Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

INEDIT: flash-mob fără precedent în cadrul campaniei “Copiii fără etichete”

0

 

Peste 300 de școli și grădinție din țară se aliază împotriva violenței la adresa copiilor, pentru un flash-mob fără precedent în cadrul campaniei “Copiii fără etichete

Copiii crescuți fără etichete se fac Oameni Mari!

 

Peste 300 de școli și grădinție din cele mai importante județe ale României, precum și din afara țării se aliază pentru cel mai mare flash-mob împotriva violenței la adresa copiilor, organizat  pe 31 mai 2013 de Zibo.ro și Salvați Copiii România.

Elevi și profesori din București, Alba, Arad , Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleoraman, Timis, Tulcea, Vaslui, Vrancea ș.a., au răspuns provocării de a se alia pentru a scoate violența din viața copiilor.  Până la această oră, sunt implicate în proiect 330 de școli și grădințe.

De curând, s-a alăturat flash-mob-ului și Școala Românească Pafos, din Cipru.  

Pentru lista completă a școlilor participante și pentru contacte, persoana de contact este Aurel Răcauțanu, 0751.085.577.

Evenimentul  Evenimentul face parte din Campania “Copiii fără etichete” pentru combaterea violenței împotriva copiilor, lansată de Salvați Copiii România la finalul lunii martie.

Ce aduc bun cuvintele grele și bătaia?

Sunt doar niște etichete, care rănesc și nu-i lasă pe copii să se dezvolte, să se simtă bine, să prindă aripi, să se împlinească. Copiii crescuți fără etichete se fac Oameni Mari!” este mesajul pe care această acțiune îl transmite, chiar în apropierea Zilei Copilului. Este o invitație pentru a dezlipi, efectiv, etichete.

Profesorii îi vor ghida pe copiii în realizarea acțiunii, în timp ce copiii vor identifica etichetele negative și le vor înlocui cu mesaje și cuvinte pozitive.

Pe 31 mai 2013, între orele 10.45 și 11.15 sau în Pauza Mare, copiii ies în curtea școlii sau a gărdiniței, sub coordonarea unui profesor. Startul este dat cu un fluier. La acest semnal, copiii se întoarc cu spatele. Pe spate copiii poartă etichete, prinse cu agrafe. Acestea sunt scrise chiar de copii, putând urma un model personalizat, cum ar fi: „Pe mine mă cheama Aurel, nu tantălău!”, „Eu sunt Andrei, nu grasul ăla!”. Profesorii și copiii își îndepărtează aceste etichete și scriu cuvinte frumoase, de apreciere: ”Eu sunt Aurel, știu să cânt!”, ”Eu sunt Andrei, învăț mereu câte ceva nou”.

Flash-mob-ul organizat de Zibo.ro și Salvați Copiii are la bază rolul fundamental al școlii – educarea – și își propune să îi facă atât pe copiii, cât și pe adulți să conștientizeze etichetele și să găsească soluții pentru a înlocui acest mod de relaționare. “Copiii simt! Copiii înțeleg! Copiii cresc, învață și, mai ales, pot!”

Participanții vor fi premiați cu diplome de merit din cadrul campaniei Salvați Copiii, “Copiii fără etichete”, cu manuale de parenting, cu exemplare ale celui mai recent studiu privind abuzul împotriva copiilor și cu broșuri pentru psihologii care lucrează în cadrul școlilor (consilierii școlari).

Campania „Copiii fără etichete” se va desfășura până în luna octombrie și implică insituții publice precum Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății, dar și personalități de marcă din societatea românească. Cunoscutul scriitor Mircea Cărtărescu s-a alăturat, de curând, campaniei.

Pe 19 martie, Salvați Copiii România a dat publicității rezultatele primului studiu din România ultimilor zece ani despre violența la adresa copiilor. 38% dintre părinţi recunosc abuzul fizic asupra copiilor în familie; 63% dintre copii afirmă că sunt bătuţi acasă de către părinţii lor, iar corecţiile precum „lovitul cu palma” sau „urecheala” nu sunt percepute de majoritatea părinţilor, şi într-o anumită măsură, nici de copii, ca fiind comportamente din sfera abuzului fizic; 20% dintre părinţi apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educaţie a copilului; 18% dintre copii afirmă că au fost bătuţi acasă cu băţul sau nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu lingura de lemn.

În școli, 86% dintre copii sunt certaţi de către cadrele didactice atunci când greşesc; 33% dintre copiii sunt jigniţi şi etichetaţi la şcoală; 7% dintre copii afirmă că sunt bătuţi de către profesorii lor. Majoritatea copiilor raportează că trăiesc stări emoţionale care variază de la indiferenţă (29% dintre copii), anxietate, retragere, nesiguranţă şi încordare (57% dintre copii) şi îngrijorare (6% dintre copii).

 

poster_flashmob

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.