Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Independența justiției: după Ungaria și Polonia și România este în primejdie

0

Asociația Europeană pentru apărarea Drepturilor Omului (AEDH) și Asociația Pro Democrația (APD) își exprimă îngrijorarea privind viitorul statului de drept și a independenței justiției în România. În același timp cele două organizații avertizează asupra accentuatei derive iliberale a regimului politic din Romania și cer Comisiei europene să mențină Mecanismul de cooperare și Verificare pentru ca  instrument eficace care să diminueze tendințele antidemocratice contrare modelului statului de drept european. Noile propuneri de „reformă a justiției” făcute de ministrul român de justiție și susținute de majoritate parlamentară urmează cu fidelitate modelele maghiar și polonez în ce privește ofensiva împotriva funcționării statului de drept. Știm deja ca această tendință conduce la intensificarea ofensivei împotriva drepturilor omului. De data aceasta nu sunt vizate articole de lege care incriminează actele de corupție sau abuzul de putere, cum s-a întâmplat în ianuarie 2017, ci regulile după care funcționează sistemul de justiție în România. ”Magistrați, să vă fie teamă!” pare a fi mesajul ascuns printre rândurile acestei reforme! Destabilizarea raporturile dintre puteri în stat în favoarea puterilor „politice” și anularea progreselor privind lupta contra corupției printr-o abordare indirectă sunt periculoase pentru viitorul democrației românești.

ad

Propunerile incluse în această „reformă” a sistemului judiciar dezvăluie intenția majorității parlamentare de a elimina justiția dintre puterile din stat și de a limita independența acesteia. Trecerea Inspecției judiciare de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la Ministerul Public, deci sub control politic, crearea unei direcții în cadrul aceluiași minister care să urmărească „infracțiunile” săvârșite judecători și procurori, ideea de a crea cadrul juridic pentru a deschide acțiuni împotriva judecătorilor și procurilor care ar fi săvârșit erori cauzatoare de prejudicii imputate statului fac parte dintr-o strategie menită să tempereze prin frică lupta anticorupție.

 

În același timp, excluderea  președintelui Republicii din procesul de numire a procurorilor șefi se înscrie într-o tentativă de transformare a regimul politic semi-prezidențial actual într-un regim parlamentar excesiv sub controlul șefilor de partid

 

Fără o reacție structurată și eficace această strategie autoritară riscă să afecteze nu doar interesele României pe termen mediu dar și lung ci și echilibrele europene.

Cu stimă

Ionuț Țața                                                                                 Cristian Pîrvulescu

Președinte                                                                                Președinte de Onoare

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.