Influenta si puterea literaturii romane remarcate in El Pais

0

Romania – tara invitata de onoare la Targul International de Carte LIBER de la Madrid

Influenta si puterea literaturii romane remarcate in El Pais

Prezenta Romaniei ca invitat de onoare la actuala editie a Targului International de Carte LIBER, desfasurat la Madrid in perioada 5-7 octombrie 2011, este salutata intr-un articol semnat in cotidianul spaniol El Pais de scriitorul si publicistul Ignacio Vidal-Folch. Printre scriitorii elogiati in articolul intitulatInfluenta si puterea literaturii romane“ se numara Norman Manea, Ana Blandiana, Gabriela Adamesteanu, Mircea Cartarescu, Dan Lungu si Filip Florian.

Targul International de Carte LIBER, manifestare ajunsa la cea de-a 29-a editie, a fost inaugurat in seara zilei de marti, 4 octombrie 2011, la centrul IFEMA, printr-o ceremonie la care au participat Angeles Gonzalez-Sinde, ministrul Culturii din Spania, Kelemen Hunor, ministrul Culturii si Patrimoniului National din Romania, Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman, Antoni Comas, presedintele Comitetului Organizator al LIBER si presedinte al Federatiei Asociatiilor Editorilor din Spania, Jose Alavarez del Manzano, presedintele al consiliului director IFEMA, Fernando Salazar, vicepresedinte al Institutului pentru Comert Exterior din Spania, Ignacio Gonzalez, vicepresedinte al Guvernului Regional al Comunitatii Madrid, Pedro de Andres, presedinte executiv CEDRO (Centro Español de Derechos Reprográficos), Alicia Moreno, responsabil pentru cultura in cadrul Primariei Madrid si Luis Eduardo Cortés, presedinte executiv IFEMA.

Reprezentata pentru a cincea oara consecutiv la aceasta manifestare printr-un stand national organizat de Institutul Cultural Roman, Romania are, in premiera, statutul de tara invitata de onoare a Targului International de Carte LIBER.

La standul Romaniei – o constructie ampla, cu un design special (www.icr.ro/romania_liber_2011) – sunt expuse  peste 1300 de titluri aparute la 30 de edituri din Romania, precum si cele peste 40 de traduceri din limba romana publicate de edituri din Spania cu sprijinul programelor derulate de ICR prin Centrul National al Cartii.

Joi, 6 octombrie, de la ora 11.00, in cadrul LIBER, Bogdan Stanescu, director editorial al Editurii Polirom si Carlos Pardo, scriitor, director al librariei „Antonio Machado“ din Madrid au participat la o masa rotunda cu tema Piata de carte din Romania: o necunoscuta cu mai multe variabile. Discutia a fost moderata de Luminita Marcu, director adjunct al ICR Madrid. De la ora 12.30, EUNIC Spania a organizat o prezentare a programelor de subventii pentru traduceri literare in mai multe tari ale Uniunii Europene.

Printre evenimentele asociate prezentei Romaniei ca tara invitata la LIBER 2011 se numara si intalnirile  Scriitori romani inediti in Spania (joi, 6 octombrie, ora 19.00; invitati: Cezar Paul-Badescu, Adriana Babeti si Adrian Otoiu) si Scriitori romani in limba spaniola (vineri, 7 octombrie; invitati: Ana Blandiana, Filip Florian si Dan Lungu), organizate de ICR Madrid la  Círculo de Bellas Artes. Discutiile vor fi moderate de criticul literar Simona Sora. La sfarsitul intalnirii de pe 7 octombrie va avea loc decernarea premiului pentru eseu in limba spaniola acordat de ICR Madrid cu ocazia Centenarului Cioran.

Promovarea literaturii romane este una dintre principalele directii strategice ale ICR Madrid in acest an, declarat de Institut „Anul literaturii romane in Spania“.Cu peste 40 de titluri aparute, Spania este in prezent tara europeana cu cele mai multe traduceri din literatura romana.

Ajuns la cea de-a  29-a editie, Targul International de Carte LIBER se desfasoara in acest an in perioada 5-7 octombrie si reuneste peste 700 de edituri si companii din 16 tari.

Programul complet al evenimentelor organizate de ICR Madrid cu prilejul Targul International de Carte LIBER poate fi consultat pe site-ul ICR Madrid: www.icr.ro/romania_tara_invitata_la_liber_2011; http://www.icr.ro/madrid-1

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează