Hedi Hoka aduce tehnica reducerii stresului prin mindfulness (MBSR) în România

0

Doctor în psihologie și autoarea bestseller-ului „Iubesc să fiu femeie”, Hedi Hoka s-a făcut rapid remarcată datorită implicării cu care se dedică activităților sale și experienței academice acumulate atât în țară, cât și în străinătate (Olanda, Finlanda, Austria, Germania). Ca un pas firesc în dezvoltarea ariei de experiență și din dorința constantă de a-și perfecționa tehnica, Hedi Hoka a fost în acest an în Statele Unite ale Americii, unde a studiat tehnicile mindfulness de reducere a stresului (MBSR).

Autoarea primului CD de mindfulness din România „Relaxează-te”, din colecția „Health and Science”, CD vândut în peste 10,000 exemplare, este de părere că  „este foarte important să avem grijă de mintea noastră, aceasta fiind cea mai valoroasă resursă”; așadar, următorul pas a fost să aprofundeze cunoștințele de mindfulness deja acumulate.

_LBF9433-

Am adus în România metoda MBSR (mindfulness based reduction stress) de la Massachusetts Medical School, Center for Mindfulness USA. Acest institut este lider în medicină și în administrarea MBSR-ului în reducerea stresului, unde m-am specializat alături de nume mari în acest domeniu: Jon Kabat-Zinn, Florence Maleo Meyer etc.”, declară dr. Hedi Hoka.

Potrivit principiilor mindfulness, stresul poate fi controlat. Prin metoda MBSR, orice persoană poate să controleze și să influențeze propriul sistem nervos prin concentrarea atenției asupra stării interne, observându-și atent sentimentele și emoțiile. Astfel, reușește să diminueze pe cât posibil impactul stresului și -pentru că s-a constatat că această practică are beneficii nu doar asupra stării psihice, dar și a stării de sănătate – să reducă, implicit, unul dintre factorii de risc pentru numeroase afecțiuni: de la boli cardiovasculare și autoimune până la depresie și stări de anxietate. Acest concept a apărut prima oară în 1979, când profesorul Jon Kabat Zin de la Universitatea Massachussets a introdus programul Mindfulness Based Stress Reduction pentru a-i ajuta pe bolnavi să suporte mai ușor suferința, devenind rapid un fenomen.

Promotoare a sănătății mentale și a echilibrului viață-muncă, Hedi Hoka are peste 10 ani experiență în consiliere psihologică (psiholog specialist în reducerea stresului și dezvoltare personală) și coaching, fiind membră a Colegiului Psihologilor din România, a Society for Coaching Psychology din Marea Britanie, a International Leadership Association din S.U.A. și a Mindfulness Association din Marea Britanie. Este ambasador TEDxCluj, fondatoarea grădiniței BioBee și Președinte Executiv al Fundației Bethania. 

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.