Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Inaugurarea „Anului Brâncuşi” în Republica Moldova

0

Pentru a marca 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, în contextul celebrării „Anului Brâncuşi – 2016” în Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu partenerii săi – Teatrul Republican „Luceafărul”, Primăria Municipiului Chişinău, Patriarhia Română, Consiliul raional Leova, Primăria oraşului Leova şi Moldova Film – organizează o serie de evenimente: trei reprezentaţii cu spectacolul de pantomimă, poezie şi muzică Pasăre în văzduh, expoziţia „Constantin Brâncuşi – pasărea măiastră” şi proiecţia documentarului Brâncuşi de Cornel Mihalache.

Afisul expozitiei Brancusi

Spectacolul Pasăre în văzduh este un omagiu adus marelui sculptor Constantin Brâncuşi. Decorul, scenografia şi concepţia grafică sunt semnate de artistul plastic Iurie Matei, care a imaginat un spectacol bazat pe jocurile de lumini şi umbre, cu un decor minimalist dar foarte expresiv din pânză fluorescentă, cu proiecţii grafice din viaţa şi opera lui Brâncuşi. Fundalul sonor va fi asigurat de fragmente muzicale din George Enescu, Ciprian Porumbescu şi Jules Massenet, interpretate la vioară de Lola Croitoru. Coloana sonoră a fost realizată de compozitorul Liviu Ştirbu. În completarea mişcării scenice, actorul Nicolae Jelescu va recita versuri consacrate Măiestrei lui Brâncuşi, semnate de Lucian Blaga, Alexandru Căprariu, Nichita Stănescu şi Valeriu Matei, precum şi câteva aforisme din Brâncuşi. Reprezentaţiile vor avea loc pe 19 şi 20 februarie 2016 la Teatrul Republican „Luceafărul” din Chişinău şi pe 21 februarie la Casa de cultură din oraşul Leova.

AFIS LEOVA Q

Expoziţia „Constantin Brâncuşi – pasărea măiastră” este realizată din bannere. O variantă a expoziţiei va fi găzduită de Teatrul Republican „Luceafărul”, în perioada 19-20 februarie 2016, iar începând cu 21 februarie, de Casa de cultură din Leova. Totodată, o variantă a expoziţiei va fi vernisată la Galeria la Rond, în spatele statuii lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău, în data de 19 februarie 2016, ora 11.00.

Proiecţia filmului documentar Brâncuşi (1996, regie Cornel Mihalache) va avea loc miercuri, 24 februarie 2016, ora 18.00, la Cinematograful Odeon din Chişinău.

„Filmul se bazează pe un text real documentar, lucruri nu ‘spuse’ de Brâncuși, deci neatestate științific, ci scrise, notițe rămase la prieteni sau în custodia legatarilor testamentari. Toate fotografiile folosite în film îi aparțin marelui sculptor. Iar locurile de filmare sunt cele atinse de trecerea lui Brâncuși, sau a operelor sale: satul natal Hobița, biserica Cișmeaua Mavrogheni din București în corul căreia a cântat, biserica română din Paris, unde a fost paracliser în primii ani, restaurantul Chartier, unde a spălat pahare să se poată întreține” – Cornel Mihalache.

poza10 (1)

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.