Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Indicele european al calității aerului: informații privind calitatea actuală a aerului, la îndemâna dumneavoastră

0

București, 16 noiembrie 2017: Un nou indice european privind calitatea aerului, lansat astăzi de Agenția Europeană de Mediu (AEM) și de Comisia Europeană, permite utilizatorilor să verifice calitatea actuală a aerului în toate orașele și regiunile Europei. Indicele este însoțit de fișe informative naționale noi care oferă informații actualizate privind calitatea aerului pentru țările membre ale AEM.

Image © Kapitalist63 /Flickr

Noul serviciu online al AEM și al Comisiei Europene, indicele european al calității aerului, oferă informații cu privire la situația actuală a calității aerului, pe baza măsurătorilor efectuate în peste 2 000 de stații de monitorizare a calității aerului din toată Europa.

Indicele constă într-o hartă interactivă care prezintă situația locală a calității aerului la nivel de stație, pe baza a cinci poluanți principali care dăunează sănătății oamenilor și mediului: pulberi în suspensie (PM2,5 și PM10), ozon troposferic (O3), dioxid de azot (NO2) și dioxid de sulf (SO2).

Utilizatorii pot să mărească sau să caute orice oraș sau regiune din Europa pentru a verifica calitatea globală a aerului și măsurătorile pentru fiecare poluant important. Indicele prezintă o valoare globală pentru fiecare stație de monitorizare, marcată printr-un punct colorat pe hartă, care corespunde celei mai slabe evaluări pentru oricare dintre cei cinci poluanți.

„Noul indicator european al calității aerului oferă cetățenilor o modalitate ușoară de a accesa informații privind calitatea aerului local, care poate avea un impact direct asupra sănătății lor. Aceste informații, accesibile tuturor, reprezintă o bază importantă pentru dialog și decizii necesare protejării sănătății oamenilor, îndeosebi în orașe”, a afirmat Hans Bruyninckx, director executiv al AEM, cu ocazia prezentării de astăzi a indicelui în cadrul Forumului pentru aer curat, organizat de Comisia Europeană la Paris.

Karmenu Vella, comisarul UE pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, a salutat, de asemenea, introducerea indicelui, spunând: „Poluarea aerului este un ucigaș invizibil, de aceea, indicele poluării aerului este necesar pentru a informa cetățenii europeni asupra stării calității aerului pe care îl respiră în cartierul lor. Colaborăm cu orașe, regiuni, țări, precum și cu industria, pentru a contracara sursele acestei poluări, o combinație provenită de la fabrici, gospodării și câmpuri agricole, nu doar din transport. Trebuie să lucrăm toți, împreună, pentru a îmbunătăți calitatea aerului”.

De asemenea, AEM a publicat fișe informative naționale actualizate care prezintă o sinteză anuală a poluării aerului și a impactului acesteia asupra statelor membre AEM. Furnizând informații mai detaliate la nivel de țară privind atât emisiile de poluanți atmosferici, cât și calitatea aerului, fișele informative completează raportul anual ale AEM intitulat „Calitatea aerului în Europa – 2007”, publicat în octombrie.

Cel mai recent raport anual privind calitatea aerului al AEM relevă faptul că oamenii care trăiesc în orașele europene încă sunt expuși la niveluri ale poluării atmosferice considerate nocive de Organizația Mondială a Sănătății. Cel mai nociv poluant, pulberi în suspensie (PM2,5), a cauzat decesul prematur a aproximativ 400 000 de europeni în 2014. Potrivit raportului, poluarea aerului are și un impact economic considerabil, determinând creșterea costurilor medicale, reducerea productivității lucrătorilor și având efecte nefaste asupra solului, culturilor, pădurilor, lacurilor și râurilor. Transportul rutier, agricultura, termocentralele, industria și gospodăriile sunt cele mai mari surse de poluanți atmosferici din Europa.

Context

Indicele european al calității aerului indică situația calității aerului pe termen scurt, la fiecare dintre cele peste 2 000 de stații de monitorizare din Europa. Uniunea Europeană stabilește standarde de calitate a aerului atât pe termen scurt (pe oră/zilnic), cât și pe termen lung (anual). Prin urmare, indicele nu reflectă situația pe termen lung (anuală) a calității aerului, care poate varia considerabil.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.