Horia Mihail a cântat Mozart la New York în turneul Pianul călător

0

Turneul Pianul Călător a ajuns anul acesta, după un adevărat tur de forţă prin România, peste ocean,  la New York, unde Horia Mihail a susţinut două recitaluri. Primul a avut loc la ICR New York, pe  2 mai, la sala Auditorium. Programul a fost, ca şi în ţară, unul 100 % Mozart, Horia Mihail interpretând două rondouri, două fantezii şi două sonate din creaţia mozartiană.

horia mihail-ICR NY 2-2 mai 2014

 “ Seara aceasta are conotaţii care nu se pot explica în cuvinte, pentru că Horia a fost copilul de suflet al lui Iosif Sava. Nu l-am văzut de 20 de ani şi iată că acum, ca un arc peste timp, ceea ce cândva  a fost o promisune a devenit certitudine”, a spus Marghit Sava (soţia regretatului om de radio si televiziune, muzicologul Iosif Sava) care a asistat la primul recital.

“Am ştiut din primele 30 de sec ca va fi un recital excepţional”. “A fost superb, îmi vine să plâng, m-a impresionat extraordinar”,au mai spus spectatorii prezenţi la recitaluri.

Şi pentru Horia Mihail a fost un moment deosebit, el revenind în SUA după 10 ani, destinul său creator şi formarea sa ca pianist fiind însă strâns legate de acest continent. Mihail a urmat cursurile Universităţii din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995, după o perioadă de trei ani. În 1999, a primit Artist Diploma de la Boston University unde a studiat cu Anthony di Bonaventura. A funcţionat o perioadă de trei ani ca lector universitar la Boston University.Dacă în periplul său prin ţară, Horia Mihail s-a reîntâlnit cu toate cele trei piane calătoare, la New York a cântat de asemenea pe un pian prieten, cel al ICR New York, pian numit Boston şi pe care chiar el l-a inaugurat cu cca 14 ani în urmă:   “Este un lucru foarte interesant, nu am mai cântat în aceasta zonă de 12 ani, sunt foarte bucuros că am revenit cu proiectul meu de suflet, realizat împreună cu Radio România“, a spus Horia Mihail.

Directorul Institutului Cultural Roman in Statele Unite, Doina Uricariu consideră că proiectul Pianul Călător în America ar trebui să continue:

“Eu îi doresc lui Horia Mihail ca Pianul Călător să aibă şi în America un destin, măcar prin nişte microturnee desfăşurate cu mari centre universitare americane şi ca el să se reîntoarcă aici de pe poziţia succeselor pe care le-a avut până acum şi cu această perspectivă a călătoriei.”

Al doilea eveniment a avut loc în 4 mai la Klavier Haus şi a fost  precedat de o prezentare a proiectului ”Pianul călător” susținută de Oltea Șerban-Pârâu,  muzicolog,  director al Centrului Cultural Media Radio România. Acest moment s-a bucurat de prezenţa mai multor oficiali printre care Christian Vogg, directorul Departamentului Radio al Uniunii europene de Radio si Televiziune.

 “În 2011 era doar ideea de a folosi faptul că Radio România avea trei piane mai vechi dar perfect recondiţionabile şi utilizabile în comunităţi mai mici şi a găsi o formulă ca aceste piane să ajungă în câteva oraşe din România unde nu existau astfel de instrumente. Începând din 2012 am găsit şi posibilitatea de a construi şi o dimensiune înternaţională a proiectului” a declarat Oltea Șerban-Pârâu, iniţiatoarea proiectului.

Tot în aceste zile proiectul a fost prezentat reprezentanților radiourilor publice europene si americane, invitați la New York pentru Met Broadcasting Day.

Odată întors în ţară, Horia Mihail va reveni împreună cu Pianul Călător, ca şi anul trecut, în parcurile bucureştene, acolo unde a fost primit cu mult entuziasm şi in 2013 de simplii trecători sau de melomani de toate vârstele şi condiţiile, încântaţi să petreacă o oră în aer liber în compania muzicii de cea mai bună calitate. Recitalurile vor avea loc în 10 mai în Parcul Herăstrău şi 11 mai în Parcul Cişmigiu, cu sprijinul ARCUB.

Ultimul act al turneului va avea loc pe 14 mai la Chişinău.

Traseul turneului poate fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

Eveniment recomandat de Radio România

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural şi  Accendo

Coproducatori: TVR 2 si Radio România Regional

Partener principal: ARCUB

Sponsori: JTI, Sense, Senia Music

Parteneri: Chez Marie, Societatea de Muzică Veche, Continental Hotels

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primaria din Tulcea, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Direcţia Municipală de Cultură Mediaş, Teatrul de Artă din Deva, Muzeul Mixt Tecuci , Casa de Cultură Tecuci , Primaria Municipiului Tecuci, Casa de cultură din Roman, Primaria Municipiului Roman, Scoala de muzică Sergiu Celibidache din Roman, Filarmonica de stat din Piteşti, Filarmonica de stat din Sibiu , Filarmonica de stat din Braşov, Filarmonica de stat din Tg. Mureş, Filarmonica de stat din Oradea, Asociaţia culturală Pro Bartok din Sânnicolau Mare, Primăria din Sânnicolau Mare, Sala cu orgă din Chişinău, ICR New York.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.