In luna august toate drumurile duc la Festivalul de Traditii de la Sapanta

0

Festivalul Intercultural de Traditie Maramureseana „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” revine la Sapanta, in Maramuresul istoric, intre 12 si 15 august pentru a sarbatori si promova satul romanesc autentic cu ale sale indeletniciri, frumuseti si suflete curate.

Text scris de Roxana Mironescu

Drumul lung spre Cimitirul Vesel

Ajuns la cea de-a cincea editie, festivalul a devenit deja o traditie de sine statatoare atat pentru oamenii locului, cat si pentru turistii veniti din toate colturile tarii sa vada, sa cunoasca si sa-si (re)aproprie sufletul de civilizația veche a satului maramuresean.

Inceput in anul 2010 la initiativa irlandezului Peter Hurley, indragostit si impresionat de frumusetea rurala a Romaniei, festivalul le-a daruit satenilor din comuna Sapanta sansa de a asculta Suita „Voices from the Merry Cemetery” in viziunea lui Shaun Davey, celebrul compozitor irlandez inbinand armonios muzica irlandeza, cantecele corale traditionale si motivele folclorice prezente in Cimitirul Vesel.

Festivalul a continuat cu tema „Drumurile lui Leșe” in 2011 si „Întoarcerea la stână” in 2012, iar anul trecut a avut loc lansarea „Festivalului de cântec și dans tradițional Stan Ioan Pătraș” in memoria sculptorului initial al Cimitirului Vesel de la Sapanta.

„Drumul Lung spre Cimitirul Vesel este un festival despre oameni vii, obiceiuri pierdute si traditii regasite. O calatorie spre locuri uitate din inima ta. ” – organizatorii festivalului

 

La ceas aniversar, Festivalul „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” propune publicului 4 zile de sarbatoare, presarate cu vizite ghidate in atelierele si casele unor mesteri vestiti ai Tarii Maramuresului, un concert sustinut de „Vocile din Cimitirul Vesel” chiar in incinta renumitului Cimitir din Sapanta, ateliere mestesugaresti, preparate locale si muzica traditionala interpretata de artisti din Tara Maramuresului.

Pe 15 august, festivalul se va incheia printr-un concert simfonic in prima auditie, concert conceput de Shaun Davey si interpretat cu ajutorului unui grup de 120 de muzicieni din Romania, Irlanda, Scotia si Spania.

„Avem o civilizație rurala vie care este în pericol si trebuie susținută. Este foarte important sa pastram ce avem autentic. E foarte greu sa aducem autenticul pe o scena. Ca sa il simti, trebuie sa mergi acolo.” – Peter Hurley, coordonatorul proiectului

Desi festivalul se bucura anul acesta de finantare europeana in cadrul unui programul regional care are ca scop „promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinație turistica”, costurile generate de onorariul si transportul artistilor irlandezi sunt neeligibile pentru o astfel de finantare, motiv pentru care au ramas inca partial neacoperite.

Organizatorii evenimentului demareaza zilele acestea o campanie online de strangere de fonduri si apeleaza astfel la sprijinul persoanelor dornice sa investeasca in acest proiect prin cumpararea unui CD cu „Vocile din Cimitirul Vesel”, achizitionarea cartii „Drumul Crucilor” semnate de Peter Hurley sau a unui bilet în vagoanele de tren rezervate călătoriei de la București la Săpânța in scopul participarii la festival.

Gasiti mai multe detalii despre modul in care puteti sprijini acest festival aici. (https://www.indiegogo.com/projects/drumul-lung-spre-cimitirul-vesel )

Turistii din Bucuresti si sudul tarii care intentioneaza sa ajunga la Sapanta pe durata festivalului au oportunitatea de a calatori cu trenul din Gara de Nord si pana la Sighetu Marmatiei (municipiu aflat la 18 km de comuna Sapanta) intr-unul din vagoanele special rezervate participantilor la festival, bucurandu-se de muzica traditionala si voie buna, dar si de serviciile unui vagon restaurant pe durata calatoriei cu trenul.

La cinci ani de la lansarea primei editii a festivalului „Drumul lung spre Cimitirul Vesel” de la Sapanta, organizatorii acestui proiect privesc cu optimism catre viitor si raman devotati misiunii lor de a pastra vie traditia satului romanesc.

„Noi credem ca civilizatia rurala este sufletul acestei tari. Credem ca trebuie pretuita, promovata si incurajata. Drumul parcurs de alte tari europene este o sinucidere culturala pe care nu trebuie s-o urmeze satul romanesc. Merita o alta cale. ”

Aproape 9 milioane de romani traiesc la tara, in 4 milioane de mici gospodarii, in 12.000 de sate. Este o civilizatie rurala vie, unica in Europa, iar Maramuresul se ramarca detasat in aceasta cultura ancestrala pe care Romania a reusit s-o conserve pana azi in ciuda unei istorii tumultoase.

Text scris de Roxana Mironescu

 

 VEZI VIDEO AICI.

Drumul lung spre Cimitirul Vesel 1

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 50 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.