În premieră: retrospectivă de film românesc contemporan în Ciudad de Mexico

0

 

Afis retrospectiva MexicInstitutul Cultural Român, Ambasada României din Statele Unite Mexicane și Cinemateca Națională din Mexic organizează în premieră o retrospectivă de film românesc contemporan la Cinemateca Națională din Ciudad de Mexico. Intitulată “10 ani în 10 filme. De la Palme d´Or la Ursul de Aur”, retrospectiva, ce se va desfășura în perioada 11-22 iunie, include o selecție a celor mai apreciate și premiate filme românești de după anii 2000: Moartea domnului Lăzărescu, regizat de Cristi Puiu, primul mare succes internațional al cinematografiei românești din noul mileniu, 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, lungmetrajul regizorului Cristian Mungiu, distins la Cannes cu Premiul Palme d’Or în urmă cu un deceniu, Poziția copilului, realizat de Călin Peter Netzer, Premiul Ursul de Aur la Berlinala din 2010.

Ciclul de film debutează cu lungmetrajul tânărului regizor Bogdan Mirică, Câini, Premiul FIPRESCI în secțiunea Un Certain Regard la penultima ediție a Festivalului de la Cannes, fiind acesta un indicator al vitalității creației cinematografice românești actuale.

Seria de filme emblematice continuă cu pelicula A fost sau n-a fost?, a regizorului Corneliu Porumboiu, Camera d’Or la festivalul de la Cannes în 2006, Aferim!, filmul în alb și negru al regizorului Radu Jude recompensat cu Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin din 2015, Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu, turul de forță al lui Andei Ujică, singurul documentar inclus în selecție, și Ilegitim, penultimul lungmetraj a realizatorului Adrian Sitaru. Cristi Puiu și Cristian Mungiu sunt prezenți în această retrospectivă și cu cele mai recente creații, selectate în competiția oficială a festivalului de pe Croazetă în 2016, respectiv Sieranevada și Bacalaureat, acesta din urmă distins cu Premiul pentru cel mai bun regizor în competiția menționată.

Regalul de filme românești va fi găzduit de prestigioasa Cinematecă Națională a Mexicului, un complex dedicat celei de-a șaptea arte cu 10 ecrane de proiecție, pe lângă săli de expoziție, laborator de restaurare digital  și un ecran în aer liber, care primește anual peste un milion de spectatori.

Această primă retrospectivă în America Latină co-organizată de Institutul Cultural Român de la Madrid continuă colaborarea inițiată cu Ambasada României în Argentina în 2016, la prima ediție a Festivalului de Film Românesc din Buenos Aires, și urmărește să consolideze renumele de care se bucură filmul românesc dincolo de circuitul festivalier, în rândul publicului larg din țări vorbitoare de spaniolă.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.