Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Identitatea lui Constantin Brâncuși“ – conferinţă Sever Voinescu la Viena

0

În data de 12 mai, de la ora 19.00, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena (Argentinierstrasse 39, 1040 Viena), jurnalistul Sever Voinescu susține conferința „Identitatea lui Constantin Brâncuși – o meditație asupra temei rădăcinilor naționale ale unui geniu“.

Sever Voinescu

Sever Voinescu este redactor şef al revistei Dilema veche şi editorialist la Evenimentul zilei. Absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, Sever Voinescu a fost secretar general al Ministerului Afacerilor Externe (1998-2000), consul general al României la Chicago (2000-2003) şi deputat (2008-2012). A debutat în presă în 1994 şi, de atunci, într-o activitate publicistică, practic, fără întrerupere, a publicat peste 1000 de articole și eseuri pe teme culturale şi politice în cele mai importante cotidiene şi reviste culturale din România. A susţinut conferinţe în Statele Unite, Franţa, Marea Britanie şi, bineînţeles, în România, ca invitat al unor universităţi, fundaţii sau asociaţii.

Opera artistului de origine română Constantin Brâncuși (1876-1957) este fundamentală pentru arta modernă. De fapt, opera sa a redefinit imaginea pentru întregul secol XX. El este unul dintre cei mai cunoscuți artiști din istorie, opera sa este foarte bine evaluată pe piața de artă, iar unele dintre sculpturile sale sunt adevărate embleme ale modernității. S-au scris mii de pagini despre arta sa și au fost susținute nenumărate prelegeri și conferințe despre creația sa. Atât experții cât și amatorii sunt entuziasmaţi de geniul lui Constantin Brâncuși, subliniind unicitatea artei sale și mesajul ei puternic. Cu toate acestea, moștenirea sa este misterioasă într-o anumită măsură. Cu cât privești mai mult opera sa și cu atât afli mai mult despre Brâncuși, cu atât pare mai profund misterul identității sale. Din perspectiva culturii române, problema identității culturale a artistului Constantin Brâncuși este încă şi mai provocatoare. A înțelege identitatea culturală a unui geniu nu este niciodată ușor, mai ales din unghiul relativ strâmt al unei culturi naţionale, oricare ar fi ea. Cu toate acestea, vom încerca să facem acest lucru. (Sever Voinescu)
Evenimentul face parte din seria de manifestări organizate lunar de Institutul Cultural Român de la Viena pe parcursul anului 2016 în contextul aniversării a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi.

Institutul Cultural Român de la Viena
Argentinierstr. 39, 1040
Tel: +431 319 10 81;
office@rkiwien.at
www.rkiwien.at
www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.