ICR Chişinău: Suită de manifestări prilejuită de împlinirea a 158 ani de la Unirea Principatelor, în comuna Gura Galbenei

0

Suita de manifestări în comuna Gura Galbenei, raionul Cimișlia, prilejuite de împlinirea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Primăria Comunei Gura Galbenei și Liceul Teoretic „Hyperion”, din comuna Gura Galbenei, organizează, în data de 23 ianuarie 2017, o serie de manifestări prilejuite de împlinirea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române.

afis kogalniceanu.cdr

Manifestările vor debuta la ora 10.00 în piața comunei prin depunerea de flori la monumentul domnitorului Al. I. Cuza, urmată de recitalul muzical-poetic „Unirea face puterea” susținut de ansamblul artistic al Liceului Teoretic „Hyperion” și de alte formații. La ora 10.30, în incinta primăriei comunei Gura Galbenei, va avea loc vernisarea expoziției „Mihail Kogălniceanu și epoca Daciei literare.

Alcătuită din 24 de bannere de dimensiuni 0,95 x 2,05 m, ampla expoziție  aduce în atenția publicului  o serie de documente de arhivă, documente istorice, facsimile, fotografii de familie etc., menite să reconstituie atmosfera literară și cea politică a epocii în care a trăit și a activat unul din cei mai importanți promotori ai ideilor pașoptiste, ai Unirii și a constituirii României moderne: Mihail Kogălniceanu. Expoziția va fi prezentată de acad. Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.

Suita de manifestări se va încheia cu vernisarea expoziției foto „Sufletul satului românesc” (loc de desfăşurare: incinta Liceului Teoretic „Hyperion”, din comuna Gura Galbenei). Expoziţia, realizată de artiștii fotografi orădeni Constantin Dancoglu și Gheorghe Petrila, surprinde în imagini momente, chipuri și tradiții specifice satului românesc, încărcate de lumină, culoare și frumusețe. Trecute prin filtrul obiectivului aparatului de fotografiat și prin talentul autorilor, imaginile ne conduc într-un univers pe care-l putem descoperi doar în satul românesc autentic. Manifestarea va fi moderată de acad. Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.

Redactat: Nichita Danilov

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.