și schimb de experiență cu colegii instructori.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.