Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Hațeg: Ambasadorii Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, la prima prima misiune în străinătate

0

 Timp de trei zile, 14 ambasadori și voluntari pentru Geoparc au participat la un schimb de experiență desfășurat în Geoparcul Internațional UNESCO Bakony – Balaton din Ungaria. Ei au fost însoțiți de echipa Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO administrat de Universitatea din București, de reprezentanți ai Centrului de Informare Turistică din comuna Sălașu de Sus și de doi tineri investitori care doresc să își dezvolte o afacere locală bazată pe cultivarea lavandei în Țara Hațegului.

geoparc2

Pentru ambasadorii Geoparcului a fost prima ocazie de a reprezenta peste hotare, în calitate oficială, Geoparcul Dinozaurilor, dar și de a înțelege mai bine importanța intrepretării și a ghidajului într-un geoparc pentru a le oferi vizitatorilor o experiență cât mai complexă. Totodată, ei au avut posibilitatea de a se familiariza și cu conceptul de geodiversitate și reprezentarea sa la suprafața Pământului, sub pământ și prin intermediul corpurilor cerești.

Delegația Geoparcului Dinozaurilor a vizitat situl geologic de la Hegyestű, unul dintre cele mai renumite din Ungaria datorită interpretării de peisaj marcat de prezența vulcanilor care au fost activi în zonă cu cca 8 milioane de ani în urmă. Un alt punct de interes a fost Centrul de vizitare Tapolca, în care ambasadorii și voluntarii au aflat detalii despre fenomenele carstice și au experimentat plimbarea cu barca pe apele lacului subteran dintr-o peșteră situată sub un oraș. La Observatorul astronomic de la Bakonybél, ei s-au familiarizat cu fenomenele astronomice, cu studiul acestora și au putut admira fragmentele de corpuri cerești ajunse pe Pământ. Vizita s-a încheiat pe malul lacului Balaton, la Centrul de vizitare Casa Lavandei din Tihany.

geoparc10

”Fiecare loc e minunat  în felul său, dar Geoparcul Bakony – Balaton m-a uimit din toate punctele de vedere, de la peisaje și arhitectura caselor, până la cel mai mic detaliu din centrele de vizitare în care am fost. Toate obiectivele pe care le-am văzut m-au impresionat, dar cel mai mult mi-au plăcut plimbarea cu barca din peștera Tapolca și Observatorul astonomic. Am remarcat că s-au investit foarte mulți bani în acest geoparc, dar și că pe teritoriul său sunt multe lucruri care au fost păstrate și conservate de oameni de-a lungul timpului, cum ar fi vulcanul de la Hegyestű sau peștera. Spre deosebire, la noi a trebuit să readucem totul la viață pentru a le putea oferi vizitatorilor Geoparcului Dinozaurilor povestea locurilor”, apreciază Oana Indrecan, ambasador al Geoparcului, elevă la Colegiul Național ”I.C.Brătianu” Hațeg.

Acest prim schimb de experiență a însemnat și o modalitate de cunoaștere și cooperare în cadrul grupului de ambasadori, dar și o oportunitate de a descoperi și dezvolta noi proiecte în cadrul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului.

”Consider că grupul s-a sudat în aceste trei zile pentru că am locuit împreună și am avut parte de o experiență comună. A fost o ocazie excelentă de a ne dezvolta identitatea de grup, care să ne permită să avem o eficiență mult mai mare în acțiunile noastre viitoare. Mai mult decât atât, am putut vedea un alt geoparc din Rețeaua Globală UNESCO, un loc de unde putem învăța foarte multe lucruri, mai ales pe partea de interpretare. Ca o concluzie, grupul nostru a avansat prin această experiență și aceasta este direcția în care trebuie să ne îndreptăm”, consideră Andrei Dincă, liderul grupului de ambasadori ai Geoparcului, student la Universitatea Babeș – Bolyai Cluj.

Și reprezentanții geoparcului maghiar au fost încântați de întâlnirea cu tinerii ambasadori ai Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului.

”Am fost foarte bucuroși să-i întâlnim și să îi găzduim pe Ambasadorii Geoparcului. Toți sunt foarte simpatici, deschiși, curioși și entuziaști. Pentru mine, întâlnirea cu tinerii din România a fost o experiență minunată. Sperăm ca, pe viitor, să dezvoltăm proiecte comune care să îi ajute pe tinerii din cele două geoparcuri să se cunoască și să colaboreze”, afirmă Korbély Barnabás, coordonatorul Geoparcului Internațional UNESCO Bakony – Balaton.

Ambasadorii Geoparcului este un grup de tineri voluntari, constituit în cadrul proiectului cu același nume, derulat în această vară de Asociația Geomedia. În urma cursurilor de formare absolvite în cadrul proiectului, ambasadorii au rolul de a reprezenta și de a promova Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului la nivel local, județean, național și internațional. Pe parcursul verii, ambasadorii au avut posibilitatea de a-și pune în valoare cunoștințele dobândite și în cadrul altor proiecte educaționale derulate în Geoparc, precum ”Educație în Geoparc cu Andi Andezit” și ”Banca de EcoInvestiții în Educație”  dar și la evenimente majore, așa cum au fost Festivalul Dinozaurilor sau Ziua Vulcanilor.

Deplasarea în străinătate a ambasadorilor și voluntarilor a fost organizată de administrația Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, cu sprijinul Adaconi srl și Geraico srl, parteneri ai Geoparcului. Următoarea misiune a grupului de ambasadori va avea loc tot în această toamnă și va consta în reprezentarea Geoparcului la o întâlnire cu conducerea Universității din București.

Geoparcul Dinozaurilor, ce cuprinde întreaga Țară a Hațegului este sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 120 de teritorii din 33 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii pitici descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare  (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Geoparc Internaţional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti.

Pentru informații privind Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului accesați: www.hateggeoparc.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.