Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

INEDIT: O turmă de 300 de oi va porni din judeţul Braşov şi va reface traseul transhumanţei păstorilor!

0

Transhumanţa românească reînvie în Carpaţi

Proiectul transfrontalier Transhumanţa 2013 reînvie transhumanţa românească din Carpaţi

 Un obicei pastoral străvechi, transhumanţa românească din Carpaţi, va fi reconstituit în perioada 11 mai -14 septembrie 2013, prin intermediul proiectului româno-polonez TRANSHUMANŢA 2013.

transhumanta2

O turmă de 300 de oi va porni din Rotbav, judeţul Braşov şi va reface traseul transhumanţei păstorilor de-a lungul lanţului Carpatic, urmând să parcurgă 1400 de km în 100 de zile. În toate cele cinci tări care vor fi traversate, începând cu România şi continuând  cu Ucraina, Polonia, Slovacia şi  Republica  Cehă, vom sărbători transhumanţa prin evenimente culturale cu specific pastoral.

Proiectul TRANSHUMANŢA 2013 este realizat la iniţiativa a două organizaţii neguvernamentale de păstori: Asociaţia Transhumanţa (Braşov, România) şi Fundaţia Pasterstwo Transhumancyjne (Koniakow, Polonia).

Proiectul Transhumanţa s-a bucurat încă de la iniţierea sa de sprijinul autorităţilor, beneficiind de patronajul Parlamentului Republicii Polone, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din Polonia, Ministerului Afacerilor Externe Polonia, al Guvernului României – Compartimentul Înaltului Reprezentant pentru Dezvoltare Durabilă, Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale din România, Ministerului Muncii şi Politicii Sociale şi al Ambasadei Republicii Polone de la Bucureşti.

Scopul principal al proiectului este recuperarea universului pastoral specific populaţiilor de munteni din Carpaţi şi aducerea în faţa opiniei publice europene a unui patrimoniu cultural material şi imaterial de excepţie:

Carpaţii, casa oamenilor din munte, pentru şapte naţiuni!

 

În cadrul proiectului va fi reconstituit un vechi obicei specific mocanilor ardeleni: transhumanţa. Transhumanţa păstorilor români în secolele XIV-XV a  determinat formarea de aşezări noi în zonele montane carpatice si la crearea unei civilizaţii pastorale montane comune. Transhumantţa reprezintă chiar şi în zilele noastre un mare element de coeziune în jurul căruia se poate concentra si promova moştenirea culturală carpatică.

Acţiuni

1. Plecarea turmei în transhumanţă

Proiectul va debuta în data de 11 mai 2013, orele 11.00, la Rotbav- judeţul Brasov, cu un eveniment în aer liber prin care vom sărbători plecarea în transhumanţă. Cei prezenţi la eveniment vor avea ocazia să asiste la ritualurile pastorale premergătoare plecării, precum: mulsul oilor amestecarea tradiţională a mioarelor, alesul şi număratul oilor la răscol sau binecuvântarea înainte de drum. Din program fac parte si demonstraţii de tuns manual al oilor sau de fabricare tradiţională a brânzei, spectacole de muzică populară şi tradiţii din sud-estul Transilvaniei.

În cadrul festivităţii, cei şase ciobani (doi români, doi ucrainieni şi doi polonezi), vor pleca în transhumanţă cu o turmă de 300 de mioare însoţită de câini ciobăneşti şi măgari, urmând să parcurgă 1400 de km în 100 de zile.

Scopul transhumanţei este acela de a regenera tradiţii şi obiceiuri care sunt caracteristice fiecărei comunităţi tradiţionale din Carpaţi: aprinderea focului în vatra din stâna baciului, amestecarea oilor, rugăciunile, număratul sau răvăşitul oilor.

2. Evenimente:

În România vor avea loc primele evenimente culturale cu specific pastoral, în câteva localităţi aflate pe traseu: Sighişoara (18 mai, ,judeţul Cluj (30 mai) şi Baia Mare (3 iunie). Traseul transhumanţei străbate cinci ţări: România, Ucraina, Polonia, Slovacia şi Republica Cehă.

3. Forumul internaţional ”Ecou al istoriei comune din Carpaţi”

Ca o sinteză a Transhumanţei, în octombrie 2013, în Zakopane-Polonia, se va desfăşura un forum deschis, la care sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai diferitelor regiuni care s-au aflat de-a lungul traseului Transhumanţa 2013.

Scopul este de a crea o platformă de cooperare la nivel internaţional, inter-regional şi trans-regional. De asemenea, forumul va oferi ocazia de a prezenta desfăşurarea deplasării transhumanţei, a mijloacelor de comunicare utilizate şi de a stabili pe mai departe modul de folosire a acestora pentru promovarea civilizaţiei comune şi a patrimoniului cultural imaterial din Carpaţi. Punctul culminant al forumului ”ECOU AL ISTORIEI COMUNE DIN CARPAŢI” va fi semnarea unei acord de cooperare între reprezentanţii guvernamentali locali ai ţărilor participante la proiect, ceea ce va reprezenta o extindere a Acordului ”CARPAŢII CASA NOASTRĂ”, acord stabilit în anul 2010.

Locaţia evenimentului: pajiştea satului Rotbav/Jud Braşov, pe partea stângă a sensului de mers, înainte de Restaurantul Doripesco (km 3,1 în direcţia Sighişoara. Aproximativ 26 km din Braşov DN13).

 

ORGANIZATORI

ASOCIAŢIA TRANSHUMANŢA ROMÂNIA

FUNDAŢIA PASTERSTWO TRANSHUMANCYJNE POLONIA

Afis Transhumanta

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.