Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

In preajma Zilei Europene de lupta impotriva obezitatii, expertii trag un semnal de alarma

0

Experţii avertizează că dietele hipercalorice sărace în nutrienţi favorizează epidemia mondială de obezitate

La nivel mondial, dietele cu conţinut energetic tot mai ridicat, dar sărace în nutrienţi favorizează epidemia mondială de obezitate, potrivit experţilor participanţi la simpozionul „Îmbunătăţirea obiceiurilor alimentare şi recomandări pentru o sănătate mai bună în secolul XXI” sponsorizat Herbalife Nutrition, o companie de talie mondială în domeniul nutriţiei, în cadrul celui de-al 26-lea Congres European privind Obezitatea din Glasgow.

Simpozionul a reunit câţiva dintre cei mai importanţi experţi internaţionali în nutriţie, obezitate şi îmbătrânire sănătoasă pentru a discuta cele mai recente recomandări apărute în domeniul ştiinţei şi sănătăţii publice. În deschiderea evenimentului, Julian Cacchioli, Vice President, Corporate Affairs for Herbalife Nutrition in EMEA & India, a subliniat nevoia de a pune un accent mai puternic pe educaţie, precum şi importanţa comunităţilor în schimbarea cu succes a comportamentelor şi în îmbunătăţirea sănătăţii publice.

Adam Drewnowski, Profesor de epidemiologie la Universitatea Washington şi Director al Centrului pentru Nutriţie în Sănătatea Publică la Facultatea de Sănătate Publică din cadrul Universităţii, a arătat că schimbarea dietelor la nivel mondial, acum cu un conţinut energetic ridicat din cauza caloriilor „goale”, dar sărace în nutrienţi – raportul dintre nutrienţi şi calorii în cazul unui coş alimentar de referinţă – le face în mare măsură responsabile de agravarea epidemiei mondiale de obezitate.

La toate acestea se adaugă şi tranziţia de la dietele tradiţionale, cunoscute pentru conţinutul de alimente nerafinate şi legume, la tipuri de diete cu mai multe alimente de origine animală, dar şi mai multe zaharuri şi grăsimi adăugate, întâlnită în ţările cu venituri mici şi mijlocii.

În acelaşi timp, densitatea nutriţională a alimentelor este direct corelată cu statutul socio-economic al ţării şi gospodăriei – gospodăriilor mai sărace fiindu-le tot mai greu să se aprovizioneze cu alimente caracterizate de o densitate nutriţională mare.

Pentru a inversa efectele epidemiei mondiale a obezităţii, profesorul Drewnowski a pledat în favoarea menţionării profilului nutriţional pe cât mai multe etichete de produse alimentare, ca instrument educaţional, şi a stabilirii unui Indice global al Accesului la Nutriţie (ATNI) bazat pe profilul nutriţional al alimentelor.

Intestinele comunică cu creierul

Profesorul Carel Le Roux, Şeful catedrei de Patologie experimentală din cadrul Universităţii College Dublin a declarat că obezitatea nu poate fi „vindecată”, ci trebuie gestionată pe tot parcursul vieţii, la fel ca alte boli cronice precum astmul sau hipertensiunea.

Tratamentele moderne de succes împotriva obezităţii se concentrează pe regiunile creierului care reglează depunerea grăsimilor corporale. Se pare că hormonii intestinali transmit informaţii din tractul gastrointestinal către centrele de reglare a apetitului din sistemul nervos central (SNC) prin intermediul aşa-numitei ‘Axe Intestine-Creier’. În prezent, se consideră că variaţiile nivelurilor de hormoni intestinali reprezintă unul dintre factorii care contribuie la obezitate. Continuarea eforturilor de identificare a mecanismelor de bază care controlează pofta de mâncare şi greutatea ar putea deschide calea spre formularea unor terapii mai bune pe viitor.

Rolul prebioticelor

Şi schimbările care au intervenit în dietele noastre, în sensul adăugării mai multor grăsimi saturate, proteine din carne animală, zaharuri şi ingrediente procesate, au determinat modificarea microflorei intestinale, potrivit profesorului Glenn Gibson de la Universitatea din Reading, care a subliniat faptul că utilizarea prebioticelor s-a dovedit a fi o alternativă sigură de prevenire sau tratare a obezităţii.

Dr. Andrea Bertocco, Director, Scientific Affairs, Europe, Middle East and Africa for Herbalife Nutrition, a declarat: „Stilul de viaţă agitat şi schimbarea dietelor au transformat obezitatea în una din principalele urgenţe actuale de sănătate publică la nivel global. Cifrele sunt şocante: conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pe baza ultimelor estimări din ţările Uniunii Europene, supraponderabilitatea afectează 30-70% dintre adulţi, în timp ce 10-30% dintre adulţi suferă de obezitate.

La Herbalife Nutrition, investiţiile în cercetare, tehnologie şi educaţie reprezintă o prioritate importantă pentru noi, în calitate de companie globală din domeniul nutriţiei. Zi de zi, echipa noastră de experţi în ştiinţă şi nutriţie duce mai departe angajamentul nostru de a dezvolta produse ce respectă cele mai înalte standarde de calitate şi siguranţă şi, atunci când sunt însoţite de un stil de viaţă sănătos, pot contribui la lupta împotriva obezităţii.”

Despre Herbalife Nutrition

Herbalife Nutrition este o companie globală din domeniul nutriţiei care şi-a propus să facă lumea mai sănătoasă şi mai fericită. Misiunea companiei este promovarea nutriţiei – schimbă viaţa oamenilor cu produse şi programe de nutriţie excepţionale – încă din 1980. Herbalife Nutrition oferă produse de înaltă calitate, realizate pe baze ştiinţifice, coaching individual cu membrii independenţi Herbalife Nutrition şi o abordare orientată spre comunitate care îi inspiră pe clienţi să adopte un stil de viaţă mai sănătos, mai activ.

Produsele Herbalife Nutrition pentru nutriţie, gestionarea greutăţii, energie şi fitness, precum şi îngrijire personală sunt disponibile prin reţeaua de distribuitori independenţi din peste 90 de ţări.

Herbalife Nutrition susţine Herbalife Nutrition Foundation, o organizaţie non-profit care sprijină organizaţiile comunitare axate pe asigurarea unei nutriţii corecte. De asemenea, Herbalife Nutrition sponsorizează peste 190 de sportivi, echipe şi evenimente de talie mondială la nivel global.

Herbalife Nutrition are peste 8.300 de angajaţi în întreaga lume. Pentru a afla mai multe, accesaţi pagina IAmHerbalife.com.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.