Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Inima cinemaului documentar bate la Sibiu, din 6 octombrie!

0

Inima cinemaului documentar bate la Sibiu începând de luni, 6 octombrie 2014, la cel mai important festival de profil din România și din Europa Centrală și de Est – Astra Film Festival.

Drame ale istoriei recente sunt reflectate prin drame personale, de familie, și transmise către spectator în registre multiple și profunde prin cinemaul documentar. Filmul de deschidere – Dear Pyongyang, proiectat luni, 6 octombrie de la ora 19:00 la Sala Thalia în prezența regizoarei Yang Yonghi – transpune pe marele ecran o experiență din Japonia și Coreea. Filmul redă efectele unui experiment dramatic al comunismului dus la extrem, petrecut în Orientul Îndepărtat și totuși atât de familiar nouă, cei de aici, din această zonă a Europei.

Dear Pyongyang

Un juriu de elită

Filmele din cele patru secțiuni competiționale vor fi evaluate de un juriu de top, care adună nume consacrate pe plan național și internaţional: Cristi Puiu, regizor român premiat la Cannes; Michael Stewart, director Open City Doc Fest din Londra; Darya Bassel, director de programe la Festivalul de Film Documentar pentru Drepturile Omului din Kiev; Sorin Botoșeneanu, decan al Facultății de Film din cadrul UNATC; Cynthia Close, critic de film la Documentary Magazine din USA; Nicolas Feodoroff, selecționer de filme pentru FID Marseille; Mona Nicoară, regizor, producător și scriitor; Diana Tabakov, curatoriază programul platformei DAFilms; Eugenia Vodă, critic de film și realizatorul emisiunii Profesioniștii, talk-show-ul cultural cu cea mai mare audiență din România și Yang Yonghi; regizor japonez de origine coreeană.

Focus Sergei Loznitsa

Programul Focus Loznitsa, propune proiecția ultimului său documentar, Maidan, pe lângă trei dintre filmele sale anterioare, Trainstop, Landscape și Blocada, precum și o discuție panel despre ce înseamnă să fii autor de cinema, un dialog între Sergei Loznitsa și Cristi Puiu, moderat de Neil Young, critic de film din UK. În 2010, 2012 și 2014, cele mai recente filme în regia lui Loznitsa au fost prezentate în premieră absolută  la Festivalul de Film de la Cannes.

Programe speciale, panel-uri și masterclass-uri

Comunități istorice și actuale în căutarea sistemului perfect; granița firavă dintre necesitate și exces atunci când vine vorba despre doza zilnică de internet; transformări ale orașelor, societății și culturilor prezentului; toate legate prin firul roșu al istoriei live și transpuse în filme de marcă pe marele ecran în programe speciale marca Astra Film Festival.

Programul include și discuții panel cu Adrian Cioroianu, istoric – Cum a intrat și cum a ieșit România din primul Război Mondial?; Vintilă Mihăilescu, antropolog – Comune, comunități, utopii și practici; sau Michael Engel, arhitect – Urbanism contemporan în România, China, Venezuela.

Liviu Tipuriță, regizor de film care a colaborat cu BBC sau CNN și David MacDougall, un cunoscător al antropologiei vizuale mondiale, susțin masterclass-uri la AFF. Ele sunt deschise atât profesioniștilor, cât și studenților, elevilor sau publicului interesat.

Centrul istoric al Sibiului respiră film!

Prin cele 5 locații care găzduiesc ediția din 2014, Astra Film Festival împânzește întreaga zonă istorică a Sibiului. Sute de cineaști sau profesioniști din domeniu, jurnaliști din toată țara și iubitori ai filmului documentar vin la Sibiu între 6 și 12 octombrie pentru a viziona filme și pentru a intra în dialog direct cu realizatorii sau personajele filmelor. Se anunță o săptămână cinematografică intensivă la Sibiu!

Programul oficial Astra Film Festival 2014: www.astrafilm.ro/program.aspx?day=1

Detalii despre programele speciale și masterclass-uri: www.astrafilm.ro/programe-speciale.aspx

Informații despre bilete și săli: www.astrafilm.ro/bilete-si-sali.aspx

Astra Film Festival 2014, Festivalul Internațional de Cinema de la Sibiu este organizat de Astra Film – CNM Astra și Fundația Astra Film.

Cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, Centrul Național al Cinematografiei, Ministerul Culturii, Uniunii Europene prin programul Creative Europe – Media

Parteneri: Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Centrul Ceh, Fundația pentru Parteneriat, Consulatul Republicii Federale Germania

Acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu

Parteneri media: Digi24, Realitatea TV, TV5 Monde, HotNews, Revista 22, Dilema Veche, Cinemagia, Decât O Revistă, Cațavencii, CinEuropa, Film New Europe, LiterNet, CinemaRX, Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Târgu Mureș, RFI România, TVR Cluj, Utv, Art Act Magazine, Port.ro, The ONE, CineFan, TOTB.ro, Sub 25, Vice, Filmtett, Ginger Group, Film Reporter, AaRC.ro, Magic FM, Zile și Nopți, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Eveniment TV, Radio Impuls

Sponosri: Romgaz, Sinecon, Takata, HBO, Transgaz, Banca Comercială Carpatica, Marquardt, Empire, CineLab, Stage Expert, Ibis

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.