ICR Chişinău: Expoziția „Arheologia Memoriei: Cărțile Pământului”

0

Expoziția „Arheologia Memoriei: Cărțile Pământului”
la Muzeul Național de Artă al Moldovei

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei organizează, cu prilejul aniversării Zilei Unirii Basarabiei cu România, o expoziție specială de sculptură, a tânărului artist plastic român Vlad Basarab.

Afiş expo Vlad Basarab2

Expoziția „Arheologia Memoriei: Cărțile Pământului”, care va rămâne la Chișinău în perioada 25 martie – 17 aprilie 2016, face parte dintr-un circuit de expoziții (instalații multi-media cu sculpturi din lut și ceramică, precum și video art) prezentat în varii stadii de investigare, precum și conferințe din ciclul „Arheologia Memoriei” inițiat în 2013 la West Virginia University Creative Arts Center, continuat în 2015 la ICR New York și la Pittsburgh Center for the Arts, Muzeul Național Brukenthal (2015-2016) și în 2016 la Muzeul de Artă din Arad. Expoziția va fi ulterior prezentată în octombrie la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia/București.

Ideea proiectului o reprezintă cultura ca bază a civilizației, expoziția având un caracter educațional prin folosirea pământului ars și nears în construirea unui sit arheologic în formă de bibliotecă arhetipală din cărți de ceramică. Cartea ca simbol sintetizează istoria cunoașterii și a memoriei colective. Cărțile din seria „Arheologia Memoriei” sunt în mod simbolic lăsate nescrise pentru a sugera absența, uitarea și a inspira publicul să-și imagineze ce ar putea conține. Cărțile sunt simboluri, instrumente ale memoriei. De la începutul istoriei a existat o legătură strânsă între cuvinte și lut, primele forme de scriere fiind pe tăblițe de lut. Noţiunea de timp istoric și permanență, dată de cărțile din ceramică, apare în contrast cu vulnerabilitatea culturii și cunoașterii, sugerate de proiecții video care documentează procesul de degradare și eroziune al unor cărți din lut sub acțiunea
corozivă a apei.

Vernisajul expoziției va avea loc va avea loc vineri,
25 martie 2016, ora 1500
Muzeul Național de Artă al Moldovei
Str. 31 august 1989, nr. 115, Chişinău

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.